Despre oua, dincolo de beneficiile „clasice”
Cu totii stim ca oul este „alimentul complet”, ca este „aur” dimineata si ca trebuie sa il includem in alimentatia noastra, fara insa a exagera. Stim despre oua ca sunt surse minunate de proteine si vitamine din complexul B si ca sunt foarte hranitoare si sanatoase.
Insa oul ascunde multe alte secrete… iata cateva:
Despre oua, compozitia si aspectul lor
1. Oul contine toti cei 9 aminoacizi esentiali (+9 aminoacizi neesentiali), atat in albus, cat si in galbenus. Cantitatea de aminoacizi esentiali dintr-un ou este de 1.7g.
De asemenea, oul contine majoritatea vitaminelor esentiale pentru buna functionare a organismului, cu exceptia vitaminei C, fiind una dintre putinele surse alimentare de vitamina D (un ou ne furnizeaza 10% din necesarul zilnic de vitamina D).
2. Albusul de oul contine colina, vitamina care protejeaza structura celulara a creierului si neurotransmitatorii, creste capacitatea de memorare si reduce infamatiile. Totodata, oul este esential pentru dezvoltarea creierului fatului, motiv pentru care trebuie consumat de femei in timpul sarcinii, contribuind si la inlaturarea starilor depresive cu care unele femei se confrunta in aceasta etapa a vietii lor.
3. Culoarea galbenusului nu indica prospetimea acestuia, ci „dieta” gainii. Gainile care primesc grane si vegetale ce contin carotenoide (luteina, zeaxantina) fac oua cu un galbenus galben aprins, motiv pentru care ouale „de tara” au un galbenus auriu, iar cele de „fabrica”, mai decolorat.
4. Albusul transparent al oului indica faptul ca oul este mai vechi, in timp ce cel albicios, opac este semn al prospetimii oului.
5. Continutul nutritiv al oualor este acelasi indiferent de culoarea cojii. Aceasta variaza de la o rasa de gaini la alta.
Mai mult, un ou consumat la micul dejun este poate cea mai eficienta modalitate de a reduce pofta de zahar sau carbohidrati simpli de-a lungul zilei si de a ne pastra silueta.
Asadar, pofta buna!