Ce sa mananci… cand vrei sa rontai!
“Evitati excesul de sare, zahar si grasimi!”… stim lectia foarte bine, insa cateodata cu greu putem rezista poftei de ceva crocant si sarat, si astfel ne punem pe devorat o punga de chipsuri sau de alune prajite si sarate care nu doar ca ne furnizeaza o cantitate prea mare de sare, dar si una semnificativa de grasimi saturate! Si-atunci, ce sa mananci cand ai pofta de ceva sarat?
Iata cateva idei de gustari sanatoase, care nu-ti vor ameninta nici silueta, daca le vei consuma in cantitati moderate.
Ce sa mananci sarat, fara sa te ingrasi
1. Nuci si seminte: cu un continut mare de proteine, fibre, minerale, vitamine si grasimi sanatoase, nucile si semintele (migdale, nuci caju, seminte de floarea soarelui, seminte de dovleac, alune neprajite etc.) iti vor potoli rapid pofta de sare, oferindu-ti rapid o senzatie de satietate de lunga durata, ceea ce te va impiedica sa consumi prea multe (pentru ca trebuie sa avem in vedere si continutul caloric ridicat!).
Consumul de nuci contribuie si la diminuarea colesterolului rau si astfel la prevenirea bolilor cardiovasculare si este chiar recomandat intr-o dieta pentru slabit, fiind extrem de satioase si ajutandu-ne sa rezistam mai usor in fata dulciurilor si a gustarilor bogate in grasimi.
2. Muraturi: atunci cand deschizi frigiderul si nu stii ce sa mananci sarat si dietetic, alege un castronel de muraturi! Cu un continut caloric foarte mic si fara grasimi, dar destul de bogate in sodiu, muraturile sunt o sursa minunata de atioxidanti, previn depunerea grasimii in exces, ajuta digestia, au puternice proprietati antibacteriene si diminueaza riscul de cancer la colon.
Ai de unde alege: castraveti, gogosari, varza, gogonele, conopida, ciperci, pepene, toate bune si… sarate!
3. Masline: o lingura de masline inseamna doar 10 calorii, dar si o cantitate semnificativa de antioxidanti si grasimi sanatoase. De asemenea, maslinele au puternice proprietati anticancerigene si antiinflamatoare, iar consumul lor regulat diminueaza riscul de boli cardiovasculare, constipatie, anemie, probleme de vedere sau artrita.
4. Humus: despre humus am mai vorbit, acesta reprezentand o gustare ideala dupa sport (alaturi de alte cateva alimente despre care poti citi aici), bogata in vitaminele B si E, dar si in calciu, fier sau magneziu. Pe o feliuta de paine integrala sau alaturi de cateva legume proaspete, crude, humusul este perfect pentru a potoli dorinta de gustari sarate.
5. Otet balsamic: un strop de otet balsamic adaugat la salatele tale iti va diminua nu doar pofta de ceva sarat, ci si pofta de mancare, in general; mai mult, acesta imbunatateste digestia, este extrem de bun pentru detoxifierea organismului, contribuie la reglarea tensiunii arteriale si a glicemiei si ajuta organismul sa asimileze calciul, prevenind osteoporoza.
Ce sa mananci cand, de fapt, nu iti este foame…
… caci nu foamea, ci plictiseala sau deshidratarea ne determina de cele mai multe ori sa mancam fara sens si sa ne ingrasam. Asadar, data viitoare cand simti o pofta de nestapanit de dulce sau de sarat, alege fructele sau nucile/ seminte. N-ai cum sa dai gres! 🙂