Ce se intampla cand renunti la zahar definitiv?

renunti la zahar

Consumul de zahar s-a triplat la nivel global in ultimii 50 de ani, chiar daca a fost clasificat in categoria produselor care pun sanatatea in pericol, alaturi de tutun. De aici si limita de consum de 25g pe zi pentru adulti, cantitatea optima care nu dauneaza sanatatii pe termen lung.

Cei mai multi dintre noi depasesc cantitatea recomandata si, conform expertilor, acesta este principalul motiv nu doar pentru acumularea kilogramelor in plus, ci si numeroase afectiuni de sanatate:

  • cancer;
  • afectiuni cardiovasculare;
  • dezechilibre hormonale;
  • aciditate excesiva;
  • imbatranire prematura;
  • afectiuni ale ficatului;
  • Alzheimer;

Daca obiectivul tau este sa adopti un stil de viata cat mai sanatos si activ sau sau sa pierzi in greutate, probabil iei in considerare reducerea cantitatii de zahar consumata. Daca nu, ar trebui! Iata cateva motive intemeiate s-o faci.

Ce se intampla cand renunti la zahar definitiv?

Inainte de toate, este dificil sa elimini zaharul din alimentatie si necesita o vointa puternica. Sa renunti la zahar nu inseamna sa elimini numai dulciurile din alimentatie. Astazi, majoritatea alimentelor procesate pe care le consumam contin un adaos considerabil de zahar.

Specialistii in nutritie sunt de parere ca eliminarea zaharului din alimentatie este unul dintre cele mai benefice lucruri pe care le poti face pentru organismul tau.

1. Cand renunti la zahar slabesti

renunti la zahar

Zeci de ani am trait cu convingerea gresita ca grasimile sunt cele care ne ingrasa si ca, indiferent de provenienta ei, o calorie este o calorie si nimic mai mult. Acest lucru a avut un impact major asupra industriei alimentare, grasimile din majoritatea alimentelor fiind inlocuite cu zahar, pentru a compensa lipsa gustului.

Drept urmare, astazi, fiecare aliment care vine in ambalaj, are un adaos foarte mare de zahar, iar oamenii au ajuns sa consume cu pana la 300% mai mult zahar decat cantitatea zilnica recomandata.

Pana in prezent, au fost efectuate aproximativ 3500 de studii care sprijina in unanimitate teoria conform careia zaharul, nu grasimile, sunt responsabile pentru acumularea in greutate.

De fapt, s-a demonstrat ca poti slabi considerabil numai renuntand definitiv la zahar. Iata de ce:

Consumul excesiv de zahar creeaza dezechilibre hormonale

Dezechilibrele hormonale sunt una dintre cauzele principale pentru acumularea kilogramelor in plus.

Iar zaharul este una dintre cauzele principale ale dezechilibrelor hormonale. 

Nivelul crescut de zahar din sange intrerupe procesul natural al organismului de reglare a hormonilor responsabili pentru starea de foame: leptina, grelina si adiponectina.

Adiponectina este hormonul care transmite organismului sa utilizeze grasimile drept combustibil. Cu cat acesta este eliberat in cantitati mai mare in sange, cu atat este mai putin probabil sa ai exces de grasime in organism. Zaharul inhiba actiunea acestui hormon. Studiile au demonstrat ca o Rata Metabolica Bazala mai mare, inseamna un nivel foarte scazut de adiponectina in sange.

Leptina si grelina transmit senzatia de foame si de satietate. Atunci cand nivelul de zahar din sange este mare, nivelul de leptina, care transmite senzatia de satietate, scade. In acelasi timp, nivelul de grelina, responsabil pentru transmiterea senzatiei de foame, creste.

Fructoza transformata in grasime

Fructoza si glucoza sunt cele mai consumate tipuri de zahar. Glucoza poate fi metabolizata cu mai multa usurinta de diferite celule ale corpului, pe cand fructoza nu poate fi metabolizata decat de ficat si numai in cantitati reduse. Excesul de fructoza este inmagazinat ca grasime.

Astazi, consumam cantitati mari de zahar alb, zahar brun etc., cu 50% fructoza in compozitie. De asemenea, producatorii de alimente folosesc fructoza in aproape orice produs, de la sucuri, la iaurturi. Asta inseamna ca 100% din cantitatea de zahar pe care o consumam este fructoza. In astfel de conditii, nu ne mai mira rata obezitatii la nivel mondial.

Excesul de insulina

Zaharul deregleaza nivelul de insulina. Atunci cand consumam alimente sau bauturi foarte bogate in zahar, nivelul de glucoza din organism creste.

Un exces de glucoza este interpretat de organism ca fiind toxic. Drept urmare, se va elibera o cantitate mare de insulina pentru a-l elimina. Repetat acest proces, in timp, celulele dezvolta imunitate la efectele insulinei. Astfel, apare rezistenta la insulina, ceea ce automat va forta organismul sa produca cantitati din ce in ce mai mare de insulina, principala cauza a diabetului de tipul 2.

Un alt rol al insulinei, pe langa eliminarea glucozei din sange, este transmiterea semnalelor catre celule de grasime, pentru ca acestea sa colecteze grasimea din sange, s-o inmagazineze si sa nu topeasca resursele de grasime deja existente.

Asadar, atunci cand ai un exces de insulina in organism, in permanenta, o mare parte din energie este depozitata ca grasime.

In concluzie: zaharul duce la dezvoltarea rezistentei la insulina. Aceasta rezistenta, la randul ei, duce la acumularea grasimii.

Inflamatiile din organism stimuleaza formarea grasimii viscerale

Cu cat devii mai rezistent la insulina, cu atat mai multa insulina trebuie organismul sa produca. Acest lucru stimuleaza excesiv reactiile imune ale organismului, deoarece corpul trebuie sa faca fata cantitatii mari de insulina. Aceasta stimulare excesiva provoaca inflamatii, iar acestea duc la depunerea grasimii viscerale.

Atunci cand renunti la zahar, nivelul de insulina va reveni in limitele normale, hormonii vor reveni in echilibru si inflamatiile vor fi diminuate si, pentru ca fructoza va fi consumata in limitele suportate de organism, acumularea de grasimi va inceta.

Mai mult decat atat, daca inlocuiesti zaharul cu grasimi sanatoase, aceste beneficii se vor dubla! Metabolismul va fi stimulat, iar pancreasul va putea sa acceseze grasimile inmagazinate, astfel incat sa le poata folosi pentru producerea de energie, in loc de glucoza.

2. Efecte benefice asupra pielii

renunti la zahar

In procesul cunoscut ca glicare, zaharul se fixeaza pe colagenul din piele si alte parti ale corpului. Acest lucru produce inflamatii si scade efectivitatea colagenului si elastenului, proteine care mentin sanatatea pielii. Atunci cand acestea nu functioneaza corespunzator, pielea isi pierde tineretea si fermitatea.

O cercetare publicata in jurnalul medical Age a studiat 600 de femei si barbati si a descoperit ca cei care aveau un nivel mai ridicat de zahar in sange, erau perceputi ca fiind mai in varsta decat cei cu un nivel mai scazut.

Cu alte cuvinte, cu cat consumam mai mult zahar, cu atat parem mai batrani decat suntem.

Atunci cand renunti la zahar, inflamatiile dispar si colagenul va functiona din nou normal, dand mai multa elasticitate pielii si, implicit, un aspect mai tanar si sanatos.

3. Dispozitie mai buna si mai multa claritate in gandire

renunti la zahar

Zaharul tulbura buna functionare a creierului, avand efecte similare drogurilor, creand inclusiv dependenta. Lipsa zaharului are efecte similare cu sevrajul: gandire incetosata, pierderi de memorie, schimbari bruste de dispozitie etc.

De asemenea, s-a descoperit ca zaharul creste nivelul de cortizol, hormon eliberat ca raspuns la stres. Un nivel mare de cortizol, de-a lungul anilor, determina un consum mare de alimente bogate in zahar si grasimi.

Un studiu realizat de Academia Americana de Neurologie, asupra unui esantion de 263000 de oameni, indica faptul ca bauturile indulcite, mai ales cele dietetice, sunt asociate cu un risc crescut de depresie la adulti.

Cand elimini zaharul din alimentatie, in orice forma ar fi el, riscul de depresie va fi diminuat, vei capata mai multa claritate in gandire, vei avea mai multa energie mentala si vei fi mai optimista! 🙂

4. Efecte benefice asupra imunitatii

Zaharul este un real promotor al inflamatiilor. Ca raspuns la inflamatiile provocate, are loc depunerea de grasime viscerala in regiunea abdomenului. Acest lucru cauzeaza un raspuns imun puternic, sistemul imunitar fiind hiperstimulat.

Cand sistemul imunitar este stimulat excesiv, apar si mai multe inflamatii in organism, mai multa grasime viscerala, raspuns imun si mai puternic, si mai multe inflamatii… etc. Este un cerc vicios, care iti compromite imunitatea si te predispune la o adevarata miriada de afectiuni.

Atunci cand renunti la zahar, inflamatia dispare, sistemul digestiv se reface, iar nivelul de zahar si insulina din sange vor reveni la normal.

5. Nu o sa mai ai… pofte

renunti la zahar

Zaharul, in mare masura fructoza, este responsabil pentru poftele alimentare:

Fructoza ne infometeaza

O data ingerata, fructoza nu stimuleaza eliberarea de leptina, hormonul care suprima foamea in momentul in care am mancat suficient. Astfel, ramanem cu o senzatie constanta de foame, chiar si dupa ce am luat masa.

Fructuoza ne creste apetitul

Fructoza creste nivelul de grelina, ceea ce ne creste apetitul. Putem sa mancam in continuu si sa nu ne simtim satui, atunci cand alimentatia noastra este foarte bogata in fructoza.

Fructoza creeaza dependenta

Gustul dulce al fructozei stimuleaza eliberarea de dopamina in organism. Creierului incepe sa-i placă dulcele si se­creta mai multi receptori ai dopaminei. Astfel, cu cat nivelul de dopamina este mai mare, cu atat mai mare va fi nevoie de zahar.

Asa se explica de ce pe masura ce mananci mai multe dulciuri, pofta devine din ce in ce mai mare.

Sursa: https://liveenergized.com

4.1/5 - (15 votes)

5 Comments

  • A făcut cineva un calcul?
    Recomandarea OMS?
    Zaharul (glucidele) din fructele proaspete are aceeași formula chimica ca și cel rafinat din sfeclă sau trestie.
    Înseamnă că dacă mâncăm două mere pe zi nu este sănătos?
    Să fim serioși, nu trebuie să fi savant să conștientizezi acest lucru.
    Doua mere conțin aproape 25 grame glucoza și 25 grame fructoza, fix cât 50 grame zahar tos sau orice echivalent.
    Asta înseamnă dublul recomandat de OMS, adică o cantitate periculoasă dacă ne uitam la efectele devastatoare date de zaharul în exces.
    Dar un om normal mai mănâncă și alte produse cu aport de glucide, în cazul asta ce avem de făcut?
    Zaharul există natural în orice aliment natural mai puțin în carne și derivate.
    Renunțare totala? Cum?
    Cu stimă dar ceva lipsește sau este greșeală de tipar?

  • Excelent articol. Este timpul sa ne dam seama ca nu grasimile trebuiesc evitate, ci zaharul adaugat in alimentele procesate. Ar mai fi de precizat ca zaharul natural din fructe si legume este o cu totul alta poveste, pentru ca vine insotit de fibre si astfel nu ajunge asa repede in sange.

    Multumim pentru articol 🙂

    • Pardon, zaharul din fructe și legume se pune la calcul numai că este acceptat deoarece este însoțit de fibre și vitamine.
      Vă rog citiți postarea mea, nu este bine să ducem lumea în eroare.
      Zaharul din fructe și legume este la fel de periculos ca și cel rafinat dacă se depășesc 25 grame/zi, două mere depășesc cu mult recomandările OMS, cum vi se pare?
      Cu stimă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate