De la teorie la practica: cum sa devii vegetarian?
Iata o interbare frecventa pentru cei care isi doresc, din diverse motive, sa renunte la carne si/ sau lapte si oua: cum sa devii vegetarian fara a-ti da organismul peste cap?
Nu este simplu, in special pentru sportivi care, se stie, au o nevoie crescuta de proteine pe care le procuram, in principal, din produse animaliere. Dar nici imposibil. Cat despre impactul acestei decizii asupra sanatatii noastre, nu se poate oferi un verdict clar, intrucat desi produsele animaliere au devenit mai putin sanatoase ca „pe vremea bunicilor”, exista perioade in care avem nevoie de ele pentru a ne dezvolta armonios (copilarie, adolescenta, sarcina etc.).
Cu alte cuvinte, este o decizie pe care fiecare trebuie sa si-o asume, dar nu inainte de a discuta cu un medic pentru a afla cat este de favorabila pentru propriul organism sau obiective daca discutam despre sportivi. Insa odata asumata, urmeaza procesul cel mai greu, si anume trecerea la o dieta restrictiva.
Sa vedem, asadar, cum poti face sa devii vegetarian fara a-ti supune organismul unui stres prea mare/ brusc…
Cum sa devii vegetarian, in 5 pasi:
1. Decide ce fel de „vegetarian” vrei sa fii
Ai de ales intre: lacto-vegetarian (vei putea consuma produse lactate, dar nu si oua), lacto-ovo-vegetarian (vei consuma si oua, si produse lactate), ovo-vegetarian (vei consuma oua, nu si produse lactate) si vegetarian strict (nu vei putea consuma nici oua, nici produse lactate).
Poti face trecerea treptat, de la un regim lacto-ovo-vegetarian, la unul lacto-vegetarian, iar apoi la un regim vegetarian strict, daca iti doresti acest lucru.
2. Informeaza-te si fa-ti un consult medical general
Nu imbratisa un regim vegetarian doar pentru ca e la moda, informeaza-te din surse de incredere ce presupune aceasta schimbare, care sunt nevoile organimsului tau si cum le poti acoperi. De asemenea, un consult medical este obligatoriu, in special pentru a detecta anumite deficiente de vitamine/ minerale care pot fi agravate printr-un astfel de regim sau anumite afectiuni pe care le poti avea fara a le cunoaste.
3. Renunta treptat la carne, produse lactate, oua
Este recomandat sa incepi prin a incerca sa tii un regim vegearian 1 zi pe saptamana, apoi 2-3 zile, pentru a vedea cum raspunde organismul tau si daca te poti adapta. O trecere brusca s-ar putea sa iti afecteze starea fizica si psihica si este foarte posibil sa renunti la a-ti mai indeplini obiectivul daca te vei forta brusc sa adopti o dieta cu care nu esti obisnuit.
Renunta, in prima instanta, la carnea rosie, dar nu uita sa o inlocuiesti cu alte surse alimentare de proteine, cum ar fi nucile, semintele, tofu, fasolea, cerealele, soia etc.
4. Calculeaza-ti necesarul de proteine si respecta-l
Chiar daca ai renuntat la carne si/ sau oua, lactate, acest lucru nu inseamna ca nevoile organismului tau s-au modicat. Vei avea nevoie de aceeasi cantitate de proteine zi de zi (care variaza usor in functie de varsta, sex, stil de viata) pe care va trebui sa o procuri din surse vegerale.
Aici gasesti Top 7 surse de proteine, altele decat carnea.
Iata care este necesarul de proteine/ zi in functie de varsta, conform Webmd.com:
– copii – aprox. 10g/ zi;
– adolescentii de sex masculin – aprox. 52g/ zi;
– adolescentii de sex feminin – aprox. 46g/ zi;
– femeile adulte – aprox. 46g/ zi;
– barbatii adulti – aprox. 56g/ zi;
– femeile insarcinate/ care alapteaza – aprox. 71g/ zi.
5. Incearca retete noi si apetisante
Un regim vegetarian poate fi destul de fad daca nu iti dai silinta putin. Cauta o carte de bucate buna sau un site bogat in retete vegetariene si incearca cel putin o reteta noua/ saptamana. Te va ajuta sa rezisti tentatiei de a renunta la decizia ta.
Acestea fiind spuse iti doresc succes si pofta buna!
Ma ajuta mult!
e cel mai tare site!!!!!!!!! multumesc topfitness!
Iti multumim si noi, Maria! 🙂