Esti dependenta de dulciuri/ fast food?

dependenta de dulciuri

Dependenta de dulciuri sau un simplu moft?

De multe ori, dupa ce exageram cu consumul de dulciuri, ne simtim vinovata si ne facem reprosuri  (sau ni se aduc reprosuri) cum ca daca am fi vrut, am fi putut sa ne abtinem. Da, e adevarat, insa nu atat de usor: dependenta de dulciuri sau de snacksuri creste pe masura ce consumam mai multe produse de acest fel si este cat se poate de reala!

Cum se explica dependenta de dulciuri

Simplu: alimentele cu un indice glicemic mare activeaza regiunea creierului stimulata si de droguri sau de jocuri de noroc, conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition.

Cercetatorii au realizat un experiment pentru a observa reactia organismului, respectiv a creierului, in primele 4 ore dupa masa, perioada care determina ce si cat vom consuma la urmatoarea masa.

Iata cum s-a desfasurat studiul:  12 persoane supraponderale si obeze au fost impartite in doua grupuri; primul grup a consumat un milkshake bogat in carbohidrati cu indice glicemic mic, iar cel de-al doilea grup – un milkshake cu indice glicemic mare. Ambele milkshake-uri aveau acelasi gust, acelasi continut caloric si erau la fel de dulci.

Carbohidratii cu indice glicemic mare sunt cei transformati rapid de organism in zahar si se gasesc in alimente procesate, cum ar fi painea alba, chipsurile, dulciurile, produsele de patiserie, in timp ce carbohidratii cu indice glicemic mic se gasesc in faina integrala, cereale integrale, fructe, legume, iaurt.

Dupa masa, participantilor le-au fost masurat nivelul glicemiei si intensitatea senzatiei de foame, fiind supusi si unei tomografii pentru a se observa efectul alimentelor cu un indice glicemic mare asupra creierului.

In urma studiului, echipa de cercetatori a descoperit faptul ca dependenta de dulciuri si de alimente tip fast-food este cat se poate de reala: consumul de carbohidrati cu indice glicemic mare accentueaza senzatia de foame si stimuleaza acele regiuni ale creierului responsabile de pofte alimentare, cu un rol important in crearea dependentelor de orice fel.

Diminuarea consumului de alimente cu indice glicemic mare ne ajuta sa slabim nu doar prin scaderea aportului caloric, ci mai ales prin reglarea senzatiei de foame si a poftelor, intrucat acestea sunt alimentele responsabile, cel mai adesea, de consumul exagerat de mancare sau durata scurta a senzatiei de satietate.

Cum eliminam dependenta de dulciuri?

Nu doar dulciurile, ci si produsele de fast-food au un continut ridicat de zahar, iar dependenta de dulciuri, respectiv de zahar, poate fi chiar mai puternica decat cea de alcool sau cocaina.

Renuntarea brusca la alimentele preferate nu este o solutie (cel putin nu una pe termen lung), motiv pentru care, pentru a depasi dependenta de dulciuri, trebuie sa urmezi acesti 5 pasi.

Tu te confrunti cu o astfel de dependenta alimentara? Ce faci pentru a o depasi?

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate