Ce sunt fructele goji si cum pot fi consumate?

fructele-goji-4Afine? Merisoare? Please!…Acum exista ceva, mai bun, mai soficticat, mai sanatos…fructele goji. Si nu, nu este vorba despre inca un aliment pentru snobi, fructele goji chiar au proprietati uimitoare care sa sprijine popularitatea lor din ultima vreme. Am sa va spun si de ce…

Ce sunt fructele goji?

Fructele goji, contrar aparentelor, au fost folosite in scop medicinal inca de acum 6000 de ani in diferite zone ale Asiei. In medicina chineza, se spune ca fructele goji actioneaza asupra rinichilor si ficatului, elibereaza tensiunea din zona lombara si sprijina vederea. De fapt, goji fac parte din grupa celor mai sanatoase alimente de pe pamant si sprijina longevitatea. Sunt fructe de culoare rosie ce au un gust asemanator cu cel al merisoarelor, insa le vei gasi pe piata cel mai probabil sub formula deshidratata, pudra, ceai etc.

Cum te pot ajuta fructele goji?

Chinese Goji Berries 2007. Image shot 2007. Exact date unknown.

Goji contin 19 tipuri de aminoacizi, 21 de minerale si depoziteaza cea mai mare cantitate de carotenoide, pe langa proteine, vitaminele A, B, C si e si acizi grasi esentiali. Antioxidantii din fructele goji ajuta la combaterea riscului aparitiei cancerului prin cresterea numarului de globule rosii si albe, permite constructia celulelor stem, atat de necesare combaterii leucemiei, si sprijina producerea de colagen, pentru a avea o piele mai ferma si mai stralucitoare.

Fructele goji mai sunt folosite si pentru imbunatatirea vederii si a circulatiei, pentru sprijinirea sistemului imunitar, pentru tratarea bolilor de ficat si de rinichi, pentru scaderea colesterolului si pentru stabilizarea presiunii arteriale.

Cum le consumam?

Red dried goji berries

Asa cum am spus, varianta cea mai populara este cea uscata, adica fructele deshidratate, care pot fi consumate ca atare. Se pot insa adauga si peste cereale, musli sau iaurt, reprezentand o formula perfecta pentru un mic dejun hranitor. Iata insa si alte moduri de ale consuma:

1. Adauga cateva fructe de goji intr-un bol cu apa si pune-le la temperatua mare in cuptorul cu microunde, pentru 1 minut. Lasa-le apoi deoparte pentru inca 10 minute si asa vei reusi sa ai fructe goji care se apropie foarte mult de varianta lor naturala.

2. Si ceaiul este o idee excelenta, mai ales pentru a profita la maximum de cantitatea mare de antioxidanti. In general, pentru a prepara ceai, fructele trebuie sa stea in jur de 15 minute in apa, dar puteti gasi si cutiute de ceai cu instructiuni de preparare.

3. Adauga goji peste supa si vei avea o masa cu traditie chinezeasca!Le poti zdrobi sau le poti da prin blender inainte sa le adaugi in supa.

4. Goji se mai pot consuma si in amestec cu alte fructe la fel de populare, ca merisoarele sau afinele uscate, dar si cu nuci, migdale sau seminte.
Se gasesc si sub forma de suc, putand fi achizitionat din supermarketuri sau online. Conform specialistilor insa, o parte din proprietati se pot pierde in aceasta varianta.

Nota: Consumul de fructe goji poate avea efecte adverse pentru cei care sufera de diabet sau boli cardiovasculare. Este necesara consultarea unui medic inainte de a le consuma.

Goji pentru ingrijirea pielii

fructe-goji-

Ca orice alt fruct-minune, goji este folosit si in industria cosmetica. Daca actioneaza din interior, promovand „tineretea fara batranete” a pielii, atunci este foarte utila si la exterior, probabil ca si-au spus multi. Intr-adevar, fructele goji vindeca eczemele, psoriazis-ul si alergiile. Pune fructele intr-un bol cu apa calda pentru jumatate de ora, scurge-le si apoi da-le prin blender, pana cand devin o pasta. Aplica pasta pe suprafata afectata. Se poate folosi si in varianta lichida. In loc sa scurgi fructele, pastreaza si apa, inmoaie un prosop in lichidul rezultat si aplica-l pe fata.

Nota: Este important sa alegei fructe goji de la producatori cu certificat bio, unele putand fi afectate de pesticide, prin urmare valoarea lor nutritionala este dramatic redusa.

Voi consumati fructe goji? In ce varianta? 🙂

 

5/5 - (1 vote)

2 Comments

  • Mi se pare interesant! Nu am folosit încă, dar aș încerca, am probleme cu vederea, dar și cu imunitatea scăzută. Mi-ar prinde bine acum! Mersi pentru informații utile! Am să țin cont de ele! 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate