Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive

Forta sta in cifre. Alatura-te unei comunitati de fitness si profita de cele cinci beneficii principale ale faptului ca nu te antrenezi de fiecare data singur!

Te descrii adesea ca fiind un lup singuratic in calatoria catre cea mai in forma, mai rapida si mai puternica versiune a ta? Multi pasionati de fitness, precum si culturisti, atleti, biciclisti si inotatori, se antreneaza singuri si lucreaza pentru a-si atinge obiectivele fara a-si posta pe Instagram “Antrenamentul Zilei”, sau fara a vorbi cu altii despre asta. Din pacate, aceasta izolare autoimpusa poate impiedica uneori progresul.

Comunitatile de fitness – fie ca este vorba despre boot camps, despre cluburi de atletism sau chiar despre un partener de antrenament – au un impact pozitiv asupra participarii si efortului, spune Rob Bell, Ph.D., antrenor de psihologie sportiva, Ironman si ultra-maratonist, care a lucrat ca antrenor de forta mentala pentru mai multi castigatori ai turului PGA si medaliati olimpici.
Mai mult decat atat, un studiu care a analizat beneficiile sustinerii sociale asupra pierderii in greutate a constatat ca persoanele care s-au antrenat singure intr-un program de slabire au avut o rata de finalizare de 76% – ceea ce nu este rau, insa numai 24% dintre acei participanti si-au mentinut pierderea in greutate. Pe de alta parte, participantii care s-au antrenat alaturi de prieteni au avut o rata de finalizare de 95%, 66% dintre ei mentinandu-si pierderea in greutate timp de cel putin sase luni.
Comunitatile de fitness pot imbraca multe forme, inclusiv variante fata in fata si variante virtuale: sesiuni de antrenament de grup conduse de un antrenor, cursuri de fitness, comunitati online cu membri care au aceeasi mentalitate, sali de sport care se adreseaza unor stiluri de antrenament specifice (CrossFit sau Pilates, de pilda), abonamente pentru echipamente specifice si programe cu obiective legate de nutritie. Fiecare ofera o experienta diferita si este esential sa o gasesti pe cea ideala pentru personalitatea ta.

Beneficiile comunitatilor de fitness

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 21

Inca nu esti convins sa incluzi si alte persoane in rutina ta de fitness? Iata mai multe informatii care te vor ajuta in mod cert sa iei o decizie.
Daca esti pasionat de fitness, cel mai probabil exista un obiectiv anume pe care incerci sa-l atingi, fie ca acesta tine de un fizicul ideal pentru culturism, fie ca vrei sa ridici de patru ori greutatea ta proprie intr-o sedinta de powerlifting, fie ca vrei sa intri intr-o competitie CrossFit. Indiferent pentru ce obiectiv te antrenezi, este dovedit stiintific ca apartenenta la un grup te poate ajuta sa atingi acest obiectiv.

Mai multe studii au aratat ca participarea intr-un grup (fie virtual, fie fizic) iti obliga corpul sa munceasca mai mult. O meta-analiza a 44 de astfel de studii a aratat ca apartenenta la un grup a imbunatatit, de asemenea, probabilitatea ca oamenii sa respecte un program de antrenament, calitatea vietii lor si capacitatea de a executa anumite miscari (de la un burpee la o postura de yoga).
Iar daca stai sa te gandesti, chiar are logica! Sa presupunem ca esti intr-o clasa si nu ai idee cum sa faci o anumita miscare. Nu trebuie decat sa te uiti in stanga si in dreapta si dintr-o data iti va fi mai clar ce trebuie sa faci. In mod similar, multe clase virtuale iti ofera ferestre in care poti vedea ce fac alti participanti.

Grupurile pot face, de asemenea, ca antrenamentele obositoare sa fie putin mai putin grele, dat fiind ca studiile au aratat ca efectuarea miscarilor in sincron cu alte persoane iti pot creste toleranta la durere. Cu alte cuvinte, cand lucrezi alaturi de un instructor, exercitiile vor “arde” mai putin decat daca le-ai face pe cont propriu. Cele mai multe dintre aceste studii au fost efectuate cu referire la clase de fitness fata in fata, insa cercetari recente arata ca exista beneficii similare si pentru clasele virtuale.
Iata mai jos care sunt prinipalele beneficii ale comunitatilor de fitness.

1. Responsabilizarea

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 22

Iti amintesti de anii copilariei, cand cel mai rau lucru pe care ti-l puteau spune parintii tai cand faceai o greseala era ca sunt „dezamagiti” de tine? Ei bine, vei simti aceeasi teama si emotie sa nu-ti dezamagesti comunitatea de fitness daca sari peste un antrenament.
Daca stii ca sunt persoane care te doresc acolo si ca absenta ta va afecta intregul grup, te vei simti obligat sa nu lipsesti. Iar acesta este un motiv extern urias pentru a nu dezamagi alte persoane.

2. Increderea in tine

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 23

Daca nu esti familiarizat cu puterea „modelului”, trebuie sa stii ca acesta implica faptul ca ii vezi pe altii facand lucruri, iar asta iti da incredere in tine insuti – in esenta inseamna ca “daca ei pot face asta, pot si eu!”.
Faptul ca esti intr-un grup cu persoane care fac lucruri dificile, iti va imbunatati propria imagine despre tine si increderea in propria persoana, pentru ca sunteti toti laolalta. Daca este abordata corect, comparatia te ajuta sa iti cresti increderea in capacitatile tale.

3. Motivatia

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 24

Cu totii avem si zile in care pur si simplu nu vrem sa ne antrenam, dar simtim ca trebuie. De asemenea, incepatorii in fitness fac probabil eforturi sa isi mentina interesul si motivatia. Raspunsul pentru ambele situatii este sa te alaturi unei comunitati de fitness.
Pentru a explica de ce, trebuie sa aprofundam cateva notiuni de psihologie. Exista doua tipuri de motivatie: extrinseca si intrinseca. Motivatia extrinseca se refera la factorii externi, de la a incerca sa arati mai bine pana la a face ceva pentru ca ti-a fost cerut de catre medicul sau familia ta. Motivatia intrinseca apare atunci cand iti place cu adevarat sa faci ceva sau gasesti ca este satisfacator.
Iar cercetarile arata ca antrenamentul in grup poate creste probabilitatea ca exercitiile sa fie placute si sa vrei sa continui sa faci asta zi de zi, in loc sa-l consideri o corvoada sau ceva ce „trebuie facut”.
Cercetatorii au teoretizat, de asemenea, ca legaturile sociale create intr-un grup pot fi o cale de a obtine motivatie nu doar pentru a continua antrenamentul, ci si pentru a te forta mai mult in timpul fiecarei sesiuni.

4. Sustinerea

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 25

O comunitate puternica de fitness poate fi un sistem excelent de sustinere atunci cand ai nevoie de o palma pe spate sau de o discutie motivationala.
Lucrurile nu vor merge intotdeauna asa cum le planifici, si tocmai de aceea iti va fi de folos sa ai langa tine oameni la care sa apelezi in momente dificile. Oamenii din comunitatea ta te pot ridica atunci cand te simti deprimat si te pot ajuta sa identifici si sa rezolvi potentialele zone cu probleme pe care poate nu le-ai vazut de unul singur.

5. Concurenta

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 26

Exista oameni care isi doresc intotdeauna sa fie mai buni decat altii si sa isi vada mereu numele cat mai sus intr-un clasament.
Un studiu a demonstrat ca simtul competitiei ii face pe oameni sa se antreneze mai des si la niveluri mai inalte, astfel incat sa poata urca in clasamente. Daca vezi ca cineva de deasupra ta a ramat cu cateva sute de metri mai mult decat tine, e foarte probabil sa fii mai motivat sa faci cateva repetari suplimentare doar pentru a-l ajunge din urma.
Nu trebuie neaparat sa concurezi impotriva unui “adversar”. O arata un studiu derulat de cercetatorii de la Universitatea de Stat din Kansas, care au descoperit ca antrenamentul alaturi de un coechipier care crezi ca este mai bun decat tine iti poate creste intensitatea cu pana la 200%. Acest studiu a fost facut pe coechipieri virtuali, asa ca rezultatele sunt valabile indiferent daca acea persoana este langa tine sau in cealalta parte a tarii.

6. Intensitatea

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 27

Oamenii au tendinta sa se antreneze mai intens atunci cand o fac intr-un cadru de grup sau alaturi de o alta persoana, datorita efectului motivational Kohler.
Practic, nimeni din grup nu vrea sa para cel mai slab, asa ca va trage mai mult decat ar face-o pe cont propriu. Aceasta este o modalitate ideala de a castiga un avantaj competitiv si de a te forta mai tare.

7. Prezenta publicului

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 28

Ratarea unui record personal te poate descuraja, mai ales daca ai in jur o multime de oameni care te urmaresc. Dorinta de a avea rezultate mai bune in fata unei multimi este cunoscuta ca „prezenta publicului” si poate avea atat o latura negativa, cat si una pozitiva.
Conform unui studiu recent, prezenta spectatorilor te poate determina sa te antrenezi mai mult pentru a evita esecul decat pentru a obtine un succes. Este adevarat ca acest tip de motivatie te va face sa muncesti mai mult, insa nu din motivele corecte.

Este important sa gasesti grupuri care sa iti incurajeze succesul, mai degraba decat sa te critice pentru ca nu ai atins un obiectiv, spun cercetatorii. Apartenenta la un grup care pune accentul pe evitarea esecului poate duce chiar la scaderea performantei.
Cercetatorii au demonstrat insa si ca prezenta spectatorilor poate imbunatati performanta, aratand ca halterofilii au putut ridica mai mult daca au avut un observator prezent, decat atunci cand au ridicat singuri.
Majoritatea cercetatorilor sunt de acord ca acesta este un fenomen psihologic mai degraba decat unul fiziologic, ceea ce inseamna ca are mai mult de-a face cu mentalitatea cuiva decat cu capacitatile fizice.

8. Cunostintele

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 29

Comunitatile de fitness pot fi resurse excelente pentru a afla mai multe despre orice nisa de fitness de care esti pasionat.
Cand oamenii intra intr-o comunitate, ei pot face schimb de idei si de materiale de invatare, pot vedea ce functioneaza pentru alte persoane cu care impartasesc acelasi obiectiv, isi pot pune intrebari si multe altele. Aceasta poate fi o modalitate excelenta de a obtine idei noi de antrenament, de a impartasi retete sau de a invata moduri noi in care poti actiona.

9. Bunastarea mentala

Comunitatile de fitness: secretul atingerii obiectivelor sportive 30

Un alt motiv pentru care comunitatile de fitness sunt benefice si iti ofera motivatie este ca iti fac creierul fericit, declansand eliberarea neurotransmitatorilor.
Sportul produce eliberarea de endorfine, care pot determina oamenii sa traiasca un sentiment de euforie si, de asemenea, reduc perceptia durerii fizice.
Endorfinele pot genera, de asemenea, un sentiment de apropiere si de conexiune. Oamenii care se antreneaza impreuna si experimenteaza impreuna un val de endorfine pot dezvolta un sentiment de incredere unul in celalalt si se pot simti mai apropiati dupa antrenament. Aceasta experienta poate aduce oamenii laolalta si poate crea noi prietenii.
Dincolo de endorfine, specialistii spun ca exista si alti doi hormoni in joc: oxitocina, substanta chimica care ne determina sa fim in preajma oamenilor care ne plac si in care avem incredere si serotonina, care incurajeaza un sentiment de mandrie.

Cum poti gasi comunitatea cu vibe-ul potrivit?

Desi exista destule comunitatile de fitness, nu exista o solutie universal valabila.
Ca in orice relatie, poate fi nevoie de incercari si erori, astfel ca e posibil sa ai si cateva experiente neplacute pana cand vei gasi comunitatea perfecta pentru tine.
Cauta un grup care sa te faca sa te simti bine cu tine insuti, sa te ridice si nu sa te doboare, sa fie bucuros sa te ajute, sa incurajeze concurenta sanatoasa si, nu in ultimul rand, sa te faca sa simti ca faci parte din echipa.

Comunitatile online

Iti amintesti cand parintii tai iti spuneau sa nu-ti faci prieteni pe internet? Ei bine, in numele fitness-ului, poti uita de acest sfat.
O comunitate online de fitness nu este doar o modalitate excelenta de a crea relatii cu oameni orientati spre fitness, ci si o modalitate de a invata de la sportivi mai experimentati decat tine, de a afla despre evenimentele fata in fata si chiar de a obtine o oferta buna pentru unele dintre cele mai bune echipamente pentru sala ta de sport de acasa.
Exista comunitati online care gazduiesc cursuri de antrenament virtuale, astfel incat te vei putea bucura in continuare de toate beneficiile unei sesiuni de grup chiar si la tine casa.
Chiar daca te antrenezi acasa, intr-o sala de sport improvizata in garaj, daca te alaturi unei comunitati de fitness vei simti ca ai parte de sprijinul unor oameni cu aceeasi mentalitate cu a ta, la fel ca intr-o sala convetionala. Niciunul dintre acesti oameni nu te poate ajuta la o ridicare grea (daca nu cumva ii inviti la tine), insa iti va fi mai usor sa ignori colegii care nu iti plac la sala.

Comunitati online recomandate

Daca te-am convins de ideea de a te alatura unei comunitati de fitness online, pentru a-ti atinge obiectivele de fitness, iata cateva dintre cele mai populare optiuni pe care le ai la dispozitie.

  •  Aplicatia Peloton – ofera acces la antrenamente si provocari interactive.
  •  Aplicatia iFit – o baza de date de antrenamente interactive si provocari, care este accesibila cu multe dintre cele mai bune aparate cardio existente.
  •  Comunitatea Fitbit
  •  BodySpace – o aplicatie de socializare de la Bodybuilding.com pentru halterofili si culturisti.
  •  MapMyFitness – o comunitate de alergare creata de Under Armour.
    De asemenea, poti cauta pe Facebook, Twitter si Instagram grupuri din zona ta, sau grupuri axate pe nutritie, recuperare sau alegeri de lifestyle, cum fi alimentatia pe baza de plante.
5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate