Ce-ar fi gastronomia fara condimente?! Exista sute de ierburi si mirodenii care ne incanta la fiecare masa papilele gustative, iar o buna parte dintre acestea ajuta si la arderea grasimilor. Majoritatea condimentelor contin foarte putine calorii (in jur de 4-7 per lingurita), iar multe dintre ele contin vitamine si mienerale la care nici nu te-ai fi gandit. Stiai, spre exemplu, ca boiaua este o sursa buna de vitamina A? Sau ca patrunjelul este bogat in vitamina C? Hai sa vedem ce alte condimente te ajuta sa slabesti.
10 condimente pe care sa le incluzi in alimentatie pentru a slabi
Ghimbirul
Ghimbirul este un condiment care incalzeste organismul si ale carui proprietati anti-inflamatorii duc la relaxarea tractului intestinal. De asemenea, ghimbirul te ajuta sa slabesti datorita calitatilor sale termogenice, care accelereaza metabolismul si suprima apetitul.
Coriandrul
Coriandrul este un contiment folosit mai ales in bucataria indiana, iar cele mai cunoscute efecte asupra slabitului se bazeaza pe capacitatea acestuia de a creste functiile metabolice.
Chimenul
Chimenul este util procesului de digestie si cresterii energiei, dar ajuta si la controlarea glicemiei din sange. Sprijina memoria si are beneficii anti-stres.
Turmericul
Asociat, de asemenea, cu mancarea indiana, turmericul reduce inflamatia, una dintre principalele cauze ale aparitiei obezitatii. Curcumina, unul dintre ingredientele pe care le contine turmericul impiedica formarea tesutului adipos prin suprimarea vaselor de sange care contribuie la formarea lor si duce prin urmare la pierderea kilogramelor.
Mustarul
Multi se feresc de mustar crezand ca ingrasa, dar, in realitate, acesta poate creste rata metabolica cu pana la 25%, ceea ce inseamna ca vei arde mult mai eficient caloriile. Semintele de mustar sunt mult mai bune decat pasta.
Piperul negru
Principala substanta pe care o contine piperul negru ajuta la pierderea caloriilor prin intermediul procesului numit termogeneza. Tot el ajuta la folosirea corespunzatoare a nutrientilor de catre organism.
Boiaua
Capsaicina, compusul care face ca boiaua sa fie „iute”, pentru ca noi sa simtim acea caldura in organism, ajuta la scaderea nivelului de grasime din sange si la micsorarea tesutului adipos. Tot prin procesul de termogeneza, capsaicina transforma grasimea in caldura avand un impact pozitiv asupra metabolismului (creste cu pana la de 5 ori).
Scortisoara
Pe langa faptul ca regleaza continutul de zahar din sange, scortisoara ajuta la digestia carbohidratilor marind productia de insulina. Ajuta, de asemenea, la scaderea niveului de colesterol.
Voi ce alte condimente folositi pentru prepararea mancarurilor? 🙂