Fie ca vorbim despre rezolutii pentru inceputul noului an, fie ca vorbim despre planurile pentru obtinerea unei siluete perfecte pentru vara, atunci cand vrei sa arati perfect in costume de baie, sportul este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face pentru corpul tau.
Miscarea te ajuta sa iti construiesti masa musculara, sa reduci stratul de grasime si sa iti imbunatatesti starea de spirit, iar acestea sunt doar o parte dintre beneficiile sale. Insa ceea ce probabil ca nu stiai este ca exercitiile fizice contribuie si la detoxifierea organismului, un aspect de o deosebita importanta pentru mentinerea sanatatii.
Sumar:
Ce este detoxifierea?
Detoxifierea nu este altceva decat modul in care organismul elimina toxinele si excesul de reziduuri. Exista multe metode de a face asta, unele mai frecvente decat altele, dar toate eficiente. Detoxifierea te poate face sa te simti mai putin lent si mai energic si te poate ajuta sa iti cureti pielea si sa adaugi stralucire parului.
Cuvantul „Detoxifiere” este folosit in sensul larg in sanatate si fitness. Exista atat de multe metode de detoxifiere a organismului – prin curatare, dieta, suplimente, tratamente pe baza de plante, posturi si sucuri, si iata ca studiile actuale demonstreaza ca si exercitiile fizice sunt o metoda viabila de detoxifiere.
In societatea actuala, cuvantul “detoxifiere” este destul de frecvent asociat cu pierderea in greutate sau este considerat Sfantul-Graal pentru numeroase afectiuni nespecifice.
Definitia clinica a detoxifierii o descrie ca fiind procesul de eliminare a unei substante otravitoare sau a unei toxine, sau a efectului acesteia”. Potrivit Harvard Women’s Health Watch de la Harvard Medical School, detoxifierea este de obicei “o procedura medicala efectuata intr-un spital, care ajuta corpul sa scape de cantitati de droguri, otrava sau alcool care pun viata in pericol”.
Ambele definitii de mai sus suna foarte diferit de actuala isterie din randul publicului constient de sanatate. Pentru acesta, procedurile de detoxifiere sunt efectuate cu intentia de a elimina presupuse toxine responsabile de cefalee, dureri articulare si musculare, oboseala, depresie si o varietate de afectiuni, pretinzand ca aceste proceduri detoxifiaza anumite organe, sisteme sau ca ar curata intregul organism.
Majoritatea produselor de detoxifiere pentru acest tip de detoxifiere se comercializeaza fara reteta de la medic, spre deosebire de medicamentele eliberate pe baza de reteta si alte terapii pe care le presupune o detoxifiere clinica efectuata in spital.
Practicile de detoxifiere ne scapa de toxine, sau doar de banii din portofele?
Pana in prezent nu exista date stiintifice valide si de incredere care sa sustina aceste „curatari”; cu toate acestea, din ce in ce mai multe studii sustin ca sportul ajuta corpul in procesul sau natural de detoxifiere.
Majoritatea produselor care pretind ca ar „detoxifia” sau „curata” organismul chiar nu sunt capabile sa curete decat portofelul. De asemenea, nu exista in prezent cercetari care sa sustina utilizarea produselor comerciale de tip „detoxifiere” pentru a ajuta organismul sa elimine toxinele si deseurile daunatoare. Mai mult decat atat, exista chiar anumite tipuri de tratamente, cum ar fi clismele cu cafea, care pot fi daunatoare organismului.
Din pacate, aceste produse comerciale de detoxifiere distrag atentia consumatorului de la modul in care organismul se detoxifica in mod natural si dau impresia ca poti compensa pentru un stil de viata slab cu aceste remedii rapide de detoxifiere.
O sanatate mai buna nu se obtine printr-un supliment sau formula din plante, ci printr-un efort de a imbunatati alegerile ce tin de stilul de viata printr-o dieta adecvata, exercitii fizice, somn, renuntarea la fumat si reducerea stresului.
Deci, care este cel mai bun mod de a detoxifia corpul?
Corpul uman are un sistem intrinsec de detoxifiere.
Pielea, sistemul respirator, sistemul imunitar, intestinele, ficatul si rinichii detoxifiaza corpul in mod natural in fiecare zi.
Pielea este cel mai mare organ din corp, iar scopul sau principal este acela de a oferi o bariera impotriva bacteriilor, virusilor si toxinelor. Este un sistem de aparare cu sens unic; Toxinele nu intra prin pielea intacta. Insa, ca sa daramam un mit, toxinele nu sunt eliminate prin transpiratie, asa cum cred unii. Singurul lucru eliminat prin transpiratie este sodiul.
Sistemul respirator. Micile fire de par din nas capteaza murdaria si particulele inhalate, iar unele dintre particulele care ajung in plamani sunt expulzate in mucoase.
Sistemul imunitar este conceput pentru a recunoaste substantele straine si a le elimina din corp prin sange si limfa.
Intestinele. Intestinul subtire elimina parazitii si materiile straine inainte ca nutrientii sa fie absorbiti prin intermediul ganglionilor limfatici. Colonul impiedica acumularea toxinelor.
Ficatul este principalul filtru al organismului. El metabolizeaza substantele nutritive, neutralizeaza metalele si produce enzime care regleaza metabolismul medicamentelor si protejeaza impotriva substantelor chimice si toxinelor daunatoare.
Rinichii sunt foarte eficienti in filtrarea substantelor reziduale si eliminarea lor din organism; testele de urina sunt utilizate pentru a depista medicamentele si toxinele, deoarece functia rinichilor este aceea de a filtra deseurile si alte substante.
Ce putem face pentru a sprijini sistemul natural de detoxifiere al organismului?
Desi organismul se detoxifiaza in mod natural, acest proces este sustinut si imbunatatit de anumite comportamente ce tin de stilul de viata. Reducerea cantitatii de alcool consumata si renuntarea la tutun sunt doar cateva dintre modalitatile prin care poti ajuta organismul in procesul sau natural de detoxifiere.
Rolul nutritiei
In plus, exista alimente care pot ajuta ficatul in detoxifierea zilnica. Iata nutrientii care sustin aceasta functie:
- Vitaminele din grupa B, acidul folic;
- Flavonoidele din fructe si legume;
- Alimente precum morcovi, portocale, migdale si germeni de grau bogate in vitaminele A, C si E,
- Alimente precum avocado, pepene verde, sparanghel si nuci, toate continand glutation, ce ajuta ficatul sa elimine toxinele;
- Aminoacizi care se gasesc in carnea animala, in produsele lactate si in proteina din zer;
- Fosfolipide din oua, carne slaba, peste si boabe de soia;
- Uleiul de peste si cantitatile mari de fibre contribuie la detoxifierea naturala;
- Legumele crucifere, precum broccoli, varza si varza de Bruxelles contin Inole-3-Carbinol, util si el ficatului;
- Grasimi sanatoase din peste, seminte si nuci;
- Ceaiul verde curata si protejeaza ficatul;
- Aproximativ 2 litri de apa pe zi ajuta la procesul de detoxifiere.
Eficacitatea acestor nutrienti in sustinerea ficatului in timpul detoxifierii zilnice a fost demonstrata prin studii multiple. Asigura-te, de asemenea, ca eviti zaharul si limitezi alcoolul.
Efectele sportului asupra procesului natural de detoxifiere
Poate sportul sa detoxifieze organismul? Doar exercitiul fizic nu va conduce la detoxifierea organismului; cu toate acestea, studiile si datele stiintifice arata ca exercitiile fizice ajuta plamanii, rinichii, sistemul imunitar si intestinele sa devina mai eficiente in detoxifierea naturala a corpului uman.
Exercitiul fizic iti tine corpul in miscare, stimuland circulatia sangelui si absorbtia oxigenului si favorizand procesul de detoxifiere a organismului.
Cum functioneaza sportul si detoxifierea?
Sportul stimuleaza organismul, curata plamanii si ajuta alimentele sa treaca mai repede prin intestin, deschizand in acelasi timp glandele sudoripare si curatand pielea prin transpiratie.
Exercitiile fizice favorizeaza circulatia sangelui si a limfei, un fluid limpede care contine celule albe din sange care trec prin organism, permitand astfel organelor precum ganglionii limfatici si ficatul, sa elimine acele fluidele corporale
Sportul declanseaza chiar si activitatea rinichilor, atunci cand te hidratezi cu apa.
Consumul unei cantitati mari de apa inainte, in timpul si dupa un program de exercitii fizice iti va ajuta organismul sa se detoxifieze mai eficient, deoarece lichidul le permite rinichilor sa filtreze mai usor toxinele. In plus, vei transpira mai mult.
Digestia este si ea imbunatatita prin intermediul exercitiilor fizice. Iar cu un sistem digestiv sanatos, corpul va avea parte de mai putine indigestii, constipatie si gaze, ceea ce va permite o evacuare mai buna a reziduurilor.
Pozitiile de yoga, in special, contribuie la promovarea circulatiei sanguine catre intestin si la intarirea sanatatii intestinelor. Totul merge mana in mana.
Cea mai grea parte legata de angajarea intr-o astfel de curatare, insa, este motivatia de a face sport.
Munca, scoala, familia si alte responsabilitati abia daca iti mai lasa timp liber pentru relaxare, daramite sa mai gasesti si timp pentru sala! Insa sportul nu trebuie sa fie o corvoada. Totul este sa gasesti genul de activitate care sa iti placa si care se poate incadra cu usurinta in stilul tau de viata.
Ce tip de miscare favorizeaza detoxifierea
Aproape orice forma de exercitiu aerob – care iti face inima sa pompeze si sa respire – iti ajuta corpul sa se curete. Cel putin 30 de minute alocate de cateva ori pe saptamana urmatoarelor activitati este un interval ideal, asa ca nu exagera! Este important sa permiti corpului cel putin 1-2 zile de odihna.
Iata ce activitati poti face:
- alergare, sarit coarda, mers pe jos, dans, inot, mers cu bicicleta si sarituri la trambulina;
- arte martiale si kickboxing;
- yoga si pilates.
Exercitiile pentru trunchi sunt in mod deosebit benefice pentru detoxifiere, deoarece acolo se afla organele care fac parte din aparatul excretor, cum ar fi colonul, rinichii si ficatul. Abdomenele si rasucirile, de pilda, vor stimula acele organe si vor contribui la trecerea mai rapida a deseurilor prin intestinul gros si subtire.
Desigur, asa cum am subliniat si mai sus, doar sportul nu iti va curata complet organismul. Este important, de asemenea, sa urmezi o dieta sanatoasa si echilibrata, bogata in legume, fructe, nuci si cereale integrale, pentru a te bucura de beneficiile depline ale exercitiilor fizice si detoxifierii.
Surse: https://www.onegreenplanet.org/lifestyle/detoxing-with-exercise-tips-and-benefits/
https://www.cancerschmancer.org/articles/detox-your-body-exercise