Foarte multi oameni sunt de parere ca cel mai dificil este sa urmezi o dieta. De fapt, sa-ti mentii greutatea ideala este o provocare si mai mare. Pentru a nu acumula din nou kilogramele pierdute dupa incheierea unei diete, vor fi necesare unele schimbari in comportamentul alimentar si stilul de viata in general. Astfel, nu te vei reintoarce la alimentatia de dinaintea dietei, cea care probabil se face responsabila pentru kilogramele in plus.
Cum sa-ti mentii greutatea dupa dieta
Din nefericire, cei mai multi dintre cei care slabesc sfarsesc prin a lua in greutate kilogramele pierdute. De fapt, statisticile arata ca numai 20% dintre cei care slabesc reusesc sa-si mentine greutatea pe termen lung.
Cu toate acestea, exista o serie de metode dovedite stiintific cu ajutorul carora vei putea sa-ti mentii greutatea ideala.
De ce apare efectul yo-yo in urma dietelor
Motivele principale pentru care cei mai multi oameni iau din nou in greutate kilogramele pierdute in timpul dietei o data cu incheierea ei sunt:
- Dietele excesiv restrictive: Reducerea drastica a aportului caloric zilnic va duce la incetinirea metabolismului si va afecta inclusiv buna functionare a hormonilor responsabili cu senzatia de foame si satietate. Iar acest doi factori sunt direct responsabili de acumularea kilogramelor in plus.
- Lipsa unor obiceiuri durabile: Multe diete nu au ca obiectiv crearea unor schimbari benefice, ci se bazeaza pe urmarea unor reguli prestabilite care vor contribui la pierderea in greutate, nu si la mentinerea greutatii. Pentru cea din urma sunt necesare schimbari definitive in alimentatie.
- Abordarea gresita: Atunci cand privesti o dieta ca pe o solutie rapida pentru a atinge greutatea dorita, vei fi mai predispusa sa o abandonezi si sa revii la alimentatia care a produs acumularea kilogramelor in plus.
Foarte multe dintre diete sunt deosebit de restrictive si sunt dificil de urmat pana la capat.
Cum sa-ti mentii greutatea cu 5 reguli simple
1. Ia micul dejun in fiecare zi
Un studiu desfasurat la Universitatea din Tel Aviv a descoperit ca subiectii care mancau majoritatea caloriilor necesare intr-o zi la micul dejun (in jur de 700 de calorii) au pierdut mai mult in greutate, comparativ cu aceia care mancau majoritatea caloriilor pe parcursul zilei, mai ales seara.
Toti subiectii cercetarii urmau un regim alimentar format din 1400 de calorii/zi. Cu toate acestea, orele la care serveau mesele au facut diferenta. Subiectii din grupul care a mancat 700 de calorii la micul dejun au slabit cu 4 kilograme mai mult, comparativ cu celalalt grup.
Subiectii grupului care a servit cea mai mare parte din calorii la micul dejun, au slabit considerabil mai ales in circumferinta taliei. De asemenea, au inregistrat un mai bun control al sensibilitatii la insulina. Cercetatorii au descoperit ca acestia aveau nivel mai scazut de grelina, hormonul responsabil cu senzatia de foame.
Citeste si: Este micul dejun cea mai importanta masa a zilei?
2. Proteina cat incape!
Proteina este de real ajutor in curele de slabire, iar consumul ei este necesar pentru mentinerea greutatii dupa dieta. Contribuie considerabil la obtinerea unei senzatii indelungate de satietate. Prin urmare, vei manca un numar mai mic de calorii.
In plus, pentru metabolizarea proteinei vor fi consumate resurse semnificative de energie. Cu alte cuvinte, vei topi un numar mai mare de calorii atunci cand mananci proteina in fiecare zi.
Studiile au demonstrat ca efectele benefice ale proteinei ating cote maxime atunci cand aceasta constituie 30% din numarul total de calorii consumat. De exemplu, in cazul unei diete formate din 2000 de calorii, 150 grame de proteina.
3. Cantareste-te regulat!
Monitorizarea greutatii va contribui si ea la eforturile de a-ti mentine greutatea. Important este sa nu transformi acest abicei intr-o obsesie. Conform studiilor, persoanele care se cantaresc periodic consuma cu pana la 300 de calorii mai putin.
Cat de des de cantaresti este decizia ta. Important este s-o faci periodic. Te va ajuta sa iti monitorizezi progresul sau regresul si te va incuraja sa iti schimbi obiceiurile alimentare atunci cand este nevoie.
4. Antreneaza-te cu greutati!
Studiile au demonstrat ca antrenamentul cu greutati este esential, mai ales o data ce corpul da semne vizibile de imbatranire, pentru a impiedica pierderile de masa musculara. Acesta contribuie, totodata, la mentinerea sanatatii articulatiilor, echilibrului si posturii, ceea ce il face benefic inclusiv pentru cei mai tineri dintre noi.
Ridicand greutati mici in fiecare zi, iti vei mari durata de viata. In plus, vei scapa de depozitele de grasime ascunse intre fibrele musculare, care apar ca rezultat al lipsei de activitate fizica.
De asemenea, antrenamentul cu greutati te va ajuta sa slabesti cu 40% mai mult decat alte forme de antrenament. O cercetare in domeniu a supravegheat 3 categorii de persoane care urmau un regim alimentar pentru slabit: un grup nepracticant de fitness, un grup practicant de aerobic si un altul practicant de aerobic si antrenamente cu greutati. Toti subiectii au pierdut in greutate 10 kg, insa cei care ridicau greutati au mai pierdut inca 3 kg din masa de grasime.
Citeste si: De ce este esential antrenamentul cu greutati?
5. Schimbarea este cheia!
Motivul pentru care cei mai multi oameni esueaza in incercarile lor de a-si mentine greutatea ideala dupa dieta este acela ca adopta diete nerealiste, care nu se preteaza unei strategii pe termen lung.
Astfel, in urma unei diete restrictive si o data cu revenirea la alimentatia anterioara va avea loc luarea in greutate, iar eforturile se vor dovedi inutile.
Exista numeroase schimbari pe care le poti faci si urma foarte usor, asa incat sa-ti mentii greutatea pe termen lung, iar succesul nu consta numai in ceea ce mananci.
La fel de important este sa fii consistenta in tot ceea ce faci. In loc sa urmezi o multime de diete, mai bine iti schimbi definitiv stilul de viata, chiar daca la inceput va fi dificil si coplesitor. O data ce aceste schimbari vor deveni un obicei, eforturile vor fi din ce in ce mai mici si iti vei mentine greutatea in mod natural.
Pe tine ce alte obiceiuri te-au mai ajutat sa-ti mentii greutatea dupa dieta? 🙂
Sursa: https://www.healthline.com