Aportul caloric si consumul caloric pe zi
O calorie este unitatea de masura a valorii energetice a alimentelor. Alimentele cu un continut mare de calorii necesita un consum energetic mai mare pentru a nu se depozita sub forma de strat adipos, motiv pentru care este important sa cunoastem aportul caloric si consumul caloric necesar pe zi pentru a ne mentine.
Aport si consum caloric pentru o persoana sanatoasa
Aportul caloric zilnic recomandat pentru o persoana adulta sanatoasa este de aproximativ 2000 calorii, dar exista variatii in functie de stilul de viata, varsta, sex, obiectiv. Daca stilul tau de viata nu este unul activ, automat vei avea nevoie de un numar mai mic de calorii pentru a-ti mentine greutatea, iar numarul de calorii poate fi determinat calculand rata metabolismului bazal in cadrul unei consultatii la un medic nutritionist.
Pentru a arde 0.5kg de grasime corporala trebuie sa elimini 3.500 calorii. Sigur, suna mult, insa aceasta reducere nu se face de pe o zi pe alta (nici nu este posibil!), ci treptat, scazand 500 calorii pe zi din dieta/ prin exercitii fizice pentru a pierde 0.5kg/ saptamana.
Nu este sanatos sa slabim mai mult de 0.5kg – maximum 1kg/ saptamana.
Consumul caloric reprezinta caloriile pe care le ardem prin activitatile pe care le desfasuram zi de zi. Chiar si cele mai „statice” activitati, cum ar fi dormitul sau statul la birou, ard un numar de calorii, dar mic (aproximativ 45 calorii/ ora pentru statul pe scaun).
Conform American Heart Association, persoanele care nu fac sport in mod regulat ard intre 1600 si 2400 calorii/ zi, dupa cum urmeaza (valori aproximative):
– femei 19 – 30 ani – 2000 calorii arse/ zi;
31 – 50 ani – 1.800 calorii;
50 ani + – 1.600 calorii.
– barbati 19 – 30ani -2.400 calorii;
30 – 50 ani – 2.200 calorii;
50 ani + – 2.000 calorii.
Cum ne putem ingrasa daca ardem atat de multe calorii fara a face sport zilnic? Simplu: aportul caloric (caloriile consumate prin intermediul alimentatiei) este mai mare decat consumul caloric, iar surplusul se transforma in strat adipos.
Pe de alta parte, daca tinem o dieta hipocalorica din dorinta de a slabi mai repede, adica daca decidem sa consumam mai putin de 1.200 calorii/ zi in cazul femeilor, respectiv 1.500 calorii pe zi in cazul barbatilor, ne expunem unui deficit nutritional periculos, ceea ce conduce la incetinirea metabolismului si… stoparea scaderii in greutate. Afla mai multe despre pericolele dietelor drastice aici.
Somn insuficient – consum caloric mai mic…
… si aport caloric mai mare. Conform unui studiu publicat de American Heart Association, 8 zile consecutive aflate sub semnul somnului insuficient determina cresterea semnificativa a nivelului de grelina si a aportului caloric, dar si scaderea nivelului de leptina, ceea ce conduce rapid la depunerea kilogramelor in plus.
Asadar, odihneste-te suficinet, fa miscare si mananca sanatos. Este inutil sa numeri calorie cu calorie daca nu participi la vreo competitie sportiva, ci doar vrei sa te mentii, pentru ca vei transforma efortul tau intr-un permanent stres.
Daca vei consuma multe fructe si legume si vei reduce cantitatea de grasimi saturat, trans si zahar, vei reusi mai usor decat ti-ai fi inchipuit.
Succes!