Trucuri zilnice pentru o coloana dreapta si un spate frumos

coloana dreapta

Ce (nu) trebuie sa facem pentru a avea o coloana dreapta

Una dintre cele mai frecvente probleme de sanatate cu care se confrunta persoanele tinere din ziua de astazi este o postura defectuoasa. Timpul petrecut in fata calculatorului, sedentarismul, comoditatea, toate acestea apasa greu pe umerii nostri si pot cauza daune iremediabile coloanei vertebrale. Dar nu si daca incerci sa urmezi aceste sfaturi de baza pentru o coloana dreapta si sanatoasa.

Trucuri simple pentru o coloana dreapta:

Desigur, exercitiile fizice sunt mai mult decat importante pentru a mentine o postura corecta de-a lungul anilor si in ciuda stilului de viata specific societatii actuale, motiv pentru care iti recomand aceste exercitii usoare pentru indreptarea spatelui.

Apoi, este foarte important sa observi ce anume nu este corect la postura ta: spatele incovoiat, capul plecat, umerii lasati, etc. Aseaza-te in fata oglinzii si asigura-te ca umerii, soldurile si genunchii formeaza o linie dreapta de fiecare parte a corpului tau.

De asemenea, este important ca atunci cand te apleci sa ridici ceva de jos, spre exemplu, sa nu iti curbezi spatele, ci sa te lasi pe vine, indoind genunchii si mentinand coloana dreapta.

Cand stai la birou, ai grija ca monitorul sa fie la inaltimea ochilor, sa nu simti nevoia de a-ti cobori barbia pentru a lucra.

Ajusteaza-ti scaunul astfel incat genunchii sa fie indoiti la 90°, iar talpile in intregime pe podea. Asigura-te ca partea inferioara a spatelui este sustinuta de spatarul scaunului, iar daca scaunul nu iti permite, aseaza o pernuta sau un prosop rulat in spate.

Pentru a avea o coloana dreapta, ridica-te periodic de la birou si fa cativa pasi sau cateva exercitii simple de dezmortire. Nu trebuie sa stai mai mult de 35 – 40 minute pe scaun!

Daca, pe de alta parte, trebuie sa stai o perioada lunga in picioare, sprijina-ti umerii si posteriorul de un perete pentru a diminua presiunea la care este supusa coloana ta. Daca nu ai aceasta posibilitate, muta-ti greutatea periodic de pe un picior pe altul.

Dormi pe o saltea dreapta, nu foarte moale, si asigura-te ca perna respecta curbura naturala a coloanei  si ca nu iti forteaza gatul, chiar daca este confortabila. Cel mai bine, achizitioneaza o perna cu forma anatomica, este o investitie nu doar in confortul, ci mai ales in sanatatea ta!

Evita sa dormi pe burta sau, daca preferi aceasta pozitie, aseaza o perna micuta sub abdomen. De asemenea, daca dormi pe spate, aseaza perna sub genunchi, iar daca dormi pe o parte, aseaza perna intre genunchi. Acest lucru nu este obligatoriu, dar te pot ajuta sa-ti pastrezi coloana dreapt si sa eviti durerile de spate.

Renunta la obiceiurile care iti afecteaza coloana, cum ar fi caratul rucsacului pe un singur umar, o geanta mult prea grea, tinerea telefonului intre ureche si umar s.a.m.d.

Greutatea corpului este si ea esentiala pentru sanatatea coloanei vertebrale. Kilogramele in plus nu pun presiune doar pe genunchi, ci si pe coloana, motiv pentru care eliminarea acestora, prin dieta si miscare, te va scapa nu doar de complexe, ci si de dureri de spate.

Mentine coloana dreapta, indiferent de activitate

Daca te-ai obisnuit cu o postura deficitara, la inceput iti va fi destul de greu sa iti mentii coloana dreapta pentru ca nu va fi atat de comod. Dar in timp si cu ajutorul exercitiilor pentru intarirea muschilor spatelui si a msuchilor abdominali, postura corecta va veni de la sine, iar durerile vor disparea ca prin minune!

4/5 - (2 votes)

3 Comments

  • Bunaziua . Sunt baiat am facu si sala o perioada nu am chiar o viata sedentara dar ma supara ceva anume abdomenul un pic proeminent…nu sun gras am 70 la 1.80m . Eu cred ca e de la coloana care in partea opusa a abdomenului este concava in asa fel incat daca stau intins pe podea pot sa imi bag mana pe sub spate far sa il ridic deloc…nu e normal nu?
    Ce ma sfatuiti sa fac? Sunt dispus sa dorm si pe scandura daca e nevoie . Mentionez ca am obiceiul sa dorm pe burta…ce sa fac?

    • Buna, Andrei!
      Te sfatuiesc sa consulti un medic specialist (fizioterapeut) pentru a stabili exact ce este in neregula.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate