Trucuri pentru alergat afara, toamna
Chiar daca sperantele inca de sunt alimentate de 2-3 raze firave de soare, suntem in plina toamna, iar temperaturile vor deveni o piedica importanta in calea celor care adora sa alerge afara. Dar mereu exista o solutie: daca te pregatesti bine de temperaturi scazute, vant, ploaie, luminozitate slaba, vei putea duce la bun sfarsit un antrenament eficient. Iata cateva trucuri pentru alergat care iti vor fi de real ajutor:
Trucuri pentru alergat cand vremea nu tine cu noi
1. Imbraca-te in straturi
Cand temperaturile scad sub 20 grade este bine ca, atunci cand alergi, sa porti manusi subtiri si ceva pe cap, fie ca este o bentita sau un fes usor. De asemenea, este foarte bine sa optezi pentru bluzele cu gat, dar cu fermoar, pentru a permite circulatia aerului atunci cand iti doresti acest lucru, si sa te imbraci „in straturi”, dupa cum urmeaza:
– daca temperatura de afara este intre 10 si 20°C, atunci cel mai potrivit „outfit” pentru alergat este format din 2 bluze (o bluza si o jacheta), dar si o pereche de pantaloni care sa te protejeze impotroiva vantului peste cei de alergat (colanti);
– daca temperatura de afara este intre o si 10°C, ai nevoie de trei straturi in partea de sus: 3 bluze groase si o jacheta, iar in partea de jos, 2 perechi de pantaloni – colanti de alergat si o pereche anti-vant.
Cat priveste sosetele si incaltamintea, ai grija sa nu mentina umezeala, dar sa te si protejeze de vant si frig.
2. Fa incalzirea in interior
Daca vrei sa alergi afara pe temperaturi scazute, incearca sa-ti faci incalzirea in interior, intrucat vei pune sangele in miscare fara a transpira prea mult; alearga pe scari, sari coarda, alearga pe loc etc, apoi iesi afara si incepe alergarea propriu-zisa.
3. Alearga impotriva vantului la inceputul antrenamentului
Daca vantul iti da batai de cap si nu ai cum sa il ocolesti, cel mai important lucru pe care trebuie sa-l stii este ca expunerea la vant trebuie sa fie mai mica la intoarcere spre casa, atunci cand esti deja obosit si transpirat. Asadar, alearga cu vantul in fata in prima jumatate a antrenamentului pentru ca apoi, la intoarcere, vantul sa bata din spate.
Alta strategie pe care o poti aborda daca vantul este puternic este sa alergi 10 minute impotriva vantului, apoi 5-10 minute cu spatele, dar ai grija sa te imbraci corespunzator.
4. Renunta la viteza
Unul dintre principalele „trucuri” pentru alergat eficient pe vreme rece este sa pui accentul pe distanta, nu pe viteza. Daca nu poti alerga dupa-amiaza, atunci cand temperaturile ating maximul zilei, incearca sa imparti timpul dedicat alergarii in 2 sesiuni, pentru a reusi sa acoperi distanta pe care ti-ai propus-o.
5. Ai grija sa fii vizibil!
Multi dintre noi alearga seara, si nu toti in parc, iar cum in aceasta perioada se intuneca mai devreme, este important sa ne facem vizibili pentru masini si biciclisti. Cel mai simplu mod este sa purtam o vesta reflectorizanta si nu te ingrijora, nimeni nu te va considera exagerat ci, din contra, iti vor multumi in sine lor.
6. Bea un ceai cald dupa alergare
Este esential ca dupa alergare, in special atunci cand este frig afara, sa te schimbi repede de hainele purtate si sa bei ceva cald. Nu doar ca te va ajuta sa-ti revii, dar te vei simti in al noualea cer, mandru de reusita ta si… invincibil!
Tu alergi cand e frig afara? Ce trucuri ne poti impartasi?
buna!ma numesc Carla, am 17 ani si am inceput din vara sa alerg..am intrerupt din toamna dearece scoala e la 4 km de mine si vin pe jos…uneori fac pana in 10 km miscare pe zi…acum de sarbatori am fost mai mult in masina deoarece am calatorit mult si iar am inceput sa alerg in parc cam 30-40 min/zi + 1h exercitii de relaxare in parc…seara ma antrenez cu 20 min de exercitii pt picioare…locuiesc la etajul 4 si urc si cobor mult…cat de benefic este pt mine?in sensul ca eu nu as dori sa imi dezvolt masa musculara…fac asta pt ca ma pasioneaza si am f multa energie!
Buna!
Te felicit pentru stilul de viata activ pe care l-ai ales!
Aceasta rutina de exercitii pe care o urmezi iti va dezvolta masa musculara, insa nu vizibil.
Mult spor in continuare!
Multumesc pentru sfaturi! 😀
Multumim si noi ca citesti articolele noastre si ca le gasesti utile, Robert 🙂