Zaharina si efectele ei…adverse
Ce facem cand ne hotaram sa slabim si sa ducem un stil de viata sanatos? Ne apucam de sport, de exercitii fizice si renuntam la mancarea nesanatoasa, la grasimi si la…zahar. Dar cum nevoia de dulce este una inevitabila, trebuie sa gasim un substitut. Si apelam la zaharina, acesta minune dulce care nu ingrasa… oare?
Zaharina este un indulcitor artificial si…controversat. S-au realizat nenumarate studii referitoare la efectele adverse si la eficacitatea acesteia intr-o dieta si, desi inca exista discutii in contradictoriu, unele rezultate ne dau serios de gandit.
Cand zaharina nu ne lasa un gust dulce…
Zaharina a fost decoperita, accidental, in anul 1878 de catre un om de stiinta de la Universitatea John Hopkins, iar consumul de zaharina s-a raspandit abia dupa Primul Razboi Mondial, din cauza lipsei de zahar din America si Europa, din acea perioada.
Primul semnal de alarma a fost tras in anul 1977 cand, in urma unui experiment pe soareci, s-a demonstrat faptul ca zaharina predispune la cancer de vezica urinara. Dupa acest avertisment, mai multe efecte adverse ale zaharinei au inceput sa iasa la iveala: reactii alergice, dureri de cap, diaree, eruptii pe piele, disfunctii musculare (mai ales la copii) etc.
De asemenea, se pare ca zaharina ar trebui evitata complet in perioada sarcinii. Ea are abilitatea de a patrunde prin placenta, infiltrandu-se astfel in tesutul fetal si afectand copilul nenascut. Zaharina trebuie sa fie exculsa si din alimentatia bebelusului, deci atentie la ingredientele formulelor pentru copii.
Zaharina nu ingrasa…prea mult
Zaharina este mai dulce decat zaharul de 200 pana la 700 de ori si nu are calorii, dar inseamna acest lucru ca zaharina nu ingrasa? Discutabil.
Studii recente au aratat faptul ca zaharina poate, in fapt, duce la cresterea in greutate! Cum e posibil? Datorita faptului ca indulcitorii artificiali sunt digerati mai greu si duc la schimbari comportamentale sau biologice, determinand oamenii sa manance mai mult.
Tot in urma unui experiment pe sobolani, s-a dovedit faptul ca utilizarea indulcitorilor artificiali a dus la un aport caloric ridicat, la o crestere a greutatii si a adipozitatii, datorita faptului ca astfel de produse interfereaza cu procesele fundamentale fiziologice.
Zaharina, o alegere periculoasa
Asadar, decat sa te supui unor riscuri inutile si fara sa ai certitudinea reusitei, mai bine aplici principiul “mai putin, dar mai bun”. Un varf de lingurita de zahar nu este chiar o catastrofa, din contra: zaharul iti ofera energie si e chiar necesar, in doze rezonabile, organismului uman!
Daca dorim sa gasim efectele negative ale unor produse, le gasim destul de repede, nu-i asa?
de ce ar fi mai bun zaharul ? nu cred ca o cantitate mica de indulcitori artificiali, poate face toate acele lucruri despre care aminteai; desigur zahar este voie sa consumati in cantitati mici, dar inlocuitori nu;?
toti vorbesc doar despre teste facute de oarecine, insa nimeni nu vine cu rezultate concrete, doar speculatii;
Nu are calorii, dar stimuleaza mai stiu eu ce si astfel te ingrasi, POVESTI, spuse de unele persoane care au o opinie diferita, din diferite motive
Ce ar trebui sa foloseasca oamenii atunci? Fructoza, MIere de albine? sunt produse destul de scumpe pentru majoritatea populatiei din Romania..
Eu spre exemplu mai folosesc zaharina, o cutie cu 1200 de pastile, insa sincer minim 4 luni imi trebuie sa o consum pe toata, unde ar fi asa de mare problema?