Daca trisatul sau inselatul intr-o relatie poate duce la momente dificile, in dieta “trisatul” – sau ceea ce numim un “cheat meal” este uneori esential. Vom detalia in cele ce urmeaza tot ce trebuie sa faci si sa nu faci cand vine vorba despre un cheat meal.
Majoritatea persoanelor adopta un anumit plan alimentar pentru a avea un trai sanatos si pentru a-si imbunatati aspectul fizic. Pentru a mentine o stare buna de sanatate si pentru a re-configura modul in care aratam, renuntam in general la obiceiurile legate de mancarurile tentante, ne indepartam de carbohidratii deliciosi si de mesele grase si ne obisnuim cu mese plictisitoare. Tocmai de aceea, devenim mai tentati si mai interesati de obiceiul de a manca alimente nesanatoase, o agitatie care incepe imediat din ziua in care incepi sa simti lipsa rutinei alimentare obisnuite.
Acesta este momentul in care putem adopta in rutina un cheat meal, cel putin o data pe saptamana.
Un cheat meal la intervale regulate nu inseamna mare lucru, dar el poate fi definit ca un fel de “inselat” al dietei sanatoase pentru a devora efectiv mancarurile care te-au tentat si te-au tachinat toate aceste zile cat ai tinut o dieta fara gust.
Poti incerca un astfel de cheat meal intr-un moment stabilit dinainte, in care vei reveni la carnuri condimentate si suculente, in loc sa rontai in continuu toate legumele care ti-au facut papilele gustative sa se simta nerabdatoare.
Sumar:
Teoria din spatele unui cheat meal
Oamenii aleg pentru cheat meal orice zi a saptamanii, insa in general opteaza pentru o zi de week-end.
Desi la prima vedere poate parea ca incalci regulile, un cheat meal te va ajuta sa respecti dieta pe care o tii pe parcursul saptamanii. In plus, iti va permite sa te aperi de tentatii si sa rezisti dietei anoste pe care o tii in mod obisnuit, cu gandul ca in curand te vei cufunda in niste obiceiuri alimentare preferate si apetisante.
Poti defini un cheat meal ca acel moment diabolic in care poti avea acces deplin la mancaruri nesanatoase, care te fac sa te lingi pe degete. Datorita acestei “abateri vinovate” vei fi capabil sa respecti in continuare conceptele dietei obisnuite – sport si dieta sanatoasa – sa iti mentii obiectivele adecvate si interesul de a ajunge la targetul pe care ti-l propui, intr-o perioada asteptata.
De asemenea, un cheat meal iti va mentine rata metabolica la un nivel normal, garantand ca stilul tau de viata nu iti reduce rata metabolica. Aceasta masa unica te va ajuta sa iti faci organismul sa revina la trepte superioare de viteza.
In plus, poti fi sigur ca cele mai multe dintre ideile pentru un cheat meal nu pot face nimic rau si nici nu iti pot pune sanatatea in pericol. Trebuie doar sa te bucuri de aceasta masa si sa nu uiti teoria din spatele sau.
Ce sa faci cand optezi pentru un cheat meal
- Poti incepe prin a face schimbari excentrice permanente si compatibile cu stilul tau de viata, cu care sa poti trai pe termen lung.
- In loc sa aduci in bucatarie o tona de junk food din care ti-ai propus sa gusti, alege sa mergi la un restaurant pentru aceasta masa. In acest fel, nu vei ramane cu resturile pe cap si nu te vei simti tentat sa continui sa trisezi si la masa urmatoare.
- Este important sa iti planifici caloriile dintr-un cheat meal in functie de cata miscare vei face in ziua respectiva. Mai exact, planifica-ti un cheat meal in ziua in care ti-ai depasit limitele pana la extrem.
- Alege pentru cheat meal ziua in care lucrezi cu greutati sau in care faci antrenamente de intensitate mare. In acest mod, vei putea folosi caloriile din mancarea delicioasa pentru a construi muschi si nu pentru a depozita grasime.
- In loc sa alegi un mic dejun sau un pranz pentru cheat meal, opteaza pentru cina. Mananca bine, mergi la culcare, iar a doua zi revino la dieta stricta chiar de dimineata.
- Alege pe cat posibil retete sanatoase pentru cheat meal, care sa iti faca stomacul sa se simta bine, in loc sa fie greu digerabile. Trebuie sa mentii sursa normala de proteina, alaturi de aportul de legume. Poti adauga paine, paste, orez si un desert.
- Poti manca oazional mancaruri proaste (si chiar foarte proaste) fara sa te simti vinovat, ci mai degraba ca un rasfat.
- Daca ai un procent redus de grasime corporala, e evident ca poti alege pentru cheat meal preparate cu un continut mai mare de carbohidrati. Insa daca ai stocat deja grasimi in muschi, fereste-te de preparatele grase si cu multi carbohidrati.
Daca nu ai nimic planificat si nu te-ai pregatit pentru “a trisa” intr-un mod profesionist, te poti simti distrus atunci cand iti incalci dieta fie si cu o ciocolata grasa. Tocmai de aceea, cel mai indicat este sa urmezi criteriile exacte pentru un cheat meal, astfel incat sa te asiguri ca nu iti faci mai mult rau.
- Poti alege sa tii un post inainte de un cheat meal. Postul intermitent te ajuta sa obtii multe beneficii, incepand de la stimularea metabolismului si ajungand pana la imbunatatirea starii generale de sanatate.
- Urmeaza un plan serios. Daca alegi ca cheat meal ziua de sambata, ramai la aceasta zi intotdeauna. Daca simti ca joia este o zi mai buna, atunci alege joi si tine-te de aceasta alegere.
Ce sa nu faci cand optezi pentru un cheat meal
- Nu incerca sa alegi o masa de tip bufet, cu optiunea all-you-can-eat.
- Nu iti planifica un cheat meal de unul singur, ci bucura-te alaturi de prieteni sau de familie. Astfel, te vei si distra alaturi de acestia si te vei bucura de revedere.
- Nu opta pentru o zi intreaga de “trisat” (cheat day), ci rezerva acest rasfat pentru o singura masa.
- Nu planifica un cheat meal intr-o perioada cu emotii extreme, precum o promovare la birou sau dupa o despartire. Nu trebuie sa construiesti o punte intre emotii si alimentatie.
- Nu include in cheat meal un aliment despre care stii sigur ca iti va face rau. Opteaza intotdeauna pentru variante mai sanatoase.
- Nu-ti face o rutina din a manca prost si a merge apoi la sala pentru a arde caloriile.
- Nu apela frecvent la cheat meal-uri. Nu are niciun sens sa tii o dieta stricta cateva zile si sa apelezi frecvent la cheat meal-uri. Programeaza-ti cate o astfel de masa din cand in cand, dar la intervale regulate.
- Cand iti planifici un cheat meal, afla cat mai multe despre ce anume inseamna o masa buna. Nu adauga prea multe grasimi, ci incearca mai degraba sa obtii mai multe fibre si proteine. Aceasta este optiunea mai buna si mai solida pentru a-ti mentine greutatea si este ideala si pentru o stare buna de sanatate.
- Nu consuma catitati mari de alcool. Cu cat consumi mai mult alcool la un cheat meal, cu atat vei fi mai putin sanatos.
Cui ii sunt benefice cheat meal-urile?
Exista cateva categorii anume de persoane care se folosesc de optiunea cheat meal. Poate fi vorba despre culturisti, celebritati, modele si sportivi profesionisti, insa astazi – dincolo de aceste categorii – foarte multi dintre noi alegem sa urmam acest concept atunci cand tinem diete stricte, recomandate de specialisti.
Aceasta faza a dietei poate fi considerata un capitol vital atunci cand probabil ca ti-ai redus rata metabolica, in urma dietelor low carb. Astfel, pentru a determina o schimbare in functiile organismului, un astfel de cheat meal poate fi o alegere foarte buna intr-o zi de odihna.
Beneficiile unui cheat meal
Exista beneficii uriase de care te poti bucura atunci cand tii o dieta ce include si un cheat meal. Este important, insa, sa respecti atent si constant regulile acestei metodologii.
Un studiu efectuat pe 5000 de persoane, care au avut parte de un chet meal si un grup de control cu o dieta obisnuita, fara cheat meal a condus la cateva concluzii importante.
- Optiunea de a folosi un cheat meal a ajutat un numar mare de persoane sa-ti atinga obiectivele legate de respectarea unei diete stricte pe termen lung, ceea ce nu s-a intamplat in cazul celor care nu au avut la dispozitie optiunea unui cheat meal.
- Persoanele care si-au planificat un cheat meal au beneficiat de un autocontrol extrem, tocmai pentru ca si-au putut infrana tentatia, cu gandul ca urmeaza sa se bucure de un rasfat.
- Oamenii sunt de parere ca dietele ce includ si un cheat meal sau chiar un cheat day sunt mai motivante pentru atingerea obiectivelor personale, indiferent care au fost acestea.
- Un cheat meal poate creste rata metabolica mentinand hormonul foamei – leptina – la un nivel controlat. Leptinele sunt necesare pentru a slabi intr-un mod sanatos.
- Contribuie la controlul tentatiei agresive catre diete bogate in carbohidrati si iti da o stare psihica mai buna, la gandul ca urmeaza un rasfat dulce in ziua de trisat.
- Din punct de vedere medical, are capacitatea de a contrabalansa reducerea numarului de hormoni care ar putea apara o data cu dietele cu deficit caloric.
- Contribuie la stimularea functiei tiroidiene, care te ajuta in privinta metabolismului.
- Teoria unei zile “cheat day” a functionat foarte bine atunci cand oamenii au urmat diete stricte in restul timpului, stiind ca vor avea in curand parte de un rasfat.
Per ansamblu, urmarea unei diete stricte cu zile regulate de trisat incurajeaza organismul sa continue sa arda aceste calorii extra, in ciuda faptului ca s-a adaptat la aporturi reduse.
Amenintarea din spatele unui cheat meal
In fiecare scenariu exista intotdeauna si aspecte pozitive si aspecte negative, astfel ca nici cheat meal-urile nu puteau face exceptie. Da, exista si parti negative ale acestui obicei! Iata care sunt acestea.
- Daca mananci in exces la un astfel de cheat meal poti ajunge in situatia in care obiectivele legate de slabit si de fitness sa fie afectate.
- Cu cat mananci mai mult (chiar daca e vorba de o singura masa sau o singura zi), cu atat te vei putea misca mai putin, ceea ce inseamna ca te vei ingrasa dupa un astfel de cheat meal. In plus, exista chiar riscul unor probleme de sanatate.
- Daca mananci peste limita intr-o zi poti distruge toata munca unei saptamani intregi, ceea ce nu este deloc placut.
Concluzie
Daca vrei cu adevarat sa ai cateva cheat meal-uri in cadrul dietei stricte pe care o tii in mod obisnuit, este evident ca trebuie sa fii atent la cativa factori vitali, pentru a continua sa ai un stil de viata sanatos.
Stabileste-ti obiective care te vor ajuta sa stii exact cat de “extrem” poti proceda la un cheat meal. De asemenea, trebuie sa tii cont ca daca ai tinut diete curate si foarte stricte mult timp, va fi dificil pentru stomacul tau sa accepte deodata cantitati foarte mari de carbohidrati, fie si la o singura masa, si nu va fi usor sa le digere. Poti ajunge astfel la probleme de sanatate, motiv pentru care trebuie sa fii foarte atent la acest aspect.
Planifica-ti cheat meal-urile adaugand carbohidrati mai sanatosi, in loc sa mananci orice iti iese in cale. Daca ai evitat in mod obisnuit anumite alimente, e mai bine sa le eviti in continuare, chiar si in zilele in care ti-ai propus sa trisezi.
Incearca sa iti dai seama daca esti afectat psihologic sau daca visezi in mod constant la mancare si iti pierzi controlul atunci cand incepi o dieta stricta. Daca se intampla asa, atunci evita sa recurgi la cheat meal-uri pana cand vei reusi sa iti controlezi obiceiurile alimentare.
Sursa: https://www.healthkart.com/