Toamna incepe sa isi intre treptat in drepturi si, asa cum garderoba noastra se schimba odata cu venirea unui nou anotimp, la fel trebuie sa se intample si cu dieta. De ce? Pentru ca organismul uman are nevoie sa se adapteze la conditiile fiecarui anotimp. Astfel, a manca o salata iarna e ca si cum ai purta un costum de baie cand temperaturile sunt scazute… Daca nu locuiesti intr-o tara tropicala, ideea de a purta un costum de baie iarna suna nebuneste. La fel suna si sa spui ca mananci salate si fructe tropicale toamna!
Si atunci, ce ar trebui sa mancam in acest moment al anului? Cand temperaturile scad avem nevoie sa ne alimentam si sa ne incalzim corpurile din interior, sa echilibram yin-ul si yang-ul.
Daca mancam alimente “reci”, cunoscute si ca “alimente yin”, asa cum sunt fructele, legumele crude, salatele si bauturile reci, dam o putere superioara yin-ului, ceea ce ne face sa ne simtim reci din interior catre exterior si mai predispusi imbolnavirilor. De aceea, secretul este sa mancam in lunile mai reci “alimente yang”, foarte nutritive, care vor echilibra homornal, vor intari sistemul imunitar, vor stimula energia si ne vor face sa ne simtim bine per ansamblu.
Ce alimente trebuie sa mancam toamna si iarna?
Conform Medicinei Traditionale Chineze, secretul e sa te hranesti in functie de sezon si local. Aceasta este regula de baza. Iata care sunt alimentele specifice acestui sezon si cele care ar trebui sa faca parte din dieta ta:
- Legume radacinoase: morcovi, dovlecel, dovleac si cartofi dulci;
- Cereale integrale: orez brun, quinoa, ovaz si mei;
- Leguminoase: broccoli, spanac, kale, telina, rucola si anghinare;
- Fructe: mere, rodii, fructe citrice si pere;
- Peste: biban, cod, calcan si eglefin.
- Plante: ghimbir, turmeric, scortisoara, rozmarin, cimbru, busuioc si marar.
Cum arata planul alimentar perfect?
Micul dejun
Incepe ziua cu un porridge hranitor si care te va incalzi, preparat din ovaz inmuiat in prealabil, lapte vegetal, mar ras, ghimbir si scortisoara, precum si nuci si seminte la alegere.
Pranzul
Combina cereale cu radacinoase, leguminoase si legume verzi, pentru a o farfurie extrem de nutritiva.
Cina
Prepara o supa calda cu legume si leguminoase sau cereale, sau pregateste un peste la aburi sau la cuptor, cu garnitura de legume.
Gustarile dintre mese
- Latte cu turmeric;
- Ceaiuri calde din plante;
- Nuci si seminte;
- Bile energizante;
- Batoane Granola.
Poti sa schimbi ordinea meselor, consumand cereale seara si un pranz mai usor constand intr-o supa sau o salata calda. Depinde doar de tine cum vrei sa iti distribui mesele de-a lungul unei zile.
Adaptarea dietei la anotimp este cruciala atat pentru sanatate, cat si pentru o stare de bine, atat la nivel fizic cat si mental. Simte-te energizat pe parcursul zilei si evita sa te imbolnavesti iarna aceasta!
Sursa: https://shawellnessclinic.com/en/shamagazine/the-seasonal-foods-you-should-be-eating-this-autumn/