Stilul de alimentatie romanesc, ca si cel vestic de altfel, se bazeaza foarte mult pe grasimi animale si mancaruri procesate. Desi grasimea animala are si ea rolul sau in organism, consumul in exces duce la aparitia unor afectiuni precum diabetul de tip 2, cresterea presiunii arteriale, boli de inima sau obezitate. Tocmai din aceasta cauza, dieta mediteraneana a devenit tot mai populara. Pe langa faptul ca nu este deloc scumpa, aceasta este usor de tinut si are o multime de beneficii pentru sanatate.
Dieta mediteraneana nu se refera, cum ar putea-o sugera numele, la o dieta bazata numai pe mancaruri traditionale grecesti sau italienesti, ci mai degraba la provenineta alimentelor. Vorbim despre mancauri specifice zonelor incojurate de apa, cum ar fi pestele sau uleiul de masline, etc.
Dieta mediteraneana – principii generale
- Mareste cantitatea zilnica de legume, cereale integrale si fructe.
- Limiteaza consumul de carne rosie – inlocuieste-o cu peste sau pui.
- Cand ai ocazia, foloseste ulei de masline extravirgin sau ulei presat la rece si elimina untul.
- Consuma cantitati moderate de produse lactate si alege in special sortimentele fara grasimi.
- Alege gustari care sa contina fructe proaspete sau uscate si alune fara sare, in loc de ciocolata si alte dulciuri.
- Bea 3 pahare mici de vin pe zi daca esti barbat si 2 daca esti femeie.
- Bea multa apa.
- Renunta la alimentele procesate si la semi-preparate, care contin o cantitate mare de sare.
- Foloseste in loc de sare mai multe condimente.
Ghid alimentar de tip mediteranean
Mai jos aveti o lista cu alimentele cele mai cunoscute in dieta mediteraneana si rolul pe care il au in organism:
Pentru ca dieta mediteraneana contine foarte mutle alimente sanatoase, acesta este deseori folosita pentru slabit. Daca adaugati si activitate sportiva la aceasta dieta veti reusi cu siguranta sa scapati de cateva kilograme si asta intr-un mod cat se poate de sanatos 😉
In afara de vin, in mare cum scrie in articol am dieta, fara sa stiu macar ca se numeste meditaraniana, asa am considerat ca ca ar fi o dieta sanatoasa. De fapt, eu nu a numi-o dieta ci un stil de viata.
Daniel, asa este. Dieta mediteraneana este mai degraba un stil de viata, nu o dieta propriu-zisa. Felicitari pentru alegerea facuta 😉