Antrenamentul in aer liber este benefic din numeroase puncte de vedere. Asa ca, daca o data cu temperaturile mai ridicate, sala de fitness a devenit din ce in ce mai putin atragatoare pentru tine, poti sa iei in considerare antrenamentul in aer liber ca alternativa! Iar motivele s-o faci sunt numeroase.
Antrenamentul in aer liber – accesibil, eficient si benefic
Lista exercitiilor pe care le poti face in aer liber este mai mica decat cele pe care le poti face, de exemplu, intr-o sala de fitness. Cu toate acestea, multi antrenori sunt de parere ca un antrenament desfasurat in aer liber surclaseaza exercitiile la sala de fitness. De regula, o combinatie intre cele doua este ideala, in special in anotimpurile care ne permit sa ne antrenam in aer liber, primavara sau vara.
Dar, de ce ar trebui sa renunti la confortul salii de fitness sau a a propriei locuinte si sa te antrenezi afara, unde conditiile de mediu sunt mai ostile, cel putin uneori. Iata cateva motive care ar trebui sa-ti dea de gandit:
1. O schimbare benefica in rutina ta
Un antrenament in aer liber este o schimbare benefica in programul tau obisnuit de antrenament. Sa vezi locuri noi, oameni noi va avea un impact pozitiv asupra creierului si iti va imbunatati considerabil starea de spirit.
In plus, atunci cand esti distrasa de imprejurimi, cu atat mai repede va trece timpul. Vei observa cat de usor poti prelungi durata antrenamentului, fara sa para ca faci un efort de neimaginat.
2. Vei topi mai multe calorii
Dupa o perioada indelungata de mers la sala de fitness, corpul tau se va obisnui cu rutina de exercitii, mai ales daca nu faci schimbari periodice. In plus, efectuarea acelorasi exercitii la aparatele de fitness, pe termen lung, poate duce la accidentari.
De pilda, daca banda de alergat este aparatul tau preferat, vei vrea sa iei in considerare alergatul in aer liber. Aceasta forma de antrenament va permite corpului tau sa se miste mai complex si mai variat datorita factorilor de mediu, cum sunt vantul, temperatura, denivelarile. Acesti factori fac ca antrenamentele sa fie de fiecare data mai eficiente si poti creste cu 5 pana la 7% arderile calorice.
Cand mergi sau alergi in aer liber, fortezi corpul sa se adapteze unor conditii de mediu mereu schimbatoare, iar antrenamentele vor fi cu atat mai eficiente.
Alergatul pe banda VS alergatul in aer liber: ce alegem?
3. Un antrenament in aer liber este mereu mai accesibil
Nu vei fi conditionata de ore, asa cum se intampla cu majoritatea salilor de fitness si nu costa nimic. Abonamentele lunare la salile de fitness pot fi foarte costisitoare si extrem de aglomerate in anumite intervale orare. De asemenea, nici sa investesti in aparate de fitness pe care sa le poti folosi acasa nu este o ideea prea buna. Exista sanse mari sa nu le folosesti prea des.
Cu putina creativitate si imaginatie, un minim de echipament si vestimentatia necesara, poti reproduce in aer liber aproape orice exercitiu pe care il faci la sala de fitness. Mai ales daca esti suficient de norocoasa cat sa locuiesti in apropierea unui parc dotat cu echipamente de fitness.
4. Iti vei imbanati starea de spirit
Atunci cand respiri aer curat, se declanseaza sentimentul de euforie datorita productiei de endorfine generata in organism. Nu doar muschii tai vor fi mai receptivi in astfel de conditii, ci si mintea. Astfel ca, nu doar vei fi in forma si iti vei imbunatati starea de sanatate, dar vei avea si o dispozitie de zile mari.
De asemenea, te vei simti mai energizata si mai optimista. Cercetarile au descoperit ca 71% dintre oamenii care se plimba in aer liber se simte mai putini stresati, comparativ cu cei care intreprind orice forma de activitate fizica in interior.
5. Expunere scazuta la germeni si bacterii
O multime de studii au demonstrat ca salile de fitness sunt medii propice pentru dezvoltarea germenilor si bacteriilor, iar acest lucru se datoreaza conditiilor de igiena care nu sunt respectate asa cum ar trebui. Si, desi poti evita imbolnavirea, acordand o atentie sporita igienei in timpul antrenamentelor desfasurate pe aparatele de fitness, cea mai sigura optiune este sa te antrenezi in aer liber.
Aerul din spatiile interioare este de 2-5 ori mai poluat decat cel din natura, potrivit studiilor de profil.
6. Antrenamentele in aer liber stimuleaza functiile cognitive
Vreme de 300,000 de generatii oamenii au fost fermieri si vanatori. Industrializarea a avut loc de numai 6-8 generatii. Prin natura, corpul nostru tanjeste dupa aer curat, desi ne petrecem majoritatea timpului in spatii inchise.
Un studiu intreprins in 2011 a avut ca obiect analiza psihica si fizica a 53 de oameni care desfasurau activitati in aer liber si in interior timp de 6 saptamani. S-a descoperit ca apropierea de natura creste bunastarea, are efecte remarcabile asupra imunitatii si stimuleaza functiile cognitive.
3 Antrenamente care pot fi desfasurate in aer liber
Antrenament cardio in aer liber
Stiu ca cel mai la indemana antrenament cardio pentru cele mai multe dintre voi este cel desfasurat pe banda de alergat. In schimb, recomand acest program de antrenament cardio:
Vei avea nevoie de un covoras pentru fitness si, mai mult ca sigur, un prosop, multa apa si un peisaj verde:
- 10 sarituri;
- 10 flotari;
- 15 genuflexiuni sumo;
- 15 burpees;
- 20 abdomene-bicicleta;
- 20 Mountain Climbers;
Sfat: Cronometreaza-te de fiecare data si incearca sa obtii timpi din ce in ce mai buni.
Antrenamente CrossFit in aer liber
Antrenament 1 (5 runde)
- 5 flotari;
- 10 abdomene;
- 15 genuflexiuni;
Antrenament 2 (5 runde)
- 10 burpees;
- 20 sarituri pe banca;
- 30 flotari;
- 40 genuflexiuni;
- 50 fandari;
Alergatul in aer liber
Unul dintre motivele pentru care cei mai multi oameni aleg alergatul in aer liber este multitudinea traseelor dintre care pot alege. Nu ai nevoie decat de incaltamintea potrivita.
De asemenea, este recomandat ca pentru imbunatatirea formei fizice si stimularea arderilor calorice, traseele sa varieze periodic. Astfel, iti impiedici corpul sa se acomodeze cu o anumita rutina.
Atunci cand alergi in aer liber, suprafetele vor fi in permanenta imprevizibile, comparativ cu banda de alergare. Acest lucru iti va imbunatati coordonarea si echilibrul. Asadar, daca iti plac provocarile, alege traseele nepavate. De exemplu, nisipul este o suprafata care creste gradul de dificultate al alergatului in aer liber. Iti va testa anduranta si te va ajuta sa arzi un numar mare de calorii. Cu cat nisipul este mai moale, cu atat gradul de dificultate si eficienta antrenamentului vor fi mai sporite.
Mersul pe bicicleta
Mersul pe bicicleta te ajuta sa arzi aproximativ 300 kcal pe ora, iar practicat cu regularitate te scapa, intr-un an, de aproape 5 kg. De asmenea, stimuleaza metabolismul si este extrem de eficient intr-o dieta.
Mersul pe bicicleta reduce stresul, te relaxeaza, te invigoreaza, iti creste increderea si stima de sine si iti imbunatateste…coordonarea: implicand intregul corp, mersul pe bicicleta te obliga sa-ti coordonezi bratele cu picioarele si corpul cu ochii in permanenta.
In plus, este mai eficient si mai sanatos decat alergatul, deoarece nu iti forteaza articulatiile si plamanii, iar din punct de vedere consumului caloric, o ora de mers pe bicicleta echivaleaza cu jumatate de ora de alergat obositor.
Mersul pe bicicleta – sanatate si frumusete pe 2 roti!