Daca suferi de arsuri la stomac…
… ar trebui, in primul rand, sa elimini pe cat posibil grasimile ne sanatoase din alimentatia ta si sa ai o dieta bogata in fibre, fructe, legume si cereale integrale si saraca in grasimi; de asemenea, ar trebui sa eviti otetul, menta, piperul, bauturile carbogazoase sau alcoolice sau condimentele in exces, sa mananci des, putin si incet si sa iei ultima masa a unei zilei cu cel putin 2-3 ore inainte de culcare. Iar pe langa toate aceste sfaturi, exista cateva alimente pe care ar trebui sa le ai in vedere pentru a diminua arsurile la stomac.
Ce trebuie sa mananci pentru a scapa de arsuri la stomac?
– Fulgi de ovaz: daca pana acum mancai pe fuga un covrig sau o gogoasa dimineata, renunta la acest obicei si incearca un bol cu fulgi de ovaz. Pe langa continutul mare de vitamine si minerale (E,B, zinc, seleniu, fier etc), fulgii de ovaz regleaza colesterolul, ne apara de boli cardiovasculare si de diabet de tip II si, ne ofera multa energie si, cel mai important, calmeaza stomacul si elimina suparatoarele arsuri la stomac, datorita continutului mare de fibre si mic de grasimi. Cateva linguri de fulgi de ovaz alaturi de cateva feliute de banana – un deliciu!
– Ghimbir: ghimbirul nu are doar proprietati antivirale, ci si antiinflamatorii, fiind un remediu foarte vechi pentru problemele la stomac. Totusi, nu trebuie sa exagerezi! 2-4g de ghimbir pe zi, in mancare, ceai sau mestecate pur si simplu pot reprezenta un remediu natural si eficient impotriva arsurilor la stomac.
– Fasole: fiind o sursa vegetala excelenta de proteine si fibre, fasolea poate inlocui cu succes carnea, in special carnea rosie care poate reprezenta o cauza a arsurilor la stomac; mai mult, consumul de fasole inlatura oboseala sau depresia si stimuleaza memoria, este o sursa excelenta de antioxidanti, dar si de fier. Disponibila in numeroase sortimente, foarte buna si foarte sanatoasa!
– Migdale: 8 – 10 migdale pe zi te pot elibera rapid de arsurile la stomac, uleiurile din compozitia acestora formand un strat protector pentru stomac si, totodata, imbunatatind digestia, diminuand numarul de baterii “rele” din tubul digestiv si accelerand metabolsimul. Migdalele sunt extrem de bogate in vitaminele A, B, E, F si K, dar si in calciu, magneziu, fier, fosfor sau acizi grasi Omega 3 si Omega 6 si sunt recomandate si celor ce-si doresc sa slabeasca, datorita faptului ca ofera rapid o senzatie de satietate de lunga durata.
Arsuri la stomac – cateva trucuri simple
In materie de bauturi, pentru a inlatura arsurile la stomac poti incerca si sucul de morcovi sau de cartofi, ceaiul de galbenele sau ceaiul de musetel, insa evita ceaiul de menta, cafeaua, limonada, lichiorul sau vinul si incearca sa bei cat mai multa apa. O zi frumoasa si lipsita de neplaceri!
Banuiesc ca atunci cand apar in sarcina, se schimba situatia?
De cele mai multe ori nu pot fi combatute doar prin alimentatie. Chiar daca acest lucru presupune sa zicem corectarea anumitor excese alimentare sau mai pe roamneste alimentatie proasta. Aceste arsuri arata o gastrita sau o tendinta spre gastrita care trebuie corectata (tratata) urgent atat prin evitarea acestor greseli cat si prin tratament.
In perioada cand ele apar sunt de evitat alimentele prajite, grase( asta s-a specificat in articol) alimentele acre, fermentate, dulciurile, cafeaua in exces, tutunul, acoolul. Ce ramane ? Lactate , carne fiarta, legume, fructe (mai putin citrice) paine integrala. Folositi mierea si ceaiurile de galbenele, sunatoare, musetel, tei. Mai putin menta precum s-a zis pt ca relaxeaza sfincterul esofagian inferior.
Mergeti la doctor pt tratament.
O completare binevenita! Multumim pentru sfaturile folositoare, ca intotdeauna! 🙂
Multumesc! Exista pe acest forum multe retete care sunt foarte sanatoase si care folosite des pot contribui sa mentinerea unei bune stari de sanatate. Eu personal am folosit cateva dintre ele si am fost incantat. Am distribuit mai multe prin intermediul profilului de facebook si se pare ca si altii sunt la fel de multumiti. Ele pot fi considerate foarte potrivite pt cei care nu doresc sa capete probleme digestive sau vor sa amelioreze anumite probleme deja existente.
Datorita faptului ca in ultimii 10 ani incidenta bolilor digestive a crescut cu 500 % (INGRIJORATOR) iar in colonoscopii se constata prezenta polipilor la un nr de 4 ori mai mare de persoane fata de acum 5 ani (FOARTE INGRIJORATOR) cred ca prezentarea la medic in cazul arsurilor digestive, a pirozisului, sau mai rau in cazul constatarii unei forme de hemoragie digestiva este obligatorie. O hemoragie digestiva oculta (neconstata clinic) este foarte periculoasa intrucat nu se vede dar in timp se poate pierde o cantitate foarte mare de sange si asta pune probleme. Ea poate insotii sau este insotita de arsuri si alte deranjamente gigestive.
Pentru corecta informare a celor care au chef sa citeasca este necesar sa ne prezentam de urgenta la medic si in urmatoarele situatii:
vomismente cu sange (hematemeza) sange rosu provenit direct din esofag sau partial gigerat(oxidat) de acizii gastrici ( HCl , pepsina) .
Scaun rosu visiniu ca vinul de Burgundia (hematokezie) provenit probabil din zona inferioara a intestinului gros.
Scaun negru pucioasa (melena) fecaloame amestecate cu sange digerat .
Sange ca atare in scaun (rectoragie).
Mergeti la medic pt edoscopiile gigestive specifice.
Ma scuzati pt postarea mult prea lunga si oarecum off topic.