Adevarul despre curele de detoxifiere. Functioneaza sau nu?

curele de detoxifiere

Sub forma de sucuri, ceaiuri, pudre sau regimuri alimentare stricte, curele de detoxifiere sunt pretutindeni. Toate promit eliminarea toxinelor din organism, nivel crescut de energie, mai multa claritate psihica si, desigur, pierderea in greutate. Cine nu si-ar dori aceste efecte minunate in numai cateva zile? Cu toate acestea, trebuie sa ne amintim ca daca suna prea frumos sa fie adevarat, probabil ca este.

Ce sunt curele de detoxifiere?

In linii mari, o cura de detoxifiere consta intr-un regim alimentar de scurta durata, conceput astfel incat sa genereze eliminarea toxinelor din organism. Desi planul alimentar al acestora difera, o cura tipica de detoxifiere consta intr-o scurta perioada de post, o alimentatie formata din fructe, legume, sucuri din fructe si/sau legume si apa din belsug. Uneori, ele pot include ierburi, ceaiuri sau diferite suplimente.

Ce promit curele de detoxifiere?

Nu exista dovezi stiintifice concrete care sa sprijine promisiunile pe care curele de detoxifiere le fac. Din acest motiv, exista numeroase discutii in randul specialistilor in nutritie, legate de eficienta acestora. Iata cateva clarificari:

Scopul principal al acestor cure este detoxifierea, eliminarea toxinelor din organism. Prin definitie, o toxina este o substanta cu actiune toxica, produsa de organisme vegetale sau animale. In termeni simpli, prin detoxifiere, compusii solubili in grasimi sunt transformati in substante solubile in apa, care vor fi eliminate prin urina, transpiratie sau fecale.

Cei mai multi dintre noi nu intra in contact cu substante toxice periculoase. Cu toate acestea riscam sa intram in contact cu substante care au efecte potentiale toxice dupa expunere indelungata. Unele dintre ele sunt: aerul poluat, apa contaminata, aditivii din alimentatie si produsele de curatenie.

Evitarea tuturor acestora este imposibila. Vestea buna este ca organismul elimina toxinele de unul singur, prin intermediul ficatului si rinichilor intr-o masura mai mica.

Toxinele ajung in organism pe calea aerului, prin piele sau prin ingerare. Ficatul si rinichii descompun substantele nedorite inainte ca ele sa prezinte vreun pericol pentru starea noastra de sanatate. Acestea sunt eliminate pe cale naturala prin transpiratie, fecale, urina. In cazul intoxicarii severe, conditii in care organismul este suprasolicitat si nu poate procesa eficient substantele daunatoare, este necesara interventia medicala.

Daca vrem sa minimalizam expunerea la substante toxice, ne putem proteja de ele prin alegeri alimentare si de stil de viata mai bune, prin reducerea expunerii la substantele daunatoare ficatului, cum ar alcoolul, cafeina in exces, tutunul sau alimentele foarte procesate etc.

De foarte multe ori, oamenii au convingerea ca pot compensa pentru o perioada indelungata de excese alimentare, alimentatie precara sau nesanatoasa, urmand o cura de detoxifiere. Lucrurile sunt, de fapt, mai complicate decat atat. De regula, o cura de detoxifiere este deosebit de restrictiva. Grupe cheie de alimente sunt eliminate (produse lactate si proteina animala). Astfel, daunele ar putea fi mai mari decat beneficiile.

Daca motivul pentru care iei in considerare o cura de detoxifiere este dorinta de a pierde in greutate, acest lucru se va intampla. Cu toate acestea, ca in cazul multor alte diete, o data finalizata cura de detoxifiere si revenirea la alimentatia ulterioara, vei acumula din nou kilogramele pierdute.

Daca obiectivul tau este strict acela de a-ti purifica organismul, specialistii sunt de parere ca o cura de detoxifiere nu este cea mai buna alegere. Indiferent de alimentele pe care le consumi, organismul tau proceseaza si elimina toxinele fara niciun ajutor. Ele nu se acumuleaza in ficat, rinichi sau alte organe ale corpului.

Mai mult decat atat, nu exista dovezi conform carora am putea imbunatati functionarea sistemului natural de detoxifiere a organismului prin curele de detoxifiere cu sucuri, suplimente, alimente sau oricare alta metoda.

De asemenea, desi curele de detoxifiere pretind ca eliminarea toxinelor va avea ca efect pierderea in greutate, trebuie sa clarificam ca

nu toxinele sunt cele care genereaza acumularea kilogramelor in plus, ci surplusul de calorii.

Pierderea in greutate care apare in urma curelor de detoxifiere se datoreaza deficitului caloric, nu toxinelor eliminate.

De asemenea, lipsesc dovezile concludente care sa demonstreze ca acestea imbunatatesc tensiunea arteriala, regleaza nivelul de colesterol sau au un efect pozitiv asupra sanatatii inimii.

Alternativa pentru curele de detoxifiere

Foarte multi oameni vor sa-si purifice sau detoxifice organismul. Motivele sunt diferite. Unii isi doresc sa piarda rapid in greutate, pe cand altii vor sa-si imbunatateasca starea generala de sanatate.

Acelea dintre voi care isi doresc sa slabeasca nu trebuie sa apeleze la cure de detoxifiere cu sucuri sau alte produse minune ori diete drastice. Abordarea corecta si sigura este aceea de a adopta o alimentatie sanatoasa si un program de antrenament. Includerea alimentelor minim procesate sau neprocesate, legumelor si fructelor, grasimilor sanatoase etc. este suficienta pentru o pierdere treptata in greutate, fara efectul yo yo.

In cazul in care vrei sa-ti imbunatatesti starea de sanatate, acest lucru se poate face in primul rand prin reducerea inflamatiei, deoarece unele alimente pot cauza inflamatii (durere, disconfort, stari de oboseala). O data identificate si eliminate, starea de sanatate se va imbunatati considerabil.

Surse: https://nycfit.com/detox-cleanse-truth/

4/5 - (5 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate