Antrenamentul la caldura a avut parte de o promovare extrem de mare, datorita capacitatii sale de a fi un amplificator puternic pentru antrenament, insa noile cercetari indica fapul ca ar trebui sa fim atenti!
Ceea ce vei citi mai jos este un articol cu privire la sauna si la recuperarea post-antrenament. Insa este, pe de alta parte, si o parabola despre stiinta sportiva, despre cautarea perpetua a unor noi limite, si a vietii in sine. Morala povestii este destul de simpla: nimic nu e gratuit!
In ultimii cativa ani, s-au scris foarte multe lucrari si s-au facut cercetari, toate sugerand ca temperatura ridicata sau caldura poate fi o arma secreta pentru antrenament. Datorita temperaturilor ridicate asteptate in vara aceasta la Olimpiada din Tokyo, ca si la alte campionate desfasurate pe vreme torida, cum va fi Cupa Mondiala din 2022 din Qatar, au tot aparut recent o sumedenie de studii privitoare la sporturi si la temperatura ridicata.
Beneficiile potentiale sunt variate. Pentru atleti, se stie de mult timp ca expunerea la caldura de-a lungul a cateva saptamani – antrenamentul pe caldura, locuitul intr-un loc calduros, sau chiar sauna sau o baie fierbinte dupa antrenament – contribuie la pregatirea pentru performante mai bune in conditii de caldura maxima. Mai recent, au aparut unele dovezi potrivit carora aceleasi protocoale termice pot produce adaptari precum un volum inbunatatit de plasma, care mareste rezistenta chiar si in conditii normale sau reci.
Au existat intotdeauna indicii ca expunerea la cadura poate avea si alte efecte benefice asupra hormonilor de stres, asupra circulatiei sanguine, asupra functiilor imune si cam asupra oricarui proces la care te poti gandi.
Insa, atunci cand ceva incepe sa aiba parte de atat de multa publicitate, stii ca urmeaza si reversul medaliei!
Un tip de reactie negativa este ca, de fapt, caldura nu face cu adevarat toate aceste lucruri minunate pentru care a fost creditata! Mai mult decat atat, o noua lucrare publicata in Jurnalul International de Fiziologie si Performanta Sportiva duce lucrurile cu un pas mai departe, sugerand ca expunerea la sauna post-atrenament iti poate afecta de fapt recuperarea si performanta ulterioara.
Citeste si: Sauna slabeste? Da si… nu
Noul studiu a fost realizat de un grup condus de Sabrina Skorksi de la Universitatea Saarland din Germania, care a lucrat si cu cercetatorii de la Universitatea Johannes-Gutenberg si Universitatea Ruhr din Bochum. Ei au recrutat 20 de inotatori si triatlonisti, toti concurand la nivel national sau mai mare, pentru un protocol in doua parti.
In dupa amiaza primei zile, ei au inotat in cadrul unui test de performanta 4×50 de metri cu 30 de secunde de odihna, apoi au facut un antrenament obisnuit intens, urmat de unul din doua protocoale de recuperare. In dimineata urmatoare ei au facut din nou testul de 4×50 metri.
Inotatorii au trecut de doua ori prin protocolul de doua zile, in ordine aleatorie – o data cu o sauna post-antrenament si a doua oara cu un protocol placebo de recuperare.
Sauna s-a desfasurat in 3 reprize de 8 minute, la 80-85 grade Celsius si un procent de 10% umiditate, cu 5 minute la temperatura camerei intre reprize.
Metoda placebo a inclus statul pasiv timp de 35 de minute si aplicarea unei recuperari speciale cu un ulei special pentru corp (care era, de fapt, doar ulei simplu de masaj).
Mai jos sunt rezultatele generale si individuale pentru timpul total de inot la testul de performanta, care indica faptul ca timpii au fost ceva mai lenti dupa sauna si similari sau poate chiar mai buni dupa placebo. Retine ca fiecare inotator a inotat in stilul sau preferat, asa ca unii dintre timpii mai lenti sunt de la inotatorii de bras.
In medie, inotatorii au fost cu 0.7% mai rapizi in dimineata dupa ce au folosit un ulei pentru recuperare, dar au fost cu 1.7% mai lenti in dimineata dupa folosirea saunei.
O diferenta statistica semnificativa a fost inregistrata in cat de rapid au inotat prima tura de 50 de metri. Nivelurile generale de stres – asa cum au fost ele raportate in chestionarul psihologic pre-antrenament – au fost de asemenea usor mai mari in dimineata de dupa sauna, in comparatie cu dimineata de dupa placebo, un indiciu ca s-au simtit usor mai putin recuperati.
Studiul dezbate pe larg motivele pentru care sauna ar putea avea efecte negative, incluzand aici tensiunea asupra sistemului circulator, activarea sistemului nervos simpatic, stresul neuro-hormonal indicat de eliberarea de cortizol si asa mai departe.
Ideea de baza este ca nu se stie deocamdata care sunt aceste motive, desi probabil ca putem exclude deshidratarea, pentru ca subiectii au fost nevoiti sa bea 1.5 litri de apa in timpul saunei si aceeasi cantitate de apa inca o data in orele urmatoare.
Per ansamblu, insa, putem face presupunerea ca statul intr-o sauna foarte fierbinte impune un stres fiziologic, si nu e deloc surprinzator ca acest stres aditional poate interfera cu recuperarea dupa stresul antrenamentului.
Stresul impus de caldura nu este un efect secundar nefericit. Este exact esenta antrenamentului cu caldura: adaugarea unui tip particular de stres pentru a obtine anumite tipuri de adaptari ale corpului.
Faptul ca poti experimenta acest stres in timp ce te relaxezi in sauna nu inseamna, insa, ca nu vei plati si un tribut! Dar nici nu inseamna ca saunele, sau caldura in general, sunt “rele”. Pur si simplu inseamna ca adaugarea caldurii creste sarcina de antrenament cu exceptia situatiei in care o iei mai incet sau reduci consumul pentru a compensa. Si mai inseamna si ca, la fel ca in cazul antrenamentelor completate cu post intermitent si a antrenamentului la altitudine (si in general in cazul oricarui adjuvant de antrenament la care te poti gandi), nu obtii nimic gratuit!
Te-ar putea interesa si: 6 indicatori pentru un antrenament excelent