Accidente in sport – cum le prevenim?
Sportul, un factor cheie pentru un corp sanatos, nu este lipsit nici el de riscuri traduse in accidente in sport care pot afecta toate persoanele, de la sportivii de performanta la cei…ocazionali.
Exista 2 tipuri de accidente in sport: leziuni acute, cum ar fi entorsele, contuziile, fracturile sau luxatiile si leziuni cronice care au la baza repetarea unei miscari anume din timpul antrenamentului care a provocat leziunea.
Pe langa durerile si starea de disconfort cauzate de aceste accidente in sport, ne confruntam cu imposibilitatea de a mai face miscare pentru o perioada variabila de timp, dar de ce sa ne supunem acestora cand putem preveni in mod simplu foarte multe tipuri de accidente in sport?
Accidente in sport – sfaturi esentiale
Unele dintre aceste leziuni nu doar ca-ti afecteaza corpul si antrenamentul pe moment, dar pot avea si urmari mai grave cum ar fi atrofierea muschilor, atonie sau pareza. De aceea, astazi iti oferim cateva sfaturi utile pentru a evita astfel de accidente in sport:
– Streching : streching-ul inainte de sport confera flexibilitate si rezistenta muschilor, permitandu-le sa faca fata miscarilor extreme si scazand riscurile asociate leziunilor. Streching-ul detensioneaza si oxigeneaza muschii, imbunatatind circulatia si performanta acestora ; miscarile de streching nu trebuie executate in graba, ci trebuie efectuate intinderi blande si lente inainte si dupa antrenament.
– Echipament de protectie: un echipament corespunzator sportului efectuat reduce riscurile de deplasare si deformare, de absorbtie a bacteriilor sau ciupercilor si de reducere a unui eventual impact ; aparatoarele, castile de protectie sau incaltamintea adecvata sunt conditii esentiale ale unui antrenament sigur si eficient.
– Exercitiile de incalzire: importanta incalzirii in evitarea unora dintre cele mai comune accidente in sport este subestimata de foarte multe persoane adepte ale miscarii, dar cateva exercitii de incalzire pun sangele in miscare in intregul corp, confera o flexibilitate mai mare tesuturilor si ligamentelor si pregatesc muschii pentru efort ; inainte de orice activitate fizica, corpul nostru este rigid, motiv pentru care o fortare brusca a sa poate cauza accidente. Cele mai simple modalitati de incalzire pot fi mersul usor, jogging-ul sau exercitiile usoare cum ar fi genuflexiunile sau simplele miscari ale membrelor.
– Ia o pauza : chiar daca esti dornica sa pierzi 5kg intr-o saptamana, nu-ti periclita sanatatea ! Lasa un spatiu de cel putin 1 zi intre doua antrenamente la sala, nu lucra 2 zile consecutive aceleasi grupe de muschi si ia 3-5 pauze mici pe parcursul unui antrenament de 2 ore. De asemenea, daca faci exercitii cardio, nu te opri brusc pentru a lua o pauza, ci incearca sa reduci intensitatea in mod progresiv.
– Alimentatia: ceea ce mananci joaca un rol deosebit de important in modul in care corpul tau se adapteaza anatrenamentului si se recupereaza in urma acestuia. Sesiunile lungi de antrenament vor epuiza mineralele necesare organismului tau, motiv pentru care alimentatia necorespunzatoare iti poate limita performanta si mari riscurile asociate accidentelor in sport. Asigura-te ca iti procuri din hrana necesarul zilnic de vitamine, antioxitanti si minerale si nu-ti supune corpul unui efort intens cu mai putin de o ora dupa ce ai mancat sau pe stomacul gol.
– Atitudinea : este bine sa fii competitiv, dar asta nu inseamna ca trebuie sa-ti supui organismul unui efort inutil si periculos. Performanta sportiva si modelarea corporala se bazeaza foarte mult si pe rabdare, deci acorda-ti timpul necesar si asculta nevoile organismului tau, opreste-te atunci cand te simti epuizat si rezerva timp recuperarii si activitatilor sportive mai usore, dar la fel de placute.
Accidente in sport – neplacute si periculoase
Atunci cand durerea, oboseala sau starea de disconfort intervin in antrenamentul tau, opreste-te ! Daca durerea este una puternica si brusca, daca observi zone inflamate sau daca resimti amorteala in aceste zone, consulta un medic si tine cont ca masajul, hidratarea si o indrumare din partea unui profesionist te pot scuti de astfel de accidente in sport care nu reprezinta pur si simplu un ghinion, ci rezultatul greselilor din antrenamentul tau.