Exercitii pentru mobilitate, esentiale in fitness
Mobilitatea, ca si forta sau rezistenta, este una dintre componentele de baza ale fitness-ului. Nu de putine ori am vazut in sala de fitness persoane care executa “semiexercitii”, tocmai din cauza lipsei mobilitatii.
Mobilitatea este o calitate motrica importanta in foarte multe sporturi, dar si in fitness. O mobilitate buna duce la o executie corecta a exercitiilor, dar determina modificari si in simplul mers sau in tinuta fiecarei persoane. De aceea, in acest articol iti propun cateva exercitii de mobilitate, pe care le puteti executa acasa.
Cum putem imbunatati mobilitatea corpului nostru? Exercitii de mobilitate usoare
Exista foarte multe metode de dezvoltare a mobilitatii, dar cele mai utilizate sunt:
– Stretchingul
Stretchingul utilizeaza mijloace pasive (acestea sunt exercitiile in care actiunea de intindere se realizeaza datorita interventiei unor forte externe, reprezentate de gravitate, partener, greutatea segmentelor sau forta proprie), cu focusare pe efectul acestora asupra articulatiilor, muschilor si tendoanelor.
Antrenamentul de stretching se poate desfasura dimineata sau seara, la inceputul sau la sfarsitul fiecarui antrenament, si nu necesita calitati fizice deosebite. Foarte multe persoane adopta acest tip de antrenament, eficient nu doar in ceea ce priveste dezvoltarea mobilitatii, ci si pentru intinderea si relaxarea musculaturii.
– Circuitul
Desi este o metoda specifica dezvoltarii fortei, circuitul castiga tot mai mult teren atunci cand vine vorba despre dezvoltarea mobilitatii articulare. Inainte de a incepe aceste exercitii pentru mobilitate, incearca sa faci o incalzire de 5 minute (alergare usoara pe loc sau la banda).
Exercitiul 1: fandare inainte pe piciorul drept/ stang cu arcuire (2 serii x 20 arcuiri)
Exercitiul 2: fandare laterala pe piciorul drept/ stang cu arcuire (2 x 20)
Exercitiul 3: extensia trunchiului cu bratele sus si aplecarea trunchiului inainte din asezat departat (2 x 20); este bine ca la sfarsitul fiecarei serii sa mentineti pozitia 30-40 secunde
Exercitiul 4: balansul piciorului drept/ stang lateral inainte din culcat pe spate (3 x 15)
Exercitiul 5: balansul piciorului drept/ stang lateral din asezat lateral (3 x 15)
Exercitiul 6: balansul piciorului drept/ stang inapoi din asezat in genunchi (3 x 15)
Ultimele 3 exercitii se executa fara pauza intre serii. Incearca sa mentii piciorul sus 30-40 secunde la sfarsitul fiecarui exercitiu.
Rezultatele vor aparea, dar este nevoie de rabdare si perseverenta. Spor!
Mihaela Rasca