Cura de slabire – 10 mituri care iti saboteaza obiectivele

cura-de-slabire-10-mituri-care-iti-saboteaza-obiectiveleTe-ai intrebat vreodata de ce suntem mult mai bolnavi si mai grasi decat predecesorii nostri? Desi traim intr-o epoca mult mai dezvoltata din toate punctele de vedere, adevarul este ca natura bolilor s-a modificat dramatic, la fel si cauzele mortalitatii, devenind mult mai dificil de contracarat. Motivul? Dieta moderna.

Studiile o demonstreaza cat se poate de clar: atunci cand abandonezi mancarea traditionala in favoarea celei moderne, procesate, „rafinate”, este normal sa te imbolnavesti. Si asta nu e singura problema.

Am fost bombardati ani la rand cu „retete” pentru sanatate si slabit, bazate pe studii incomplete sau chiar eronate, astfel incat multe dintre acestea au devenit adevaruri general-valabile. Haideti sa vedem care sunt aceste mituri, minciuni si motive falsificate despre cura de slabire!

Cura de slabire – miturile care ne-au schimbat proportiile

1. Cura de slabire saraca in grasimi, dar bogata in carbohidrati este optima

0% grasime

In anii 60-70, mai multi oameni de stiinta credeau ca grasimile saturate sunt principala cauza a aparitiei bolilor de inima, prin cresterea colesterolului „rau” din sange. Intr-un articol au fost analizate corelativ 21 de studii epidemiologice, efectuate pe un numar de 347.747 de subiecti, si a avut urmatorul rezultat: nu exista nicio legatura clara intre grasimile saturate si riscul aparitiei bolilor de inima. Adevarul este ca grasimile sanatoase cresc procentul de colesterol „bun” (HDL) si il transforma pe cel de tip LDL din forma lui densa si comprimata (foarte daunatoare) intr-una mai aerisita, larga, care este benigna.

Ideea a ramas, in schimb, in mintile tuturor, iar de aici la imbratisarea unei diete bogate in carbohidrati nu a fost decat un pas. Oamenii au inceput sa renunte treptat la carne, unt sau oua si au trecut la consumul de carbohidrati rafinati sau mancaruri procesate (mai multe despre consumul de carbohidrati gasesti la punctul 3).

Studiul Women’s Health Initiative este probabil cel mai concludent in acest sens. In cadrul lui, 48.835 de femei, aflate in perioada de dupa menopauza, au fost impartite in 2 grupuri. Unul dintre grupuri a urmat o cura bazata pe un continut scazut de grasimi, pe cand cel de-al doilea grup a continuat sa urmeze o dieta „normala”, bazata deopotriva pe grasimi si carbohidrati. Dupa o perioada de 7-8 ani, grupul care consumase mai putine grasimi cantarea, in medie, cu jumatate de kilogram mai putin decat celalalt, dar nu au existat diferente privind rata aparitiei bolilor de inima si a cancerului intre cele doua grupuri. De fapt, o dieta cu continut scazut de grasimi este mult mai daunatoare, analizand efectele ei pe termen lung, decat o dieta cu continut normal de grasimi, din pricina cresterii procentului de trigliceride.

Daca analizezi acest tabel, vei vedea ca obezitatea a crescut exact din momentul in care s-a facut trecerea la o dieta bazata pe carbohidrati, in detrimentul celei cu grasimi:

evolutie-obezitate-de-la-aparitia-dietelor-slabe-in-grasimi

Concluzie: Cura de slabire bazata pe un continut scazut de grasimi, dar ridicat in carbohidrati, nu aduce niciun beneficiu. Pe termen lung, nu numai ca nu te ajuta sa slabesti, dar poate duce la aparitia unor afectiuni.

2. Grasimile saturate si grasimile trans (hidrogenate) sunt acelasi lucru

Probabil esti inca sceptic cu privire la ce am spus mai inainte despre grasimi. Suspiciunea ta se bazeaza, de fapt, pe o lipsa de cunoastere totala, adica pe necunoasterea diferentei dintre grasimi saturate (afla mai multe la punctul 1), grasimi trans si grasimi nesaturate (afla mai mai multe la punctul 6). Grasimile nesaturate (uleiuri vegetale), precum si cele saturate (unt), nu sunt daunatoare sanatatii. Grasimile trans sunt grasimi nesaturate care au fost modificate chimic pentru a deveni solide (saturate). Au o durata de viata mai mare decat celalalte, de aici si gradul inalt de toxicitate. Mai sunt cunoscute si sub numele de grasimi hidrogenate. Procesul care duce la obtinerea acestor grasimi implica folosirea hidrogenului, a unor presiuni si temperaturi inalte si a unui catalizator metalic. Este surprinzator cum au putut, cei care au pus la punct un astfel de proces, sa creada ca este benefic, nu crezi?

Concluzie: Grasimile trans sau hidrogenate nu sunt acelasi lucru cu grasimile saturate. Acestea sunt extrem de toxice si iti recomand evitarea lor pe cat posibil. Citeste cu atentie informatiile de pe ambalajul produselor!

3. Cura de slabire cu continut scazut de carbohidrati este periculoasa

Continut scazut de carbohidrati

Mai sus am analizat riscurile asociate dietei bazate pe un continut scazut de grasimi. Ce crezi ca putem extrage de aici? Exact, o dieta bazata pe un continut scazut de carbohidrati este chiar o idee buna, in ciuda tuturor speculatiilor legate de acest subiect. O dieta cu putini carbohidrati si mai multe grasimi alimentare, cu exceptia celor trans, reduce riscul aparitiei bolilor de inima. Stii ce alte beneficii mai are o astfel de dieta? Iata 3 dintre cele mai importante:

  • Scaderea presiunii arteriale;
  • Scaderea cantitatii de zahar din sange, deci reducerea riscului aparitiei diabetului;
  • Cresterea colesterolului „bun” si reducerea trigliceridelor.
Concluzie: Cura de slabire bazata pe un continut scazut de carbohidrati este recomandata. Tine minte acest lucru data viitoare cand incepi o cura de slabire!

4. Ouale sunt daunatoare

Ouale sunt daunatoare

Unii nutritionisti, probabil din exces de zel, au reusit sa indeparteze din alimentatia noastra unul dintre cele mai complete alimente: oul. Gandeste-te ca oul este practic o celula care are forta de a se transforma in embrion si de aici poti trage singur concluziile.

Este adevarat ca ouale sunt bogate in colesterol si multi erau de parere ca aceasta este principala cauza a aparitiei bolilor cardiovasculare. Ultime studii arata insa ca nivelul de colesterol din dieta nu creste si nivelul de colesterol din sange (afla mai multe la punctual urmator). Ouale cresc colesterolul „bun” si sunt pline de vitamine, minerale si alti nutrienti importanti pentru ochi si creier. Si inca ceva…tine mine ca toti nutrientii se gasesc in galbenus, albusul necontinand altceva decat proteina! Nu consuma insa oua in exces, unul pe zi este suficient.

Acest grafic, spre exemplu, arata scaderea consumului de oua, de-a lungul timpului, in SUA. Lucrurile nu stau diferit nici in Europa.

Consumul de oua

Concluzie: Nu renunta la oua, sunt printre cele mai sanatoase alimente de pe planeta!

5. Consumul de alimente bogate in colesterol indica riscul aparitiei bolilor cardiovasculare

colesterol-ridicat

Nu e tocmai o greseala de nutritie, cat o eroare a medicinei moderne. Si aici vorbim despre un adevar partial: nivelul de colesterol este asociat cu cresterea riscului aparitiei bolilor cardiovasculare, dar…

…studiile au aratat ca nivelul total de colesterol, atat cel HDL, cat si cel LDL nu este un indicator important in privinta aparitiei bolilor cardiovasculare, comparativ cu trigliceridele, unde relatia de cauzalitate este cat se poate de clara. O cercetare efectuata in 2008 pe 231.986 de pacienti cu boli cardiovasculare a evidentiat faptul ca acestia aveau un nivel de colesterol „rau”( LDL) normal. Ca sa nu mai mentionam ca nivelul mare de colesterol total poate juca rol protector, in special la persoanele in varsta.

Concluzie: Aparitia bolilor cardiovasculare tine de o serie de factori, nu numai de nivelul colesterolului marit prin alimentatie.

6. Uleiurile vegetale utilizate in cura de slabire sunt bune pentru tine

Stiai ca grasimile polinesaturate sunt considerate sanatoase pentru ca studiile in domeniu au demonstrat ca acestea reduc riscul aparitiei bolilor de inima? Ceea ce nu stie insa toata lumea, este ca aceste grasimi sunt de mai multe feluri si nu toate sunt la fel de benefice. Exista doua mari categorii: acizi grasi Omega-3 si acizi grasi Omega -6.

Diferenta dintre acizii grasi Omega-3 si Omega-6, care fac parte din aceeasi grupa de grasimi polinesaturate, este ca primii scad inflamatia, iar ceilalti o cresc. Oamenii trebuie sa consume ambele tipuri de acizi grasi, dar procentul din fiecare este de fapt important. Daca procentul e prea mare de partea acizilor grasi Omega-6, atunci avem o problema.

Uleiurile, precum cel de soia, de porumb sau de bumbac, despre care se credea ca reduc bolile de inima, produc de fapt efectul invers. Un studiu realizat in SUA, a demonstrat ca majoritatea uleiurilor de gatit de pe piata sunt bogate in acizi grasi bazati pe grasimi hidrogenate (despre care am vorbit la punctul 2). Iata cum s-a facut trecerea de la unt (care este un produs sanatos) la margarina (deloc sanatoasa) si uleiuri:

evolutia-consumului-de-grasime

Concluzie: Este bine sa consumi uleiuri care contin o cantitate mare de Omega-3 si sa eviti uleiul cu un procent ridicat de acizi grasi Omega-6.

7. Consumul crescut de proteina este daunator oaselor si rinichilor

O cura bazata pe un procent ridicat de proteina se presupune ca ar cauza osteoporoza si boli renale. Acest lucru porneste de la faptul ca proteina creste excretia calciului din oase, pe termen scurt, dar pe termen lung, se intampla fenomenul opus.

osteoporoza Pe termen lung , s-a demonstrat ca proteina ajuta la mentinerea sanatatii oaselor si la scaderea riscului aparitiei fracturilor. In plus, nu exista niciun studiu care sa puncteze relatia dintre bolile rinichilor si acest macronutrient. Doua cauze importante care duc la insuficienta renala sunt diabetul si presiunea arteriala ridicata. Asadar, tine minte ca proteina joaca rol protector, atat in ceea ce priveste aparitia osteoporozei, cat si a insuficientei renale!

Concluzie: Nu te feri de proteina!

8. Este “ok” sa consumi zahar, dar in cantitati reduse

Zaharul introduce in organism calorii false si nu contine niciun fel de nutrient benefic, dar acesta este „cel mai placut adevar”.
Pentru ca zaharul contine o cantitate mare de fructoza, afecteaza metabolismul pana la punctul in care ingrasarea devine un proces foarte rapid, iar de aici duce mai departe la aparitia bolilor specifice. Fructoza este metabolizata de ficat si transformata in grasime, apoi este secretata in sange sub forma unor particule de lipoproteina. Acest lucru duce la aparitia trigliceridelor si a colesterolului. De asemenea, creeaza o rezistenta la insulina si leptina, o „piatra de temelie” pentru aparitia obezitatii, a sindromului metabolic si a diabetului. Si nu uita ca zaharul creste si pofta de mancare!
Iata tabelul de mai jos, care arata cresterea consumului de zahar de-a lungul timpului, corelata cu fenomenul obezitatii:

consumul-de-zahar-vs-raspandirea-obezitatii

Concluzie: Zaharul nu numai ca te ingrasa, dar duce la o serie de dereglari metabolice extrem de periculoase.

9. Cerealele nu trebuie sa lipseasca din dieta ta

cereale

Daca te gandesti ca revolutia agricola este totusi un eveniment recent si nu a venit la pachet cu omul cavernelor, atunci acceptiunea conform careia orice regim alimentar ar trebui sa se bazeze pe cereale este eronata. De fapt, cerealele sunt destul de slabe in ceea ce priveste cantitatea de nutrienti, comparativ cu legumele, de exemplu. In plus, contin o substanta numita acid fitic, care previne absorbtia mineralelor esentiale in organism (sunt blocate in intestin). Faina moderna, de exemplu, contine o cantitate mare din proteina numita gluten, care este asociata cu problemele gastrointestinale, cu balonarea, cu oboseala, chiar si cu schizofrenia.

Concluzie: Cerealele sunt sarace in nutrienti, comparativ cu legumele, iar glutenul duce la aparitia unor probleme de sanatate mai mult sau mai putin grave.

10. Ar trebui sa mananci cat mai multe mese mici pe zi

mese-mici-si-dese

Consumul de alimente accelereaza metabolismul in timpul digestiei, dar pana la urma cantitatea de mancare este cea care determina cantitatea de energie folosita. NU numarul de mese pe zi.

Acest mit a fost supus mai multor teste, de-a lungul timpului, si a ramas in continuare un subiect cotroversat. Un studiu de acest fel a impartit un numar de indivizi in doua grupuri, unul care consuma 3 mese pe zi, celalalt 6. Nu a fost sesizata nicio diferenta intre cele doua. Cei care au ales sa consume 6 mese pe zi, comparativ cu 3, au avut senzatia ca nu se satura niciodata. Tie nu ti s-a intamplat niciodata?

Probabil te intereseaza sa afli ca, pe langa toate acestea, un numar crescut de mese pe zi pot fi daunatoare, fortand organismul sa se afle intr-o permananta stare de „hranire”. In trecut nu se intampla acest lucru. Cand nu consumi nimic pentru o perioada, procesul celular numit autofagie duce la curatarea celulelor din organism. Asadar, este bine sa iei o pauza din mancat, din cand in cand.

Concluzie: Nu exista niciun studiu exact care sa demonstreze ca o cura de slabire sau un regim alimentar bazat pe 6 mese este mai benefic decat cel cu 3.

Ai mai auzit si despre alte mituri legate de curele de slabire? Impartaseste-le cu noi si ajuta-ne sa completam lista!

Surse: businessinsider.com, nytimes.com, npr.org.

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate