Cafea de dimineata… de neinlocuit!
Sa recunoastem, putini dintre noi ar da cana de cafea de dimineata pentru o ceasca de ceai, indiferent de arome sau proprietati. Insa nu obiceiul de a bea o cafea de dimineata este o greseala (din contra), ci faptul ca o bem pe stomacul gol, dar si ca adaugam in ea frisca, zahar sau tot felul de prafuri pentru un strop de aroma (artificiala) in plus.
Cafeaua este extrem de sanatoasa, iar o cafea de dimineata nu doar ca ne ne ajuta sa ne trezim mai usor si sa fim mai productivi, imbunatatind puterea de concetrare, dar prezinta si multe alte beneficii pentru sanatate si performanta sportiva. Pe de alta parte, ceaiul poate avea acelasi efect de energizare dimineata, iar cantitatea sa de antioxidanti cu greu poate fi egalata de altceva.
Asadar, ce alegem: ceai sau cafea?
O cafea de dimineta si un ceai la pranz
Insa aceasta “lupta” intre cafea si ceai nu isi are sensul, deoarece ambele ar trebui sa faca parte din dieta noastra zilnica. Desigur, daca suferi de hipertensiune sau alte afectiuni cardiovasculare sau astepti un bebe, este bine sa stai deoparte de ceasca de cafea, insa in rest, o cafea de dimineata nu ne face rau.
Cafeaua este o sursa exraordinar de bogata de antioxidanti, in special polifenoli, iar consumul acesteia contribuie la inlaturarea constipatiei, la diminuarea riscului de diabet de tip II, guta, cancer de colon sau de ficat sau Parkinson. Cat despre reputatia acesteia de a creste riscul de boli cardiovasculare, conform American Heart Association, 2 cesti de cafea pe zi sunt inofensive (desigur, daca nu suferi deja de o afectiune de acest tip.)
Cafeina stimuleaza sistemul nervos si activitatea creierului, iar o can de 250 ml de cafea contine aproximativ 85mg de cafeina, in comparative cu 40mg dintr-o cana de ceai. Si inca ceva: 1 lingurita de frisca si 2 de zahar adauga in jur de 80 calorii si 6g de grasimi in ceasca ta de cafea de dimineata, deci incearca sa o consumi cat mai naturala cu putinta.
Cat priveste legatura dintre o cana de cafea de dimineata si performanta sportiva, avem vesti bune: conform Active.com, cafeina imbunatateste modul de utilizare al energiei, dar si capacitatea de recuperare, ajutandu-ne sa ne antrenaman ma mult si mai puternic. Numoroasele studii realizate pentru a demonstra efectul cafeinei asupra rezistentei fizice au aratat faptul ca aceasta creste performanta cu aproximativ 12%, in special in cadrul antrenamentelor de rezistenta, nu a celor scurte si in cazul atletilor care nu o consuma foarte des.
Cafea de dimineata, ceai tot restul zilei
Asadar, daca ai obiceiul de a bea o cafea de dimineata, incearca sa consumi cat mai mult ceai tot restul zilei. Ceaiul ne protejeaza de bolile cardiovasculare, impiedica coagularea sangelui, previne aparitia bolii Alzheimer, Parkinson si a cancerului si are puternice proprietati antiinflamatoare; de asemenea, ceaiul contine teanina, puternic antioxidant care intareste sistemul imunitar. Ceaiul verde si cel negru contin de aproape 10 ori mai multi antioxidanti decat majoritatea fructelor si legumelor, conform Webmd.com.
In timp ce ceaiul negru contribuie la diminuarea riscului de cancer ovarian si de diabet si accelereaza arderea grasimilor, ceaiul verde reduce riscul de cancer de san si de boli cardiovasculare, iar ceaiul alb intareste sistemul osos si previne osteoporoza.
In concluzie, poti bea linistita o cafea (neagra) de dimineata, dar si o ceasca de ceai dupa-amiaza! 🙂