Cand vine vorba despre sport, mai ales daca ne referim la eforturi de intensitate mare, singurul mod in care iti poti construi masa musculara si in care poti fi mai puternic este sa iti impingi corpul pana la punctul de extenuare.
Tocmai de aceea, nu e deloc de mirare ca la finele antrenamentelor – mai ales ale celor cu greutati, ale intervalelor de sprinturi si ale orelor HIIT – te vei simti extrem de obosit.
Ce se intampla, insa, atunci cand incepi sa casti in timpul antrenamentelor?
Probabil ca ti s-a intamplat de multe ori sa te trezesti cascand, fie in fata antrenorului cand iti explica ce mai ai de facut, fie chiar in timpul unei serii de exercitii… Ei bine, nu esti singurul care trece prin asta! Cascatul in timpul antrenamentelor este un fenomen frecvent intalnit, iar cel mai probabil este sa apara in timpul antrenamentelor extrem de dure.
Dar exercitiile de intensitate mare iti ofera acelasi boost de energie ca si o ceasca de cafea, astfel ca este putin probabil sa casti pentru ca esti obosit, pentru ca ti-e somn, sau pentru ca esti dezinteresat de ceea ce faci! Cel mai probabil vorbim despre un reflex care se activeaza dintr-un motiv complet diferit.
Motivul fiziologic pentru care casti atunci cand faci efort fizic
In general ne gandim la cascat ca la un semn de oboseala si o nevoie imperioasa de somn, insa expertii spun ca este mai mult de atat. E adevarat ca incepem sa cascam catre ora de somn, cand ne simtim destul de obositi, insa cascam si dimineata cand ne trezim. Sportivii casca si inainte de competitii sau meciuri, momente care nu sunt asociate cu somnul sau cu plictiseala. Mai mult decat atat, facem acest gest si atunci cand vedem pe altcineva cascand, chiar daca nu ne este somn.
O idee preconceputa referitoare la cascat in timpul sedintelor de antrenament este ca motivul cascatului ar fi inhalarea unei cantitati mai mari de oxigen. Potrivit specialistilor, acest mit are la baza un studiu din anul 1987, care a fost demontat intre timp, datorita cercetarilor ulterioare.
Si atunci ce anume produce cascatul?
Cascatul este o actiune semi-voluntara – partial un reflex – care este controlat de cativa neurotransmitatori dintr-o parte anume a creierului numita hipotalamus.
Toate vertebratele casca, iar in cazul oamenilor cascatul apare de la 12 saptamani dupa momentul conceptiei. Stim ca gestul de a casca distribuie surfactant, un produs biochimic ce inveleste acei mici saculeti cu aer (alveole) din plamani, ajutandu-i sa se deschida. Asadar, cascatul ajuta fetusul sa se pregateasca pentru viata din afara pantecelui mamei.
Potrivit unei teorii noi, cascatul are capacitatea de a raci creierul, contribuind la mentinerea temperaturii adecvate a acestuia, pentru o functionare optima. Intr-un studiu mai vechi, publicat in Evolutionary Psychology, cercetatorii au raportat ca subiectii care si-au racorit creierul respirand pe nas sau punandu-si pungi cu gheata pe frunte – strategii dovedite de racire a creierului – au fost mai putin predispusi la cascat cand au vizionat imagini cu alte persoane cascand.
Specialistii americani spun ca gestul de a casca a fost asociat cu un raspuns fiziologic la temperaturi mai mari ale creierului, adaugand ca momentele dinainte si de dupa cascat ar promova din cate se pare un climat temperat mai benefic la nivelul creierului.
Pentru ca antrenamentele HIIT si antrenamentele de forta angajeaza adesea mai multe grupe majore de muschi, corpul tau are tendinta de a se incalzi rapid. E posibil, de aceea, sa casti ca raspuns la aceasta crestere rapida a temperaturii, pentru a impiedica supra-incalzirea.
Fiecare dintre noi are un raspuns diferit la cresterile de temperatura ale corpului si fiecare disipeaza caldura diferit. Unele persoane transpira mai mult, in timp ce altele se inrosesc sau chiar se fac vinetii la fata, in loc sa transpire. Aceste diferente ar putea explica de ce nu cascam cu totii in timpul antrenamentelor. Daca se intampla sa casti, trebuie sa stii ca nu e neaparat un motiv de ingrijorare.
Cand devine cascatul la antrenament motiv de ingrijorare?
Cascatul nu pare a fi corelat cu lipsa sigurantei si nici nu pare a fi un semn al unei probleme importante de sanatate. Insa este indicat sa fii atent, pe cat posibil, la felul in care te simti si la mecanica respiratiei, pentru ca in acest fel ai putea contribui la un mecanism mai bun al racirii creierului.
Daca ti se pare ca incepi sa casti prea frecvent si te deranjeaza, poti incerca sa iti pui pe frunte o punga cu gheata, iti poti sterge transpiratia cu un prospp, poti bea apa mai rece si iti poti mentine hidratarea in cadrul antrenamentului.
Daca ai parte de un cascat excesiv, ar fi indicat sa mergi la medic, pentru a fi sigur ca nu se intampla altceva de care ar trebui sa stii.
Concluzie
Nu exista o explicatie exacta si finala pentru cascatul in timpul sportului. Poate ca alveolele pulmonare au nevoie de un boost pentru a ramane deschise, sau poate creierul necesita racire pentru a ramane in stare de alerta. Sau poate fi pur si simplu un reflex…
Oricum ar fi, probabil ca nu exista motive de ingrijorare, si ar trebui sa continui sa te antrenezi cu exercitii aerobe.