O alimentatie echilibrata si greselile mici, dar periculoase
O alimentatie sanatoasa inseamna o alimentatie echilibrata, iar secretul pentru a fi sanatosi si in forma pare sa fie cate putin din toate. Specialistii ii indeamna de multe ori pe cei care tin cure de slabire sa aleaga o zi din saptamana in care sa-si satisfaca pofta de dulce sau de sarat si, in general, sa evite sa tanjeasca foarte mult dupa un aliment o perioada lunga de timp, pentru a reusi sa slabeasca si, cel mai important, sa se mentina.
Si chiar daca nu ne confruntam cu probleme de greutate, trebuie sa avem o alimentatie echilibrata care poate fi “rezumata” in doar cateva principii:
O alimentatie echilibrata: 4 principii pe care trebuie sa le respecti
1. Principiul echilibrului
Te-ai intrebat vreodata de ce floricelele merg cel mai bine cu bauturile racoritoare dulci (in special la un film 😉 )? E simplu: corpul tau cauta intotdeauna sa stabileasca un echilibru, iar daca mananci prea multa sare, celulele se vor contracta si vor pierde fluide, iar tu te vei simti lipsit de energie.
Astfel,organismul tau va solicita… zahar, deoarece zaharul este absorbit rapid si produce energie, ajutandu-te sa te simti relaxat si fericit, macar pentru o scurta perioada de timp.
Acesta este unul dintre motivele pentru care trebuie sa evitam pe cat posibil excesul de gustari bogate in zahar sau sare: cercul vicios dulce-sarat din care cu greu ne vom mai elibera.
2. Alcalin si acid
O alimentatie echilibrata se refera si la echilibrul dintre alimentele acide si cele alcaline pe care le consumam, dar sa evitam si stresul, medicamentele atunci cand nu sunt necesare sau lipsa somului, deoarece toate acestea contribuie la cresterea aciditatii in sange.
In categoria alimentelor acide intra, printre altele, carnea de vita, porc sau miel, slanina, pestele si scoicile, lactate si oua, anumite fructe (mere, caise, struguri, piersici, pere, prune, fructe de padure, portocale), bauturile carbogazoase sau cu cofeina, produsele fast-food, caju, nuci braziliene alune, in timp ce dintre alimentele alcaline se pot aminti legumele, avocado, cereale (orez, mei, kamut, quinoa, spelta, mei), linte, soia, migdale seminte de in, susan, dovleac, floarea soarelui, tofu, lapte de capra.
3. Combinarea alimentelor
Ca tot am vorbit despre alimente acide si alcaline, trebuie sa stii ca nu este indicat sa combini fructele acide cu cele alcaline, sau alimentele cu un continut proteic mare cu cele bogate in amidon (paine, cartofi, porumb, dobleac) la aceeasi masa; de asemenea, este important sa nu combini alimentele bogate in grasimi cu fructele pentru a nu incetini digestia.
4. Regula 80/ 20
O alimentatie echilibrata este formata in proportie de 80% din vegetale si 20% din proteine sau cereale, in cazul in care nu urmezi o dieta hiperproteica pentru masa musculara. De asemenea, nu trebuie niciodata sa ne umplem stomacul, ci sa mai lasam cel putin 20% spatiu pentru a ajuta digestia.
O alimentatie echilibrata, primul pas pentru o viata mai sanatoasa
Multe dintre problemele de sanatate mai mici sau mai mari cu care ne confruntam isi au cauza, dar si rezolvarea… in farfurie. Modul in care arati si felul in care te simti depind foarte mult de ceea ce mananci in fiecare zi, deci gandeste-te de 2 ori inainte de a te aseza la masa.
80% vegetale??? in stilul asta as putea sa slabesc lejer vreo 15 kile in 6 luni. Problema e ca vreau sa pun, regula asta se aplica deci, in cazul meu, taman invers. Eu raman la aportul meu de proteine de x% zilnic, comparativ cu carbo mult mai jos, si vegetalele pe langa. Si pot sa spun ca mananc sanatos, fara fast-food, sucuri de comert, alimente sau compozitii acidice, s.a.m.d.
Deci, un articol mai mult pentru cei/cele ce vor sa dea jos, cu aia 80%…. am ras dupa care am plans 😀 🙁