Alimentarea iubirii fata de sport si de miscare fizica la copii este un obiectiv pe care il au multi dintre parinti si ingrijitori. Iar din nefericire din ce in ce mai putini copii cu varste intre 6 si 17 ani reusesc sa aiba 60 de minute de activitate fizica pe zi, adica durata recomandata copiilor de pe acest segment de varsta.
Vestea buna este, insa, ca daca un copil poate deprinde dragostea de miscare de la varste mici, aceasta pasiune va fi mereu prezenta cu ei pe parcursul vietii.
Pentru a te sigura ca un copil are parte de suficient exercitiu fizic cand inainteaza in varsta, trebuie sa pui inca de la varste mici bazele iubirii pentru miscare.
Vezi mai jos cum incepe de acasa iubirea fata de sport si afla cateva idei prin care ii poti inspira pe copii sa faca miscare si sa se bucure de ea. Vei intelege, de asemenea, de ce copiii care sunt activi fizic devin adulti activi.
Sumar:
Dragostea de miscare incepe de acasa
Baza pe care o pui cand vine vorba despre copiii mici este esentiala pentru sanatatea lor generala.
Copiii reproduc actiunile parintilor si al altor modele pe care le au in viata in ceea ce priveste o serie intreaga de comportamente legate de stilul de viata, inclusiv activitatea fizica si obiceiurile ce tin de fitness.
Specialistii atrag atentia ca un copil care vede ca un parinte sau un model al sau este implicat in diverse activitati fizice, la un nivel sanatos, va fi mai predispus sa accepte aceste comportamente si pentru el. In schimb, mai spun specialistii, un copil care observa ca familia sa petrece perioade lungi de timp pe canapea si se implica in comportamente sedentare, va fi mai predispus sa accepte aceste comportamente ca norma.
Parintii, ingrijitorii si educatorii sunt modele de viata pentru copiii mici, pentru ca ei ii privesc ca pe niste exemple pentru modul in care vor trece mai tarziu prin viata.
Copiii care isi vad in mod regulat parintii luand parte la activitati sportive sau de fitness vor face si ei asta mai devreme sau mai trziu, iar acesta este un amanunt extrem de important, mai ales in aceasta perioada cand timpul de ecran al copiilor mici creste din ce in ce mai mult, iar timpul dedicat activitatilor sportive se diminueaza.
Este extrem de important ca parintii sa poata stabili obiceiuri sanatoase inca din primii ani de viata ai copiilor, care se vor mentine pe masura ce acestia inainteaza in varsta.
Cum sa inspiri copiilor dragostea de miscare?
Secretul pentru a inspira dragostea de miscare inca de la o varsta frageda este sa te concentrezi pe partea distractiva a sportului. La fel ca si in cazul adultilor, e mai putin probabil ca cei mici sa fie entuziasmati de ceva ce nu le place. Insa daca se distreaza facand acest lucru, probabil ca vor fi mai interesati si vor avea mai mult timp sa isi exerseze si sa-si imbunatateasca abilitatile.
Fiecare copil este unic, iar unii graviteaza spre exercitii fizice si miscare mai mult decat altii. Tocmai de aceea este esential sa gasesti activitati care sa ii placa fiului sau fiicei tale, si sa le transformi in activitati care sa-l incurajeze sa se miste mai mult.
Specialistii sunt de parere ca in principiu copiii, si mai ales cei mici, nu ar trebui sa simta ca sportul este o corvoada.
Cand vor mai creste si se vor implica in sporturi organizate, unii dintre copii vor fi mai atrasi de sporturi in cadru organizat si de competitie, in timp ce altii nu. Da o definitie mai larga a miscarii, in care sa incluzi si plimbarile cu familia, dansul acasa, cataratul in copaci, yoga sau orice alte activitati care simti ca le-ar putea placea copiilor tai.
Daca vor fi interesati de miscare si de activitate fizica la o varsta frageda vor avea sanse mai mari sa se bucure de beneficiile sportului mai devreme, iar interesul lor pentru exercitii fizice va continua probabil sa creasca pe masura ce inainteaza in varsta.
De unde sa incepi?
Este esential pentru dezvoltarea fizica, mentala si emotionala a copilului tau sa ii oferi zilnic oportunitati de miscare. De asemenea, il vei ajuta astfel sa puna bazele participarii active la activitati de fitness odata ajuns la varsta adulta.
Ai mai jos 12 ponturi care te vor ajuta sa inspiri copiilor dragostea de miscare la o varsta frageda.
1. Alege o activitate adecvata varstei
Evident, a cere unui copil de 3 ani sa participe la un joc de badminton in familie nu e cel mai bun mod de a incuraja miscarea. Insa daca incerci sa cobori fileul si ii dai o racheta de marime prescolara si o minge mai mare ii vei da sansa sa aiba succes si ii vei imbunatati factorul distractie.
2. Concentreaza-te pe skill-urile motorii
Este foarte important ca cei mici sa dezvolte skill-uri motorii generale, cu atat mai mult daca vorbim despre prescolari. Aceste abilitati ii vor ajuta sa aiba echilibru, forta, coordonare si timp de reactie.
Daca ai copii mici si de varsta prescolara, faceti impreuna activitati care sa aiba la baza lovirea cu piciorul sau aruncarea mingii, saritul, cataratul, cursele cu obstacole sau mersul pe tricicleta sau pe bicicleta.
Nu uita de casca si de alte echipamente de protectie pentru bicicleta si supravegheaza-i in timp ce se joaca cu diverse jucarii sau device-uri de deplasare.
3. Pune-i la dispozitie jucarii active
Cand alegi jucarii de interior si de exterior, nu uita de articole ce implica jocul activ – mingi pentru copii mici, sau biciclete si trotinete pentru copiii mai mari. Jucariile de catarat sunt o alegere excelenta pentru copiii mici, pentru prescolari si pentru copiii de varsta scolara, cu conditia sa fie adecvate varstei.
Incearca sa ii oferi acasa mai multe jucarii active decat pasive, iar cand iti cere o jucarie noua sugereaza-i sa doneze o jucarie pasiva in schimbul unei jucarii active noi. Vei inclina balanta in favoarea miscarii si il vei invata ca mai putin inseamna mai mult.
4. Incurajeaza joaca in libertate
Jucandu-se liber cei mici invata despre ei insisi si despre mediul in care traiesc si, in plus, in acest stil de joaca ai sansa de a-I familiariza si cu exercitiile fizice.
Include in programul zilnic al copilului tau cat mai multe oportunitati de joc liber si incurajeaza-l sa iasa la aer timp de 30 de minute si sa-si foloseasca imaginatia pentru a crea o cursa cu obstacole sau o vanatoare de comori, sa mearga cu bicicleta sau cu trotineta sau sa se joace cu mingi si alte jucarii pentru afara.
5. Fii activ alaturi de copilul tau
Nu functioneaza intotdeauna sa ii spui unui copil, indiferent de varsta acestuia, sa mai „faca ceva miscare”… Insa daca esti activ la randul tau, vei mari sansele ca acesta sa isi doreasca sa participe la activitati sportive. Vei economisi astfel timp si pentru tine daca lucrezi si nu ai timp suficient pentru miscare, pentru ca vei imbina timpul de stat cu copiii cu timpul dedicat sportului.
6. Creaza un orar de activitati
Fa un orar saptamanal pentru activitati sportive, cu obiective. Poti afisa acest program intr-un loc in care va fi vazut de toti membrii familiei si il veti respecta impreuna. Stabileste impreuna cu copilul tau o recompensa non-alimentara pe care sa o primeasca daca reuseste sa atinga un obiectiv de pe lista.
7. Stati de vorba despre fitness
Daca vrei sa iti inspiri copiii sa iubeasca miscarea, trebuie sa-i inveti ce inseamna sportul. Cauta oportunitati de a crea o cultura pozitiva a fitness-ului acasa. Vorbeste despre antrenamentele, sporturile si activitatile tale si despre cat de importante sunt acestea in viata ta. La masa, stati de vorba despre mancare si despre modul in care ea poate stimula miscarea.
8. Trasforma sarcinile casnice in sport
Imbinand treburile casnice cu competitiile sportive vei reusi sa iti determini copilul sa faca o sarcina casnica si sa faca si miscare in acest proces. Daca ai mai mult de un copil, fa din treburile casnice o adevarata competitie ce implica exercitii fizice.
De exemplu, copiii mici si copiii de varsta prescolara pot alerga pentru a vedea cine isi arunca cel mai repede rufele in cos. Afara, poti organiza o competitie de curatare a frunzelor din gradina sau de plivit gradina. Aloca fiecarui copil o zona a curtii, iar cel care termina primul de curatat va castiga.
9. Lasa-I sa-si aleaga singur activitatea
Pana si copiii mici stiu ce le place si cu siguranta se simt apreciati atunci cand ii intrebi despre activitatea lor preferata. Permite copilului tau sa aleaga cateva activitati sau sporturi care ii plac si practicati-le in familie.
10. Citeste o poveste inspirata de miscare
Librariile si bibliotecile sunt pline de carti care incurajeaza miscarea copiilor mici. Gaseste si tu cateva si citeste-le copiilor tai.
11. Inscrie-l la o gradinita sau cresa cu activitati
Daca trebuie sa iti duci copiii la cresa sau la gradinita de la o varsta mica, incearca sa gasesti una care sa puna pret pe miscare si pe fitness si sa aloce acestora o parte importanta a zilei.
12. Incearca un sport organizat
Cand copiii sunt destul de mari te poti gandi sa ii dai la un sport in cadru organizat. Specialistii sunt de parere ca majoritatea copiilor sunt pregatiti pentru sporturi simple in cadru organizat incepand cu varsta de 6 ani.
Sporturile de grup precum fotbalul sau baschetul au categorii de varsta care adapteaza jocul la varsta si nivelul copilului, permitandu-le sa-si exerseze abilitati noi in timp ce invata despre competitie.
Recomandari privind activitatea fizica pentru copii
Centrul American pentru Controlul si Prevenirea Bolilor recomanda participarea copiilor la activitati fizice timp de 60 de minute pe zi. Mai mult decat atat, exista un cadru de recomandari pentru parinti si educatori privind sportul, pe care acestia trebuie sa il urmeze in functie de grupa de varsta.
Copiii prescolari
Copiii mici, cu varste intre 3 si 5 ani, trebuie sa aiba parte de suficienta miscare pe parcursul unei zile. Obiectivul miscarii in aceasta etapa este sa stimuleze cresterea si dezvoltarea. Copiii de varsta prescolara trebuie sa fie expusi la o gama variata de activitati si joaca activa. Tot secretul atunci cand copiii sunt mici este Variatia!
Scolarii
Copiii, adolescentii si adolescentii cu varsta cuprinsa intre 6 si 17 ani ar trebui sa participe timp de cel putin 60 de minute in fiecare zi la exercitii de intensitate moderata pana la ridicata. Insa nu trebuie neaparat sa fie 60 de minute deodata! Incurajeaza copiii sa imparta cele 60 de minute in sesiuni mai scurte.
De exemplu, 20 de minute de fotbal, 20 de minute de mers cu bicicleta si 20 de minute de activitate fizica la scoala. Insa nu uita ca oricat sport ar face, conteaza extrem de mult!
In mod ideal, tinerii de varsta scolara ar trebui sa se implice in activitati aerobe care sa le intareasca muschii si oasele.
Cea mai mare parte a acestor 60 de minute zilnice ar trebui sa fie activitate aeroba sau cardio. Poate fi vorba de exercitii de intarire a muschilor si oaselor, asa cum sunt antrenamentele cu rezistenta, trei zile pe saptamana.
Exemple de activitati aerobe pentru copiii de varsta prescolara sunt “ce fac eu sa faca toti”, activitati in parc, mers pe bicicleta, mers pe jos, sarit, dans, inot, jocuri de aruncare si prindere si rostogoliri.
Legatura dintre miscarea din anii copilariei si forma fizica la varsta adulta
Copiii care dezvolta obiceiuri sportive sanatoase au un potential mai mare de a respecta aceste obiceiuri si la varsta adulta.
Cercetarile arata ca activitatea fizica imbunatateste sanatatea inimii, promoveaza forta oaselor si muschilor si te ajuta sa mentii o greutate sanatoasa. Iar specialistii sunt de parere ca aceste beneficii ale fitness-ului la copii se pot traduce intr-o viata mai sanatoasa la varsta adulta.
Un studiu observational amplu, ce a inclus peste 48.000 de femei aflate in perioada postmenopauza, a constatat ca femeile care si-au adus aminte ca au facut mai mult sport in copilarie au avut si un nivel mai ridicat de activitate fizica la varsta adulta.
Un alt studiu a constatat ca participarea la activitati sportive la varsta de 10 ani a fost asociata cu o activitate fizica crescuta la 42 de ani. Trebuie mentionat, insa, ca acest studiu a analizat si jocul in aer liber la varsta de 10 ani ca un factor anticipator al activitatii fizice la varsta adulta si a constatat ca, spre deosebire de sport, jocul pur si simplu in aer liber la 10 ani nu a fost asociat cu participarea la activitati sportive la 42 de ani.
Copiii activi fizic sunt mai predispusi sa devina adulti activi fizic si, in general, traiesc un stil de viata mai sanatos cand inainteaza in varsta.
Cercetarile sugereaza ca atunci cand un copil intra in contact de la o varsta frageda cu miscarea si cu sportul, acesta va avea o incredere mai mare in propriile sale puteri si skill-uri si va fi mai interesat de un stil de viata mai sanatos.
Concluzie
Probabil unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru copilul tau este sa il determini sa faca miscare, si inca de la o varsta frageda. In acest fel il vei ajuta sa reuseasca la scoala si sa se mentina sanatos in anii de scoala, dar ii vei sadi si dragostea pentru miscare, pe care o va pastra pe parcursul intregii sale vieti.
Sursa: https://www.healthline.com/health/fitness/how-to-inspire-the-love-for-movement-from-an-early-age