Relaxarea vine deseori la pachet cu o portie mare de mancaruri nesanatoase. Suntem obisnuiti sa ne rasplatim cu mancaruri delicioase, nu neaparat bune pentru organism. Si pentru ca chipsurile sunt pentru multi una dintre acele placeri vinovate la care nu pot renunta fara lacrimi in ochi si plini de frustrare, e bine sa gasim rapid o alternativa sanatoasa – chipsuri de casa.
Chipsuri de casa din cartofi dulci copti
Ingrediente: 2 cartofi dulci, 2 linguri ulei de masline, 1/4 lingurita sare de mare (optional)
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 120° C si pune tava exact in mijlocul cuptorului.
Dupa ce speli si usuci cartofii, taie-i in felii cat mai subtiri, iar daca ai un robot de bucatarie care poate sa faca asta, atunci e si mai bine. Daca sunt prea groase nu o sa fie si crocante.
Inmoaie feliile de cartofi in ulei de masline si sare, iar apoi pune-i in tava pe o singura parte, folosind sau nu hartie de gatit, in functie de preferinte.
Coace-i pentru o ora, apoi intoarce-i pe cealalta parte si mai lasa-i o ora sau pana cand capata o culoare mai inchisa si devin crocanti. Serveste-i imediat ce i-ai scos din cuptor.
Chipsuri de casa din morcovi si curry
Ingrediente: 1 morcov mare, curatat; 1 lingurita ulei de masline, ½-1 lingurita pudra curry; sare si piper dupa gust.
Mod de preparare:
Incalzeste cuptorul la 180° C. Intr-o tava, unge hartia de gatit cu ulei de masline sau da-o cu spray de gatit.
Taie morcovul in felii lungi si subtiri folosind curatatorul pentru cartofi.
Pune apoi feliile de morcov intr-un bol si adauga ulei de masline, pudra curry, sare si piper. Pune feliile in tava si coace-le pe o singura parte timp de 10-12 minute. Scoate tava din cuptor si lasa chipsurile la racit, apoi indeparteaza-le usor pentru ca sunt fragile si se pot rupe. Se pot pastra si servi pana la 5 zile.
Chipsuri de casa din spanac
Ingrediente: 1 bol mic de frunze de spanac
1 lingura ulei de masline
Sare si piper dupa gust
¼ lingurita pudra de usturoi (optional)
Mod de preparare:
Combina spanacul cu uleiul de masline intr-un bol si amesteca-le usor.
Intinde frunzele pe o tava de gatit (cu hartie de gatit pusa in prealabil). Daca nu incap intr-o singura tava, este bine sa schimbati foaia de gatit pentru ce-a dea doua tura.
Se presara frunzele cu sare, piper si pudra de usturoi si se coc la 150° C, intr-un cuptor preincalzit, timp de 12 minute.
Dupa 12 minute, opreste cuptorul si lasa tava in cuptor pentru inca 5 minute, apoi scoate-o afara si mai las-o 5 minute pentru ca frunzele sa se desprinda usor.