Cate calorii consumam zilnic si cate ar trebui?
Chiar daca nu citesti fiecare eticheta in detaliu pentru a-ti contoriza numarul de calorii zilnic, ar trebui sa tii o oarecare evidenta a continutului nutritiv al alimentelor pe care le consumi, in special in situatia in care iti doresti sa slabesti.
Dar cate calorii consumam zilnic si cate ar trebui sa consumam pentru a slabi? Cum reducem numarul de calorii si care sunt alimentele care contin cele mai putine calorii si pe care ar trebui sa le includem in dieta cat mai des?
Cate calorii consumam zilnic depinde de mai multi factori…
…cum ar fi varsta, sexul, greutatea actuala, scopul (daca vrei sa slabesti sau sa te mentii), metabolism si efortul fizic depus zilnic. A scadea brusc si dramatic numarul de calorii consumate zilnic este o greseala, pentru ca organismul va intra in “modul de flamanzire” si va tine strans de caloriile deja existente si de grasimea corporala, facandu-ti eforturile de a slabi mult mai dificile. De asemenea, importanta este si intebarea “cum consumam caloriile?” nu doar “cate calorii consumam pentru a slabi?”.
In loc de a asimila acele calorii in 2-3 mese pe zi, ele ar trebui sa fie repartizate in 5-6 mese pe zi, dar importanta este si sursa lor de provenienta: se pare ca, daca vrei sa slabesti mai repede, trebuie sa faci din proteine o prioritate pentru ca, pentru digerarea a 100g de proteine, organismul consuma 20 – 30 de calorii, in timp ce, pentru aceeasi cantitate de carbohidrati sau grasimi, 5-10 calorii.
Toate cele trei mari substante organice trebuie incluse in dieta zilnica, insa pentru a arde grasimile si a pierde in greutate, proportiile trebuie sa fie de aproximativ 35% proteine, 50% carbohidrati si 15% grasimi.
Cate calorii consumam zilnic si cate ardem?
Revenind la numarul de calorii pe care ar trebui sa le consumam si de care are nevoie organismul nostru, sportul si varsta au o mare importanta: pentru intervalul de varsta 19 – 30 de ani, femeile sedentare – 1800 – 2000 calorii, cele putin active – 2000 – 2200, cele active – 2400 calorii; pentru intervalul 31 – 50 de ani – cele sedentare – 1800 calorii, cele putin active – 2000 calorii, cele active – 2200; pentru femeile de peste 51 de ani – cele sedentare – 1600 calorii, cele putin active – 1800 calorii si cele active – 2000 de calorii.
Desigur, aceste cifre sunt valabile in cazul in care dorim sa ne mentinem, caci daca vrem sa slabim trebuie sa miscoram numarul de calorii zilnice, dar nu brusc, ci treptat, ajutand organismul sa se obisnuiasca si sa nu perceapa actiunea noastra ca pe un pericol la adresa sanatatii sale.
Un alt lucru pe care ar trebui sa-l stii este acela ca si in conditiile in care te antrenezi intens in fiecare zi, nu arzi mai mult de aproximativ 30% din cantitatea de calorii consumate in acea zi pentru ca 60 – 70% dintre ele sunt folosite pentru functionarea normala a organismului si la activitati banale, cum ar fi facutul patului sau…spalatul vaselor.
Cate calorii consumam zilnic? Alimente recomandate intr-o dieta
Din pacate nu putem sa traim doar cu apa, desi aceasta are 0 calorii, deci iata cateva dintre alimentele cu cel mai scazut continut caloric per 100g: castraveti – 11 calorii, rosii – 15 calorii, salata verde – 17 calorii, varza acra – 22 calorii, spanac – 23 calorii, ciuperci – 29 calorii, caise – 22 calorii, cirese – 36 calorii, papaya – 39 calorii.
In materie de bauturi, 100 ml de ceai neindulcit inseamna 1 calorii, in timp ce o cafea neagra – 2 calorii.
Asadar, bine este sa tinem cont de cate calorii consumam zilnic, dar sa nu ne lasam viata condusa de acest aspect si sa ne mai facem si cate-o pofta din cand in cand…pentru incurajare. 😀