Probabil ca ai auzit adesea spunandu-se ca activitatea fizica este un adevarat tratament. Ei bine, acestea nu sunt doar vorbe, ci adevarul gol golut. Exista o multime de dovezi stiintifice care arata ca miscarea regulata (150 de minute pe saptamana, ceea ce poate insemna 30 de minute, 5 zile pe saptamana), si in mod special alergatul, au adevarate beneficii pentru sanatate, mult mai importante decat orice medicament sau orice vitamina.
Alergatul si efectele impresionante asupra sanatatii
Studiile au demonstrat ca alergatul poate preveni obezitatea, diabetul de tip 2, bolile de inima, valorile ridicate ale tensiunii, accidentele cerebrale, unele forme de cancer si multe alte boli si situatii neplacute. Mai mult, oamenii de stiinta au demonstrat ca alergarea imbunatateste si calitatea vietii emotionale si mentale, si chiar poate prelungi durata de viata.
Acestea fiind zise, nu mai este nevoie de alte argumente la pledoaria pro-alergat. Nu trebuie decat sa va inarmati cu niste timp, echipament de specialitate si ceva vointa pentru a incepe.
Chiar si asa, exista cateva secrete pe care nimeni – in afara de noi – nu ti le va spune inca de la inceput si pe care le vei descoperi in timp, pe masura ce te deprinzi cu alergatul si incepi sa capeti tot mai multa experienta.
Ce trebuie sa stii despre alergat
E greu… adica, foarte greu! Insa la fel ca si relatiile, ca si meseria de parinte sau la fel ca a descifra noul iPhone, devine mai usor cu timpul. E posibil chiar si sa inceapa sa iti placa.
Iti vei schimba intreaga rutina si obiceiurile si vei trece la un stil de viata mai preocupat de practic decat de estetic.
In ciuda urii pe care o simteai inca din copilarie pentru “mancare ciudata”, o sa ai camara plina cu super-alimente care nu stii exact cum se pronunta. Intra in categoria asta quinoa, chia, spirulina si acai, toate extrem de benefice atunci cand vrei sa urmezi un plan de dieta cu alimente sanatoase si care sa te ajute sa ajungi la o forma ideala si sa te mentii acolo, odata ce ti-ai atins obiectivele.
Cand incepi sa alergi, 6-7 kilometri o sa-ti para o distanta greu de atins. Intr-o zi, o sa te surprinzi spunand cuiva “am alergat DOAR 6 kilometri azi”. Incearca sa nu zambesti arogant cand se va intampla asta.
O sa te incrunti la o pereche de stiletto care costa 450 de Ron, dar vei sustine sus si tare ca o pereche de pantofi de alergat cu acelasi pret este o adevarata investitie.
Cosul tau de rufe va mirosi ca vestiarul baietilor. Nici macar nu vei baga asta in seamna, sau oricum nu iti va pasa.
Alergatul – un stil de viata!
O sa te bucuri de oportunitatea de a alerga in ploaie, pentru ca e super!
Vor fi momente din zi cand nu o sa ai deloc chef sa alergi. E perfect normal, nu e un esec si, pana la urma, cateva zile de pauza fac bine corpului.
Ca in ziua de Craciun, te vei trezi la 2 noaptea inaintea unei curse, plina de nerabdare. Tot ca in dimineata de Craciun, nu vei avea voie sa mai trezesti pe nimeni din casa pana in jur de ora 5 am.
Fara niciun indemn din partea ta, membrii familiei, prietenii si colegii de munca se vor apuca si ei de alergat. Vor pune toti aceleasi intrebari pe care si tu le-ai pus cand te-ai apucat de alergat. Dar de data aceasta, raspunsurile vor fi toate numai si numai la tine.
Primul lucru pe care il vei face cand iti vei rezerva o vacanta sau o calatorie de afaceri va fi sa cauti terenuri sau rute bune de alergat in zona.
Foamea din timpul alergatului este ceva real si este uimitor. Numai femeile insarcinate si alergatorii pot intelege pe deplin poftele ciudate in cele mai ciudate momente.
In timp ce alergi cu prietenii, vei vorbi despre mancare, despre copii, evenimente curente… in general despre orice, numai despre alergat nu. In timpul unei petreceri sau la o iesire in oras cu aceiasi prieteni, cand esti spalat, parfumat si porti haine lumesti nu vei discuta decat despre alergat!
Prietenii pe care ti-i vei face alergand vor deveni ca o familie pentru tine.
Oricine poate alerga. Da, chiar si tu!