Colesterolul “rau” si alimentele indicate

colesterolul rau

Colesterolul rau nu tine cont de silueta

Toata lumea stie ca exista un “colesterol rau” si ca alimentatia influenteaza nivelul acestuia, insa ce inseamna exact si cine este mai expus la cresterea valorilor acestuia?

LDL (Low Density Lipoprotein) reprezinta lipoproteina cu cea mai mare cantitate de colesterol implicata in trasportul colesterolului la tesuturile, in special la cele ale sistemului arterial, determinand astfel cresterea riscului de boli coronariene. Colesterolul rau nu tine cont de silueta, chiar daca suntem slabi sau mai plinuti putem avea valori ridicate ale colesterolului LDL, in principal din cauza alimentatiei. Ce putem face? Sa avem mai multa grija la dieta zilnica.

Colesterolul rau – alimente recomandate

Alimentele miscroreaza nivelul colesterolului in moduri diferite: unele actioneaza pe baza fibrelor solubile, altele sunt valoroase pentru continutul de grasimi polisaturate, ambele actionand asupra nivelului de colesterol si diminuand riscul de aparitie a bolilor de inima.

Iata cateva dintre cele mai eficiente alimente in lupta impotriva colesterolului rau:

Ovazul: un castronel de fulgi de ovaz furnizeaza organismului in jurul de 2g de fibre solubile, cantitatea recomandata fiind de 5 – 10 g de fibre solubile din totalul de 20 – 35g de fibre necesare zilnic pentru un organism sanatos. Acelasi efect il are si orzul si cerealele integrale, cu un continut mare de fibre solubile.

Fasolea: extrem de bogate in fibre solubile, fasolea prezinta si un alt avantaj – se digera mai greu si ne confera o senzatie de satietate ce dureaza mai mult, motiv pentru care este folosita de cei care incearca sa scape de kilogramele in plus. Mai mult, faolea este bogata in vitamine (C, B1, B2, B9, K) si minerale (calciu, fier, magneziu, potasiu sau zinc).

Fructele cu coaja tare: alunele, migdalele, nucile, arahidele sau fisticul sunt adevarate medicamente naturale impotriva unui colesterol marit, cei care obisnuiesc sa le consume zilnic avand sanse cu pana la 37% mai mici de a suferi de boli de inima de-a lungul vietii. Mai mult, ele reprezinta si surse valoroase de vitamine, fibre, acizi grasi si antioxidanti.

Vinetele: de asemenea cu o cantitate mare de fibre solubile, vinetele sunt recomandate pentru scaderea nivelului de colesterol LDL, acestea fiind si o sursa valoroasa de antioxidanti si avand proprietati antimicrobiene si antivirale.

Fructele bogate in pectina: pectina, acest polizaharid acid natural, are un rol important in reducerea colesterolului, motiv pentru care ar trebui sa consumam zilnic fructe precum merele, citricele, gutuile sau capsunile.colesterolul rau

Colesterolul rau (LDL) – un pericol ce poate fi evitat

Desigur, mai exista si alte alimente valoroase in lupta impotriva colesterolului, cum ar fi, bineinteles, somonul si pestele gras (datorita continutul mare de Omega 3), uleiul de masline, spanacul (datorita continutului de luteina), avocado, usturoiul, ceaiul verde sau vinul rosu.

Pofta buna! 🙂

 

Multumim pentru vot!

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate