Alimente cu calorii negative – mit sau adevar?

alimente cu calorii negative

Alimente cu calorii negative – ce inseamna?

Alimente cu calorii negative sunt acele alimente al caror efect termic (cantitatea de energie consumata de corp pentru digestia, absorbtia si depozitarea nutrientilor) este mai mare decat cantitatea de calorii furnizata de acestea corpului. Cu alte cuvinte, cand mancam astfel de alimente, consumam o cantitate mai mare de calorii in timpul procesarii, decat obtinem prin alimentele in sine.

Telina este poate cel mai cunoscut  dintre aceste alimente cu calorii negative, datorita faptului ca, atunci cand o consumam, ardem o buna parte din calorii prin procesul de masticatie si prin cel digestiv, pentru ca tot ce ramane in urma este doar cantitate de fibre. Un alt astfel de aliment este grapefruitul, un fruct recomandat in cele mai multe dintre dietele pentru slabit sau marul, pentru care, conform anumitor specialist, ardem 25 de calorii in plus fata de continutul sau caloric (50 calorii), prin consum.

Alimente cu calorii negative – controversele unei diete minune

Alte alimente cu calorii negative pe care le poti consuma fara nicio grija pentru ca nu doar ca nu te ingrasa, dar te si ajuta sa slabesti sunt: ananasul, ardeii iuti, broccoli, castravetii, ceapa, ciupercile, capsunile, morcovii, portocalele, spanacul, papaya, sfecla, varza, mango sau sparanghelul.

Totusi, multi nutritionisti sustin faptul ca nu exista alimente cu calorii negative, deoarece acea cantitate de calorii “arsa” in procesul de extragere a nutrientilor este deja luata in considerare la stabilirea indicelui efectului termic, care reprezinta aproximativ 10% din caloriile alimentului in cauza. In orice caz, alimentele enumerate mai sus raman cele mai potrivite intr-o dieta deoarece, chiar si asa, ele sunt formate in principal din apa si fibre.

Alimente cu calorii negative si alte efecte benefice…

alimente cu calorii negative
Chiar daca masura in care te ajuta aceste asa-zise alimente cu calorii negative sa slabesti in plus fata de simplul fapt ca mananci sanatos si fara grasimi este discutabila, ele mai aduc beneficii enorme organismului uman, si anume eliminarea toxinelor, imbunatatirea metabolismului si intarirea sistemului imunitar, prin aportul de vitamine, fitonutrienti si minerale esentiale sanatatii.

De asemenea, aceste alimente cu calorii negative confera o senzatie de satietate de lunga durata si te impiedica astfel sa mananci in plus, odata ce senzatia de foame ti-a fost satisfacuta (o alta strategie este aceea de a bea un pahar de apa inainte de fiecare masa sau de a manca un mar, pentru ca acestea reduc spatiul destinat alimentelor in stomac si te ajuta sa te simti satula mai usor).

Asadar, denumirea de “alimente cu calorii negative” nu se refera la faptul ca aceste alimente nu au calorii (toate alimentele contin calorii, intr-o masura mai mica sau mai mare!), ci la rezultatul proceselor digestive asupra caloriilor lor. Cu toate acestea, ele contribuie semnificativ la procesul de slabire si aduc multe alte beneficii organismului tau!

Tu ai urmat vreodata o dieta bazata pe alimente cu calorii negative? In ce masura a functionat pentru tine?

 

 

 

 

Multumim pentru vot!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate