Dieta de primavara, minunata pentru silueta!
Daca nu acum… atunci cand sa profitam de toate legumele si fructele proaspete de primavara, pentru a ne ameliora starea de sanatate si a ne pragati silueta de plaja? 🙂 Tarabele din piete gem de bunatati care de care mai colorate si mai proaspete, motiv pentru care astazi am pregatit o micuta lista a celor mai sanatoase alimente pentru o dieta de primavara! Astept completarile si recomandarile voastre. 😉
O dieta de primavara ca la carte
1. Urzici: extrem de bogate in vitamine (A, C, E, K) si minerale ( fier, magneziu, calciu sau siliciu), urzicile detoxifica organismul, stimuleaza metabolismul, intaresc sistemul imunitar, scad nivelul glicemiei si cresc fertilitatea! Cu putin usturoi si-o lingura de mamaliguta calda, delicioase!
2. Ridichi: consumul de ridichi imbunatateste digestia, regleaza tensiunea arteriala, amelioreaza durerile articulare, curate rinichii si imbunatateste aspectul pielii! Ridichile au proprietati anticancerigene puternice, amelioreaza durerile de cap si inlatura respiratia urat mirositoare. Racoritoare si delicioase!
3. Ceapa verde: pe cat de gustoasa, pe atat de sanatoasa! Ceapa verde stimuleaza regenerarea generala a organismului, are proprietati antibacteriene, detoxifiante, hipoglicemiante si anticancerigene, scade riscul de boli cardiovasculare si amelioreaza dereglarile hormonale.
4. Busuioc: busuioc, considerat o planta sacra in alte colturi ale lumii, este o sursa excelenta de calciu si fosfor, cu puternice proprietati antioxidante si care imbunatateste sanatatea oaselor, a muschilor, a dintilor, avaselor sangvine, a ochilor sau a pielii; mai mult, este un remediu excelent pentru oboseala si pentru stres, imbunatateste digestia si diminueaza riscul de cancer, in special cel de colon.
5. Castraveti: cu o valoare calorica aproape insignificanta (cea mai mica din toate legumele), castravetii sunt totusi o sursa minunata de sulf, siliciu, potasiu, calciu, magneziu, fosfor, vitamina A si C, actioneaza ca un diuretic natural, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, imbunatatesc activitatea cario-vasculara si regleaza tensiunea arteriala. Racoritori, crocanti, excelenti pentru o dieta de primavara!
6. Spanac: toti stim de mici ca spanacul ne face voinici, insa dincolo de acest aspect, spanacul are valoroase proprietati detoxifiante si antioxidante, amelioreaza afectiunile digestive, cum ar fi arsurile, gastrita sau ulcerul, intareste sistemul imunitar, regleaza tensiunea arteriala si nivelul glicemiei si ne apara de cancer, in special de cel de san, de colon sau de plamani.
7. Dovlecei: extraodinar de bogati in vitamina A si B9, fosfor, potasiu sau magneziu, dar si in fibre, dovleceii au proprietati antioxidante, diuretice, antiinflamatorii, scad riscul de boli cardiovasculare , de accident vascular cerebral, sau de cancer de colon; mai mult, consumul de dovlecei imbunatateste sanatatea ochilor si amelioreaza digestia.
8. Patrunjel: dincolo de aroma puternica, frunzulitele de patrunjel intaresc sistemul imunitar, stimuleaza fertilitatea, au puternice proprietati antitumorale, detoxifiante, antibacteriene si antifungice, puifica sangele si intineresc vasele de sange, inlatura greata si respiratia urat mirositoare, scad nivelul de colesterol si previn aparitia bolilor renale.
9. Sparanghel: un fir de sparanghel inseamna doar 4 calorii, dar si o doza sanatoasa de vitamina A, C, B9, K, E, potasiu, fosfor, calciu sau magneziu; de asemenea, sparanghelul imbunatateste metabolismul si accelereaza arderea caloriilor, intareste sistemul imunitar, diminueaza riscul de boli cardiovasculare si incetineste declinul cognitiv, odata cu trecerea anilor.
10. Salata verde: excelenta intr-o dieta, salata verde este mai mult decat o leguma usoara si delicioasa, ci o sursa grozava de vitamina A, B1, B2, B9, C, K, potasiu, iod, magneziu, cupru sau zinc. Consumul de salata verde are puternice proprietati detoxifiante, imbunatateste digestia si previne constipatia, regleaza apetitul si ne ajuta sa eliminam kilogramele in plus. Mai mult, salata verde amelioreaza durerile reumatice, ne elibereaza de stres si, consumata seara, ne ajuta sa adormim mai usor si sa ne odihnim mai bine.
O dieta de primavara, bogata in vitamine si minerale!
Asadar, sa ne facem plinul de vitamine si sa incercam, macar in aceste cateva luni, sa inlocuim carnea in exces, grasimile sau dulciurile cu fructe si legume proaspete! Pofta buna! 🙂
Spanacul merge si salata. Fierte la foc mic si in apa putina, ca ele scad de la sine. Dintr-un lighean de urzici ramai cu o mana de fiertura, cu o lingurita de sare si cu mamaliga, dar su cu un gratar de piept de pui, merg de minune! Se pot face si cu orez.
Cum gaitm in cat mai light urzicile? la fel si spanacul, nu se prea pot cosuma crude acestea…