Ti s-a intamplat vreodata sa te simti infometata, chiar dupa ce ai luat masa? Daca da, exista toate sanele sa fi mancat unul dintre aceste alimente care cresc apetitul, in loc sa ti-l potoleasca.
Foarte multe dintre alimentele care potolesc senzatia de foame pentru un timp foarte scurt sunt extrem de procesate, iar din compozitia lor lipseste o componenta foarte importanta: fibrele.
De ce sunt fibrele atat de importante? Ei bine, ele incetinesc absorbtia alimentelor ingerate, din stomac in sange. Atunci cand alimentele nu au fibre in compozitia lor sau nu au decat o cantitate foarte mica, trec repede prin stomac si ajung rapid in sange. Acest lucru duce la o crestere mare si rapida a insulinei, urmata de o scadere la fel de rapida.
Alimente care cresc apetitul?!
Foamea este o interactiune complexa intre stomac, intenstine, creier, pancreas si sistemul sanguin. Iar acest circuit, conform specialistilor in nutritie, poate fi sabotat cu usurinta.
Alimente care cresc apetitul? Da, ele exista si se poate chiar sa le mananci frecvent. Iata cateva dintre ele. Daca iti este foame in continuu, s-ar putea ca eliminarea lor din dieta sa iti fie de un real ajutor in controlul apetitului.
1. Painea alba
Painea alba se numara printre cele mai nesanatoase alimente pe care le poti consuma. In procesul de fabricare sunt indepartati foarte multi nutrienti si mare parte din cantitatea de fibre continuta de cereale.
Consumata, painea alba provoaca o crestere rapida a nivelului de insulina, care va scadea la fel de repede. Astfel ca, la scurt timp se va reinstala senzatia de foame.
Intr-un studiu recent desfasurat in Spania pe un esantion de 9000 de persoane, s-a descoperit ca aceia dintre ei care mancau mai mult de 3 felii de paine alba pe zi erau mai predispusi cu pana la 40% sa devina supraponderali sau obezi in decurs de 5 ani.
2. BranzeturilePotrivit specialistilor, organismul uman este programat sa raspunda la proteina din lapte, cazeina, printr-o usoara dependenta. Astfel, copii alaptati vor avea constant apetit pentru aceasta proteina, astfel incat sa asigure organismului cantitatile optime bunei cresteri si functionari a organismului.
Branza, care se obtine din cantitati mari de lapte concentrat, induce acelasi efect. Cazeina din lapte elibereaza cazomorfina. Aceasta substanta, in combinatie cu sarea si grasimea din branza, se face responsabila pentru dependenta de acest aliment.
3. Zaharul
Vreme indelungata s-a crezut ca grasimile sunt cele care ne ingrasa si ca, indiferent de provenienta, o calorie este o calorie si nimic mai mult. Acest lucru a avut un impact major asupra industriei alimentare. Grasimile din majoritatea alimentelor au fost inlocuite cu zahar, pentru a compensa lipsa gustului.
Asa se face ca, astazi, toate alimentele procesate au un adaos foarte mare de zahar, iar oamenii au ajuns sa consume cu pana la 300% mai mult zahar decat cantitatea zilnica recomandata.
Leptina si grelina sunt hormonii care transmit senzatia de foame, respectiv satietate. Atunci cand nivelul de zahar din sange este mare, nivelul de leptina, care transmite senzatia de satietate, scade. In acelasi timp, nivelul de grelina, responsabil pentru transmiterea senzatiei de foame, creste. Acest lucru va duce la reaparitia senzatiei de foame la scurt timp dupa ce ai consumat un aliment cu un continut mare de zahar.
Descopera Ce se intampla cand renunti la zahar definitiv?
4. Bauturile alcoolice
Desi nu sunt alimente, merita reamintit faptul ca iti cresc pofta de mancare. Organismul uman nu este inzestrat cu posibilitatea de a inmagazina alcoolul, iar procesul de eliminare al alcoolului din organism duce la epuizarea rapida a glicogenului.
Atunci cand depasim cantitatea de alcool optima pe care o putem consuma, mai mult de 2 pahare pentru femei si 3 pentru barbati, se va instala necesitatea de a consuma carbohidrati, pentru a compensa pentru resursele de glicogen consumate in procesul de eliminare a alcoolului din organism. Si, din nefericire, nu vom pofti la carbohidratii buni, ci la cei simpli, foarte procesati, care se asimileaza rapid.
Consuma alcool cu moderatie, iar daca se instaleaza poftele alimentare, alege variante sanatoase de carbohidrati, cum ar fi nuci sau seminte.
Carbohidrati buni Vs Carbohidrati rai – Cunosti diferenta?
5. Produsele fast-food
Te-ai oprit vreodata la o singura felie de pizza? Un singur cartof prajit? Daca da, ambitia ta este cu adevarat de apreciat!
Este posibil ca pana acum sa fi identificat un tipar al alimentelor puse in discutie. Toate aceste alimente, care cresc pofta de mancare si dau dependenta, au un indice glicemic foarte mare. Acest lucru este valabil inclusiv pentru preparatele de tip fast food.
Consumul de carbohidrati cu indice glicemic mare accentueaza senzatia de foame si stimuleaza regiunile creierului responsabile de pofte alimentare, cu un rol important in crearea dependentelor de orice fel.
Diminuarea consumului de alimente cu indice glicemic mare ne ajuta sa slabim nu doar prin scaderea aportului caloric, ci mai ales prin reglarea senzatiei de foame si a poftelor, intrucat acestea sunt alimentele responsabile, cel mai adesea, de consumul exagerat de mancare sau durata scurta a senzatiei de satietate.
6. Sucurile din fructe
Considerate sanatoase, sucurile de fructe contin cantitati foarte mari de zahar si cantitati minime de fibre, care se regasesc in pulpa sau coaja acestora. Iarasi, un pahar de suc de fructe va avea un efect similar celorlalte alimente despre care am vorbit. Va duce la o crestere rapida a nivelului de zahar din sange si o scadere la fel de rapida. Acest lucru va duce la instalarea senzatiei de foame.
Ca alternativa, foloseste fructul cu tot cu pulpa pentru obtinerea sucurilor si adauga pudra proteica sau unt din nuci. Astfel vei echilibra nivelul de zahar din sange si vei obtine o senzatie optima si mai indelungata de satietate.
7. Gustarile sarate
De regula, dupa consumul de gustari sarate (covrigei, cipsuri etc.) se instaleaza pofta de dulciuri. Aceste alimente intra in categoria carbohidratilor simpli, usor de digerat, care cresc nivelul de insulina repede si pentru scurt timp.
Papilele tale gustative si creierul coreleaza energia asimilata rapid cu alimentele dulci, iar raspunsul natural este pofta de dulciuri dupa consumul de gustari sarate.
8. Indulcitorii artificiali
Daca reduci consumul de zahar si alegi ca alternativa indulcitori artificiali, fii pregatita sa-ti creasca apetitul. Cercetarile au descoperit ca indulcitorii artificali, consumati pe o perioada indelungata, duc la acumularea kilogramelor in plus si cresc predispozitia imbolnavirii de diabet de tipul 2.
Indulcitorii artificiali sunt mult mai dulci decat zaharul si transmit creierului semnalul ca organismul primeste zahar. Astfel, apetitul pentru dulciuri va creste si, implicit, si consumul. Acest lucru va stimula o crestere a nivelului de insulina si va declansa depunerea de grasimi.
9. Iaurturile degresate
Iaurtul este considerat un aliment super sanatos. Cu toate acestea, depinde foarte mult ce fel de iaurt alegi.
De regula, atunci cand oamenii cumpara alimente dietetice sau cu un continut redus de grasimi, cred ca acest lucru le poate permite sa manance mai mult.
CONSUMUL DE ALIMENTE FARA GRASIMI VA DETERMINA INGERAREA UNEI CANTITATI CU PANA 50% MAI MARE DIN ALIMENTUL RESPECTIV.
Este bine sa ai in vedere faptul ca, de cele mai multe ori grasimile din aceste alimente sunt inlocuite cu zaharul.
De asemenea, studiile au demonstrat ca atunci cand sunt consumate produse lactate degresate, va creste si tendinta de a manca mai multi carbohidrati.
Grasimile si, in special, grasimile sanatoase, nu trebuie evitate sub nici o forma atunci cand incerci sa slabesti. Ele sunt benefice pentru organism si dau o senzatie indelungata de satietate.
Ca alternativa, inlocuieste iaurtul degresat cu un iaurt grecesc, cu un continut dublu de proteina. Adauga fructele, nucile si semintele preferate, pentru o cantitate mai mare de fibre si antioxidanti. In plus, aceste ingrediente sunt masticabile. Deseori, in lipsa acestui proces, corpul nu va primi satisfactia de care are nevoie. Rezultatul? Un apetit crescut, chiar si dupa ce ai mancat.
Citeste si: 20 de alimente care scad apetitul