Nu-i asa ca si tu adori primavara? Momentul acela in care soarele incepe sa isi faca simtita prezenta, zapada se topeste, iar zilele sunt din ce in ce mai frumoase si tot ce vrei e sa iesi afara si sa te bucuri de aer si de soare… Insa odata cu primavara vin si temutele reclame la costume de baie si pozele frumoase cu vacante si bronz stralucitor pe care le vezi peste tot.
Pentru acelea dintre noi care au trecut prin nasteri care le-au modificat trupurile, sau pentru cele care pur si simplu nu se simt deloc increzatoare cu privire la felul in care arata, gandul la pantaloni scurti si la bustiere nu suna deloc bine. Vrem cu totii sa fim in forma si sa aratam bine, dar pentru unii exercitiul fizic pur si simplu nu intra deloc in vreun plan!
Ei bine, cunosc perfect aceasta situatie! Era o vreme cand adoram sa fac sport. Inainte sa am copiii, petreceam ore intregi la sala facand cardio, kickbox si ridicand greutati. Eram in cea mai buna forma ever, iar sa ma antrenez nu era numai o cale de a arata bine ci si ceva ce ma facea sa ma relaxez si sa ma simt mai increzatoare. Dar odata ce am nascut cei doi copii si am inceput sa iau in greutate, mi-am pierdut aceasta incredere, iar mersul la sala a devenit un fel de obligatie, mai degraba decat o placere si ceva distractiv.
Recent, insa, mi-am gasit din nou ritmul! Mi-am gasit un antrenor pe masura dorintei mele, iar acum ies in parc de 3-4 ori pe saptamana si ma antrenez pentru primul meu maraton de 5000 de metri. Desi mai am inca mult de lucru pana sa ajung unde imi doresc, partea buna este ca ma bucur din nou de “calatorie”.
Asa ca m-am gandit sa impartasesc cate ceva din sfaturile mele despre cum sa incepi sa faci sport, chiar si atunci cand antrenamentul nu este partea ta preferata!
Iata mai jos 7 ponturi cu ajutorul carora sa fii fit si sa incepi un program cand urasti sa te antrenezi.
Sumar:
1. Fa ceva ce iti place!
Nu exista nimic mai important decat asta. Daca urasti sa alergi, atunci nu alerga! Gaseste ceva care sa iti placa. Iesi cu rolele, danseaza, fa ore de spinning, orice te face sa te simti bine si ti se pare distractiv. Eu fac uneori chiar si cardio cu cei mici, alerg sau ma dau cu rolele alaturi de ei. E important sa faci din activitatea ta sportiva ceva distractiv.
2. Programeaza-ti antrenamentele!
Este esential sa te supui, atat pe tine cat si antrenamentele tale, unei rutine si unui program precis. Pentru mine prioritatea este sa imi stabilesc clasele de spinning in functie de programul de lucru si sa incerc sa gasesc macar o prietena cu care sa imi suprapun orele, astel incat sa fie mai distractive. Apoi aleg alte doua sau trei zile in care sa merg in parc si sa ma antrenez. Nu uita ca iesirile cu prietenele, care in general au loc la o cafea, pot deveni si ele momente in care iti lucrezi corpul: in loc sa stati la masa la o cafenea, alegeti sa mergeti pe jos si sa stati de vorba.
3. Ia-ti un partener!
Alege un prieten, partenerul de viata sau sotul, sau lucreaza intr-un grup, in asa fel incat sa poti tine socoteala a ceea ce faci. E usor sa dormi prea mult dimineata sau sa mananci o cutie intreaga de inghetata in timp ce te uiti la serialul preferat, daca nu ai pe cineva care sa te sune sa te trezeasca pentru ora de la sala, sau pe cineva care sa te traga de maneca atunci cand exagerezi cu rasfatul. Mie imi place sa lucrez alaturi de un grup de prietene. In acest fel am mereu pe cineva cu care sa vorbesc, cu care sa alerg, iar acasa il am pe sotul meu care ma ajuta si ma motiveaza sa nu fac lucrurile pe care daca nu ar fi el acolo poate le-as face fara sa stau pe ganduri.
Citeste si: Singurele 7 exercitii de care ai nevoie ca sa fii mereu in forma
4. Incepe cu cardio!
Odata ce te decizi sa te apuci de antrenamente, specialistii recomanda sa faci 30 de minute de cardio de 3-4 ori pe saptamana. Pe masura ce ai parte de progres si iti construiesti rezistenta, poti creste sedintele de cardio la 40 de minute. La 30 de minute iti mentii greutatea actuala, dar odata ce ajungi la 40 de minute sau mai mult, intri in zona de ardere a grasimilor.
5. Nu uita de antrenamentul cu greutati!
Motivul pentru care antrenamentul cu greutati este atat de important este acela ca ridicarea greutatilor descompune fibra musculara, iar asta te ajuta sa arzi calorii. Si pentru ca organismul tau repara acesti muschi, va continua sa arda calorii dupa ce termini antrenamentul sau chiar in timpul somnului. Specialistii recomanda sa ridici greutati de 2-3 ori pe saptamana pentru a-ti accelera metabolismul. Nici macar nu trebuie sa mergi la sala. Poti sa iti cumperi benzi elastice de rezistenta, greutati pentru mana sau chiar sa urmezi un program online de antrenament. Exista foarte multe astfel de programe din care poti sa alegi, asa ca nu te lasa intimidata si gaseste ceva care sa functioneze si in cazul tau.
6. Nu uita de regulile de dieta!
Ceea ce introduci in corp este mult mai important decat cum te misti! Da, da, ai citit bine! 70% din cat vei reusi sa slabesti se datoreaza alimentatiei, si numai 30% sportului. Straduieste-te sa tii o dieta echilibrata: majoritatea oamenilor elimina toti carbohidratii din dieta, insa organismul nostru are nevoie de carbohidrati pentru energie. Poti manca dimineata carbohidrati precum terci de ovaz si putin orez brun si/sau legume la pranz, dar la cina trebuie sa te limitezi exclusiv la proteine si la legume. Si nu uita de apa! Daca ti se pare ca nu iti iei destule proteine din dieta, poti incerca si un shake proteic. Si eu beau shake-uri proteice de cel putin 5 ori pe saptamana la micul dejun!
Atentie la cum alegi shake-urile proteice si alte suplimente pentru care optezi. Modulatorii selectivi ai receptorilor androgenici (SARM) sunt periculosi si ilegali, si au fost descoperiti intr-o serie intreaga de produse contrafacute deghizate in suplimente alimentare. Modulatorii reprezinta un risc pentru toti consumatorii, inclusiv pentru atleti, si ar trebui evitati, pentru ca pot avea consecinte riscante mergand pana la deces. SARM pot fi mentionati pe eticheta produsului, cu nume precum “ostarina” sau “andarina”, sau pot sa nu fie deloc trecuti. Iata de ce este important sa cumperi suplimente alimentare de la companii pe care le cunosti si in care ai incredere.
7. Nu te cantari!
Cand am tinut dieta Whole 30, recomandarile erau sa nu te cantaresti deloc, si incerc sa fac acelasi lucru si acum, sfatuita de antrenorul meu. Cand lucrezi trebuie sa te ghidezi dupa ceea ce simte corpul tau si dupa cum iti vin hainele. De multe ori cand incepi sa ridici greutati construiesti masa musculara slaba, care cantareste mai mult decat grasimea, asa ca nu sari imediat pe cantar!
Nu trebuie sa te simti presata sau descurajata de ceea ce vezi in social media. Nu uita ca intotdeauna comparatia iti fura din bucurie, si pana la urma cu totii avem propriile noastre experiente si provocari unice! Ramai constanta si fa-ti intotdeauna timp pentru tine! Iar restul va veni in timp. Succes in calatoria catre a fi in forma si in mod cert placerea de a te antrena va veni de la sine!
Te-ar putea interesa si: Somnul – cel mai important aspect pentru un corp in forma