Legarea unei benzi in jurul membrelor pentru a reduce circulatia sangelui in timpul antrenamentului poate parea un mod ciudat de a stimula performantele atletice, insa cele mai recente studii sugereaza ca aceasta metoda chiar da rezultate!
Un studiu efectuat la Universitatea din Copenhaga, si finantat de Ministerul Danez al Culturii si Team Denmark, arata ca un antrenament pe intervale, pe bicicleta, cu restrictia fluxului sanguin (obtinuta prin legarea unor mansete de nylon in jurul picioarelor) determina o rezistenta mai mare la oboseala, in comparative cu antrenamentul fara restrictia fluxului sanguin. De asemenea, muschii preiau mult mai mult zahar (carbohidrati) din fluxul sanguin, crescand cantitatea disponibila de combustibil de care au nevoie pentru a lucra in timpul exercitiului.
Aceasta este o veste buna pentru cei care fac sporturi de anduranta, precum alergatori pe distante mari, ciclisti sau jucatori de fotbal, sporturi in care carbohidratii din muschi devin adesea un factor ce conditioneaza performanta.
Cu mai putin de 1 an inainte la Olimpiada de la Tokyo, si la numai cativa pasi de o serie intreaga de evenimente interesante de anduranta gata sa ia startul in toamna lui 2019, aceasta stire vine la timp pentru ca atletii sa testeze daca metoda poate imbunatati sau nu reactia la antrenament, inainte de a intra in perioada decisiva a sezonului.
Studiul indica, de asemenea, probabilitatea ca antrenamentul cu restrictie de flux sanguin sa fie util pentru persoanele suferind de diabet de tip 2, ai caror muschi absorb un numar redus de carbohidrati din pricina sensibilitatii reduse la insulina. (O persoana sensibila la insulina are nevoie de cantitati mai mici de insulina pentru a reduce nivelul de zahar din sange, comparativ cu persoanele cu o sensibilitate redusa la insulina). Inca nu este cert daca antrenamentul cu restrictie de flux sanguin imbunatateste sensibilitatea la insulina, dar cercetarile sunt in derulare.
Cum functioneaza?
In cadrul studiului au fost analizati 10 barbati activi, care trebuiau sa se antreneze pe bicicleta stationara, de trei ori pe saptamana, timp de 6 saptamani. In fiecare sedinta de antrenament, subiectii au avut de efectuat cate 9 intervale a cate 2 minute de pedalat, cu pauze de odihna de 1 minut. Antrenamentul presupunea ca unul dintre picioare sa fie antrenat cu metoda restrictiei de flux sanguin, obtinuta prin umflarea unei mansete de nylon in jurul piciorului, la o presiune de 180 mmHg (o presiune de 4-8 ori mai mare decat cea a sosetelor compresive pentru alergare, sau pentru ciclism). Celalalt picior a fost antrenat fara restrictie de flux sanguin (piciorul de control).
Pentru a se asigura ca sarcina de antrenament este aceeasi pentru ambele picioare, subiectii au avut senzori de forta in incaltaminte pe tot parcursul sedintelor de antrenament, astfel incat sarcina sa fie monitorizata in timp real.
Desi ambele picioare si-au imbunatatit performanta in timpul exercitiului progresiv efectuat pana la epuizare, piciorul antrenat cu restrictie de flux sanguin a avut o performanta cu 11% mai buna decat a celuilalt picior. Asadar, doar adaugand o manseta de nylon in jurul piciorului in timpul antrenamentului, iti poti mari in mod semnificativ rezistenta musculara, dupa cum indica rezultatele studiului.
Te-ar putea interesa si: Benzile de alergare : tot ce trebuie sa stii
De ce functioneaza?
Desi nu este o senzatie placuta sa ai picioarele stranse cu benzi de nylon in timpul antrenamentelor – ba chiar poate fi destul de dureros – acest tip de antrenament este unul sigur. Explicatia eficientei sale in imbunatatirea performantei musculare consta in crearea unui stres muscular care nu ar putea fi atins exclusiv prin exercitiu. Acest stres grabeste procesele moleculare esentiale pentru imbunatatirea musculara odata cu activitatea fizica regulata.
In urma inserarii de catetere in principalele vase de sange de la nivelul picioarelor participantilor la studiu, in paralel cu efectuarea unor masuratori ecografice, studiul a putut stabili ca piciorul antrenat cu flux sanguin restrictionat a preluat mai multi carbohidrati, nu pentru ca fluxul sanguin i-a furnizat mai multi, ci mai degraba pentru ca muschiul a extras mai multi carbohidrati.
Acesta a fost probabil rezultatul unei serii de schimbari la nivelul muschiului, inclusiv o mai buna circulatie sanguina.
Intr-un studiu anterior, s-a constatat ca antrenamentele cu restrictie de flux sanguin imbunatatesc modul in care muschiul face fata potasiului, un mineral implicat in reglarea durerii si oboselii musculare. Un fapt ce poate contribui si el la performanta superioara observata in urma antrenamentului cu restrictie de flux sanguin, prin reducerea durerii si oboselii percepute la o anumita sarcina.
Indiferent de mecanismele care stau la baza sa, antrenamentul cu restrictie de flux sanguin este un instrument nou si extrem de promitator pentru imbunatatirea peformantei si pentru disponibilitatea combustibilului necesar muschilor in timpul activitatii fizice, ceea ce poate fi de folos atat atletilor, cat si celor suferind de diabet.
Citeste si: Antrenamentele cardio care iti pun sangele in miscare