Respiratie corecta, pentru un plus de energie
Te-ai intrebat vreodata de ce sunt zile in care ai impresia ca poti face inconjurul lumii si zile in care rezistenta ta este zero? Pe langa numarul de ore dormite, nivelul de stres si alimentatie, respiratia joaca un rol crucial in stabilirea nivelului de energie al organismului. Puterea si rezistenta muschilor sunt sustinute de o respiratie corecta, iar aceasta se invata.
Respiratie corecta in 4 pasi
1. Invata sa respiri profund: Plamanii sunt doar un pic mai mici decat cutia ta toracica, dar cei mai multi dintre oameni au tendinta de a-si folosi doar o treime (cea superioara) a acestui organ. Atunci cand tragi adanc aer in piept, plamanii se extind, apasa pe diafragma, obligandu-ti abdomenul sa se extinda si el in timp ce plamanii se umplu cu aer. Respiratia profunda in timpul alergarii elimina starile de ameteala si greata. Cu un pic de antrenament, poti invata sa iti folosesti plamanii la capacitate maxima si sa iti cresti rezistenta.
2. Respira…ritmat! Pentru o alergare usoara, inspira in timp ce faci 3-4 pasi si expira in timp ce parcurgi acelasi numar de pasi. Numara pasii in minte si iti va veni mai usor sa iti ajustezi respiratia la ritmul alergarii! Daca alergarea este una mai intensa, tempo-ul respiratie trebuie sa creasca pentru a sprijini productia de energie: inspiri timp de 1-2 pasi, expiri timp de 1-2 pasi.
3. Regleaza-ti respiratia in functie de temperatura! Este important sa respiri pe nas in anotimpurile mai friguroase. Aerul respirat pe gura este mai rece si mai uscat decat cel inspirat prin nari, nefiind benefic pentru plamanii tai. Nasul functioneaza ca un filtru pentru impuritati, incalzind in acelasi timp aerul inspirat. Rezultatul? Socul va fi mai mic pentru plamani daca alegi sa tragi aerul pe nas.
4. Respira pe nas! Credeai ca e bine sa respiri pe nas doar in anotimpurile reci? Ei bine, nu. Respiratia pe nas este mai profunda si mai eficienta decat cea pe gura, si te va ajuta sa ai o rezistenta mai buna la efort indiferent de temperatura aerului. Incepe de acum sa o exersezi!
Nu uita: o respiratie corecta este aliatul unui antrenament reusit! Daca ajungi sa o stapanesti, aceasta te va feri de episoadele neplacute, cum ar fi senzatia de sufocare din timpul exercitiilor, si iti va creste negresit rezistenta.
Atentie! Daca ai respiratie greoaie, ia in considerare de ce afectiuni ai putea suferi. Pentru mai multe detalii, click aici.