Dieta Montignac este rezultatul unei perioade indelungate de cercetari. Din punct de vedere stiintific, nu poate fi pusa la indoiala, motiv pentru care este considerata mai mult o metoda de a pierde in greutate, decat o dieta.
Sumar:
Dieta Montignac: slabeste sanatos urmand un principiu simplu
Dieta Montignac, una dintre putinele diete ale carei eficienta este dovedita stiintific, dateaza inca din anii ’90. Michel Montignac, nutritionistul francez care a conceput dieta, a folosit pentru prima data indicele glicemic pentru pierderea in greutate.
Michel Montignac si-a testat principiile nutritionale pe el insusi, iar rezultatele au fost uimitoare. In mai putin de 3 luni, a pierdut in greutate mai bine de 14 kilograme. Aceasta este o dovada a faptului ca slabitul este posibil chiar si fara a contoriza numarul de calorii, ci doar facand alegerile alimentare corecte.
Principiul de baza al Dietei Montignac este disocierea alimentelor in functie de indicele lor glicemic.
Ce este indicele glicemic?
Indicele glicemic este o modalitate de a evalua masura in care carbohidratii maresc nivelul de zahar din sange. Asadar, alimentele care au un indice glicemic scazut vor duce la o crestere si scadere lenta a zaharului din sange, motiv pentru care sunt mai bune pentru organism. In aceasta categorie intra majoritatea carbohidratilor complecsi, care se digera lent, ceea ce inseamna un nivel mai scazut de insulina si, implicit, de zahar.
Riscurile unui regim alimentar care include prea multe alimente cu un indice glicemic ridicat sunt multiple. Printre ele se numara diabetul, afectiunile cardiovasculare, obezitatea si infertilitatea.
In literatura de specialitate, clasificarea indicilor glicemici este:
- Ig mic <55;
- Ig mediu 55-69;
- Ig mare >70;
Cu toate acestea, conform principiilor Montignac, ar trebui sa fie urmatoarea:
- Ig mic <35;
- Ig mediu 35-50;
- Ig mare >50;
Citeste mai multe: Carbohidrati buni VS Carbohidrati rai
Dieta Montignac nu este o dieta in sensul traditional al cuvantului, deoarece nu restrictioneaza cantitatea de alimente permisa si nu presupune consumul unui numar fix de calorii. Este un stil alimentar echilibrat, sanatos, care presupune sa consumi alimente din fiecare grupa: carbohidrati, grasimi, proteine.
Dieta Montignac te invata sa-ti adaptezi comportamentul alimentar obiectivelor tale:
- Pierderea in greutate;
- Mentinerea greutatii;
- Diminuarea riscurilor imbolnavirii de diabet de tipul II sau boli cardiovasculare;
Metoda Montignac presupune sa alegi alimentele in functie de valoarea lor nutritionala si potentialul metabolic. Acest lucru va contribui la pierderea in greutate, va sprijini mentinerea greutatii ideale si a unei stari optime de sanatate.
Potrivit principiilor dietei Montignac:
- Cei mai benefici carbohidrati sunt aceia cu cel mai scazut indice glicemic;
- Calitatea alimentelor bogate in grasimi este data de tipul acizilor grasi; grasimile polinesaturate si cele mononesaturate sunt cele mai indicate, iar grasimile saturate trebuie evitate pe cat posibil;
- Proteinele trebuie alese in functie de provenienta lor (vegetala si animale) si asociate astfel incat sa se completeze reciproc;
Dieta Montignac, Faza I: pierderea in greutate
Posibil dificil de implementat, prima faza a dietei Montignac presupune excluderea din alimentatie a tuturor carbohidratilor cu indice glicemic mai mare de 50. Nu exista nicio restrictie cantitativa pentru alimentele consumate. Importante sunt numai doua aspecte: indicele glicemic si combinatiile alimentare.
Dieta Montignac, Faza a II-a: mentinerea sau preventia
In cea de-a doua faza a dietei vei continua sa consumi carbohidratii in functie de indicele lor glicemic, insa vei avea mai multe optiuni. Vei putea manca orice fel de carbohidrati, chiar si dintre aceia cu indice glicemic mare, atata timp cat respecti regulile de combinare a alimentelor, luand in considerare indicele glicemic, continutul de carbohidrati si masura in care acestea cresc nivelul de zahar din sange.
Cum se combina corect alimentele in Dieta Montignac
Mesele din timpul dietei poate fi de doua feluri, lipidice sau glucidice. La o masa vei manca fie proteine si lipide, fie carbohidrati si proteine.
- proteine si lipide, caz in care vei alege carbohidrati cu indice glicemic egal sau mai mic de 35;
- carbohidrati si proteine, unde carbohidratii trebuie sa aiba un indice glicemic de 35-50, iar grasimile sa fie polinesaturate sau mononesaturate; de asemenea, ar trebui sa mananci grasimile la 2 ore dupa carbohidrati;
Clasificarea alimentelor in functie de indicele glicemic
ALIMENTE CU IG MIC | |
Otet | IG 5 |
Avocado | IG 10 |
Spanac | IG 15 |
Sirop de agave | IG 15 |
Sparanghel | IG 15 |
Castraveti | IG 15 |
Broccoli | IG 15 |
Masline | IG 15 |
Migdale | IG 15 |
Ceapa | IG 15 |
Ciuperci | IG 15 |
Soia | IG 15 |
Ghimbir | IG 15 |
Ridichi | IG 15 |
Varza de bruxelles | IG 15 |
Pesto | IG 15 |
Seminte de pin | IG 15 |
Broccoli | IG 15 |
Rubarba | IG 15 |
Fenicul | IG 15 |
Telina | IG 15 |
Fistic | IG 15 |
Ardei gras | IG 15 |
Varza | IG 15 |
Alune | IG 15 |
Conopida | IG 15 |
Lamaie | IG 20 |
Pudra de cacao (neindulcita) | IG 20 |
Vanata | IG 20 |
Morcov crud | IG 20 |
Ciocolata neagra (>85% cacao) | IG 20 |
Gem (fara zahar) | IG 20 |
Ciocolata neagra (>70% cacao) | IG 25 |
Unt de arahide | IG 25 |
Zmeura (proaspata) | IG 25 |
Caju | IG 25 |
Linte verde | IG 25 |
Grapefruit, pomelo | IG 25 |
Capsuni | IG 25 |
Cirese | IG 25 |
Fasole | IG 30 |
Rosii | IG 30 |
Marmelada (fara zahar) | IG 30 |
Lapte de soia | IG 30 |
Mere uscare | IG 30 |
Sfecla rosie (cruda) | IG 30 |
Lapte de migdale | IG 30 |
Lapte | IG 30 |
Caise uscate | IG 30 |
Rodie | IG 35 |
Rosii uscate | IG 35 |
Prune (proaspete) | IG 35 |
Quinoa gatita | IG 35 |
Suc de rosii | IG 35 |
Naut | IG 35 |
Caise proaspete | IG 35 |
Portocale proaspete | IG 35 |
Mere proaspete | IG 35 |
Musat Dijon | IG 35 |
Seminte de floarea soarelui | IG 35 |
ALIMENTE CU IG MEDIU | |
Fulgi de ovaz (negatiti) | IG 40 |
Piscoturi (faina integrala, fara zahar adaugat) | IG 40 |
Smochine uscate | IG 40 |
Spagetti al dente | IG 40 |
Gutui (conservanti/gelifianti, neindulcite) | IG 40 |
Prune uscate | IG 40 |
Hrisca (integrala) | IG 40 |
Struguri albi/negri (proaspeti) | IG 45 |
Fresh de portocale | IG 45 |
Faina de secara | IG 45 |
Afine | IG 45 |
Mazare verde (conserva) | IG 45 |
Paine integrala prajita | IG 45 |
Morcovi (gatiti) | IG 50 |
Suc de afine (neindulcit) | IG 50 |
Biscuiti (faina integrala, neindulciti) | IG 50 |
Cartofi dulci | IG 50 |
Mango (proaspat) | IG 50 |
ALIMENTE CU IG MARE | |
Ketchup | IG 55 |
Sushi | IG 55 |
Mustar (cu adaos de zahar) | IG 55 |
Nutella | IG 55 |
Piersici (conservate) | IG 55 |
Fursecuri | IG 55 |
Castane | IG 60 |
Miere | IG 60 |
Pizza | IG 60 |
Orez cu bob lung | IG 60 |
Banane | IG 60 |
Marmelda (cu adaos de zahar) | IG 65 |
Gem (cu adaos de zahar) | IG 65 |
Sfecla (gatita) | IG 65 |
Ananas din conserva | IG 65 |
Porumb fiert | IG 65 |
Cartofi fierti in coaja | IG 65 |
Mamaliga | IG 70 |
Zahar brun/alb | IG 70 |
Paine de orez | IG 70 |
Pepene rosu | IG 75 |
Dovleac | IG 75 |
Gogosi | IG 75 |
Piure de cartofi | IG 80 |
Popcorn | IG 85 |
Paine alba | IG 85 |
Fulgi de porumb | IG 85 |
Covrigei | IG 85 |
Cartofi prajiti | IG 95 |
Cartofi copti | IG 95 |
Sirop de glucoza | IG 100 |
Sirop de grau | IG 100 |
Surse: www.montignac.com
Buna Adina
Ai putea sa publici exemple de meniuri zilnice, saptamanale, lunare, etc? Ma refer la exemple concrete de alimentatie – mic dejun, gustare dimineata, pranz, gustare dupa-amiaza, cina – pentru o 1-2-3-4 saptamani care ulterior sa fie reluate.
Bună, Mhai,
Voi încerca, cât de curând, să revin cu informaţiile de care ai nevoie în completarea acestui articol.
Până atunci, spor! 🙂
Buna,sunt o mamica ce alapteaza. Ma poti ajuta cu o dieta sanatoasa dar si compatibila cu alaptarea? Multumesc mult,o zi buna!
Bună, Gabriela,
Personal, nu te-aş sfătui să ţii o dietă anume, ci să faci tot posibilul să mănânci cât mai sănătos, echilibrat şi să fii cât mai activă.
Uite aici câteva informaţii care te pot ajuta: https://www.topfitness.ro/cum-sa-adopti-o-alimentatie-sanatoasa/