De ce ne ingrasam? Mancam… fara sens
Cred ca multi dintre noi ne-am intrebat cu disperare de ce ne ingrasam, in ciuda unui stil de viata relativ sanatos si al unor mese nu foarte bogate in grasimi sau carbohidrati simpli.
Raspunsul poate consta in tipul de foame pe care il experimentam si care ne impinge spre bucatarie: foame senzoriala, emotionala sau cea datorata… obisnuintei. Sa recunoastem: putine sunt momentele in care mancam pentru ca ne este foame, in adevaratul sens al cuvantului.
De ce ne ingrasam: foamea senzoriala
Conform Doctoroz.com, foamea senzoriala ne poate face sa ne ingrasam “peste noapte”, cei care experimeneaza acest tip de foame ravnind la alimente atunci cand simturile le sunt “alertate”.
“Ghiortaitul” stomacului poate fi un raspuns involuntar al organismului la un miros apetisant, in general al alimentelor cu un continut caloric mare, cum ar fi mancarea fast-food. Cu alte cuvinte, simturile ne pacalesc ca ne este foame cand, de fapt, ne este doar… pofta.
De ce ne ingrasam: foamea emotionala
Atunci cand nu stim de ce ne ingrasam, in loc sa ne apucam sa facem “curatenie” prin frigider, ar trebui sa facem putina ordine in sentimente. Foamea emotionala este una dintre cela mai comune cauze ale ingrasarii, multi dintre noi gasind alinarea in mancare atunci cand viata ne pune la incercare.
Sentimentele care ne ofera aceasta senzatie falsa de foame sunt, cel mai adesea, furia, plictiseala, singuratatea si frustrarea.
Atentie! Chiar daca, uneori, cateva bomboane de ciocolata te fac sa te simti mai bine, trebuie sa stii ca mancatul emotional se tranforma foarte repede intr-un obicei daunator nu doar siluetei, ci mai ales sanatatii! Recomandarea mea este sa pui aceste emotii “distructive” in slujba sanatatii si a frumusetii, facand sport. Pe langa faptul ca determina eliberarea de endorfina, sportul te va linisti si te va ajuta sa-ti clarifici gandurile.
De ce ne ingrasam: foamea – obicei
Unul dintre motivele pentru care ne ingrasam poate fi… programul meselor. Daca, spre exemplu, rontai la birou toata dimineata, iar la ora 12:30 – 13 iei pranzul, pentru ca atunci este pauza, e foarte probabil sa ii oferi corpului alimente atunci cand el nu are nevoie.
Acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa iei micul dejun, din contra, dar incearca sa faci cumva sa existe cateva ore intre acesta si pranz, pentru a nu manca doar… din obisnuinta.
Un test minunat propus tot de Doctor Oz este testul marului: pentru a afla daca iti este cu adevarat foame sau daca nu cumva alti factori iti declanseaza aceasta senzatie, mananca un mar. Daca, dupa ce l-ai mancat, inca iti este foame, inseamna ca senzatia este una reala.
Tu ai experimentat vreunul dintre aceste tipuri de foame “falsa”?