Sanatatea inimii, la grea incercare in epoca sedentarismului
Cand ne gandim la miscare, ne gandim automat la un corp frumos, fara grasime, tonifiat… si mai putin la sanatatea inimii, a plamanilor, a sistemului digestiv, a organismului per total. Din acest motiv, multe persoane care nu se confrunta cu probleme de greutate nu fac sport considerand ca nu au nevoie.
Nevoia de sport poate nu este vizibila, dar o privire in intreriorul organismului nostru sigur ne-ar da de gandit…
De cata miscare este nevoie pentru a proteja sanatatea inimii?
De cel putin 30 minute de activitate fizica moderata/ zi. Doar 30 minute diminueaza semnificativ riscul de hipertensiune, accident vascular cerebral, cancer de colon sau diabet.
Pe de alta parte, daca incerci sa-ti mentii silueta fara a te infometa, ai nevoie de cel putin 60 minute de efort fizic moderat pe zi, insa pentru a te asigura ca efortul tau da roade, e bine sa incerci sa faci miscare 90 minute/ zi.
Daca cele de mai sus iti sunt straine, trebuie sa stii ca stilul tau de viata sedentar afecteaza grav sanatatea inimii, crescand riscul de boli cardiovasculare.
Bolile cardiovasculare apar atunci cand arterele care alimenteaza inima cu sange se intaresc si se ingusteaza din cauza depunerii de placa, adica de grasimi; cu cat arterele sunt mai incarcate, cu atat circulatia catre inima este mai ingreunata.
Un infarct se produce atunci cand o placa de colesterol se rupe si isi elibereaza continutul in circuitul sangvin, ceea ce conduce la formarea unui cheag de sange (tromb) in jurul ei.; in urma acestui eveniment, una sau mai multe artere coronare sunt blocate, iar inima nu mai poate fi alimentata cu oxigen si nutrienti. Un infarct poate afecta iremediabil muschiul cardiac.
Ceea ce noi uitam adesea este ca detinem controlul asupra celor mai multe riscuri la adresa sanatatii inimii, iar primul lucru pe care il putem face este… sa ne miscam! Efortul fizic regulat reduce colesterolul rau – LDL -, creste colesteroul bun – HDL – si regleaza tensiunea arteriala.
Si prin miscare ma refer la orice miscare, nu doar la fitness. Spre exemplu, o persoana de 90kg care pastreaza aportul caloric, dar merge pe jos 2.5km/ zi poate slabi pana la 6.5kg/ an. Doar mergand pe jos!
Daca persoana respectiva taie si 250 calorii din dieta zilnica, poate pierde chiar si 18kg/ an.
Sanatatea inimii si ceilalti factori de risc
Fumatul, se stie, este un factor major de risc pentru sanatatea inimii, fumatorii fiind de 6 ori mai predispusi la un atac de cord decat nefumatorii, conform U.S Department of Health and Human Services, National Institute of Health, iar acest risc creste proportional cu numarul de tigari fumate pe zi.
Hipertensiunea creste riscul de infarct, boli renale si insuficienta cardiaca congestiva, iar cele mai simple modalitati de a o tine sub control sunt miscarea zilnica, eliminarea greutatii corporale peste limita normala, scaderea consumului de sare si alcool.
Hipercolesterolemia poate fi controlata prin mai multa miscare zi de zi, un consum scazut de grasimi satuarate si trans, mentinerea unei greutati normale si, acolo unde este cazul, medicatie. Dupa varsta de 20 ani, toate persoanele trebuie sa-si masoare nivelul de colesterol anual.
Supraponderabilitatea este deosebit de periculoasa pentru sanatatea inimii, insa pierderea (in mod sanatos) a 5-10% din greutatea corporala scade dramatic riscul de boli cardiovasculare.
Cu alte cuvinte, sanatatea inimii noastre sta in mainile noastre. Trebuie doar sa ne mobilizam putin…