Dieta macrobiotica este un plan alimentar preponderent vegetarian, despre care se spune ca imbunatateste sanatatea si promoveaza longevitatea.
Dieta se concentreaza pe cereale integrale, leguminoase si legume si nu este folosita doar pentru a imbunatati sanatatea fizica, ci se spune si ca imbunatateste sanatatea spirituala si are un impact pozitiv asupra mediului.
Sumar:
Ce spun expertii?
Dieta macrobiotica se concentreaza pe echilibrarea yinului si yangului si prioritizeaza cerealele, legumele, boabele si algele marine. Aceste alimente ofera vitamine, minerale si fibre. Cu toate acestea, expertii avertizeaza cu privire la riscul carentelor de nutrienti, determinate de eliminarea altor alimente sanatoase din dieta.
Elemente de background
Dieta macrobiotica a fost dezvoltata initial in anii 1929 de un profesor japonez, pe nume George Ohsawa, urmand ca in anii 1970, Michio Kushi (student al lui Ohsawa si fondatorul Erewhon Natural Foods si al Institutului Kushi din Boston) sa popularizeze aceasta dieta. Cuvantul „macrobiotic” are origini grecesti si se traduce prin „viata lunga”.
Multi adepti ai dietei macrobiotice urmeaza un plan alimentar individualizat, bazat pe factori precum clima, sezonul, varsta, sexul, activitatea si nevoile ce tin de sanatate. Ideea este sa gasesti echilibru consumand alimentele de care organismul tau are nevoie. O dieta macrobiotica contracareaza alimentele acide (cum sunt cerealele, de exemplu) cu cele alcaline (legume si leguminoase).
Dieta macrobiotica se refera la echilibrarea individului cu lumea naturala, asa ca este important sa te obisnuiesti cu ea si sa inveti retete care iti fac placere.
Adeptii acestei diete lanseaza o incurajare la experimentare pentru cei care vor sa o incerce. Acestia sunt invitati sa invete care sunt efectele fiecarui aliment asupra lor, astfel incat organismul lor sa poata alege ce prefera si ce ii face bine pe termen lung.
Cum functioneaza?
Saraca in grasimi si bogata in fibre, dieta macrobiotica pune accent pe alegerea alimentelor vegetale in locul produselor de origine animala si a alimentelor procesate. Versiunea Oshawa a dietei macrobiotice implica 10 etape restrictive progresiv, etapa finala constand doar in orez brun si apa. Insa aceasta abordare periculoasa nu mai este recomandata de majoritatea sustinatorilor dietei macrobiotice.
Ce sa mananci?
Alimente permise
- cereale integrale;
- legume;
- fasole;
- supa;
- anumite uleiuri;
- anumite condimente;
- apa si unele tipuri de ceai.
Alimente nepermise
- Carne, carne de pasare de curte, oua si produse lactate;
- Peste si fructe de mare (in exces);
- Fructe (in exces);
- Majoritatea zaharurilor si indulcitorilor;
- Seminte si nuci (in exces).
Cerealele integrale
In majoritatea cazurilor, cerealele integrale precum orezul brun, orzul, hrisca si meiul reprezinta aproximativ 50 – 60% din fiecare masa. In plus, produsele pe baza de faina, cum sunt pastele si painea, pot fi consumate ocazional ca parte a unei diete macrobiotice.
Legumele
Legumele reprezinta de obicei 25% – 30% din aportul zilnic de alimente in dieta macrobiotica. Pana la o treime din aportul total de legume poate fi crud.
In rest, legumele ar trebui sa fie preparate la aburi, fierte, coapte sau sotate. Dar Institutul Kushi recomanda evitarea cartofilor, rosiilor, vinetelor, ardeilor, spanacului, sfeclei si dovleceilor.
Boabele
Boabele reprezinta aproximativ 10% din dieta macrobiotica. Includem in aceasta categorie si boabele de soia, care pot fi consumate sub forma de produse precum tofu, tempeh si natto.
Supa
Dieta macrobiotica implica si consumul a 1-2 cani sau boluri de supa zilnic. In majoritatea cazurilor, practicienii dietei aleg supe pe baza de soia, cum ar fi miso.
Uleiurile
Persoanele care urmeaza dieta macrobiotica folosesc, in general, ulei vegetal nerafinat pentru gatit si ulei de susan negru pentru aromatizare. Dieta permite, de asemenea, folosirea uleiului light de susan, a uleiului de porumb si a uleiului din seminte de mustar.
Condimentele
Pentru a adauga aroma alimentelor, persoanele care urmeaza o dieta macrobiotica au tendinta de a folosi sare de mare, shoyu, otet din orez brun, otet umeboshi, prune umeboshi, radacina de ghimbir rasa, muraturi fermentate, gomasio (seminte de susan prajite), alge prajite si ceapa verde taiata felii.
Bauturile
Alaturi de apa de izvor sau de apa de fantana de calitate superioara, dieta macrobiotica poate cuprinde ceai de kukicha, ceai de tulpina, ceai de orez brun prajit, ceai de orz prajit si ceai de radacina de papadie. Alcoolul, bauturile cu cofeina si bauturile indulcite nu sunt recomandate.
Produsele animale
In timp ce carnea rosie sau alba, ouale si lactatele sunt de obicei evitate in dieta macrobiotica, o cantitate mica de peste sau fructe de mare poate fi consumata de mai multe ori pe saptamana. Pestele si fructele de mare sunt consumate de obicei cu hrean, wasabi, ghimbir, mustar sau daikon ras.
Fructele
Dieta macrobiotica permite consumul fructelor locale de mai multe ori pe saptamana. Putem include aici mere, pere, piersici, caise, struguri, fructe de padure si pepene galben. Fructele tropicale precum mango, ananas si papaya sunt, in general, evitate (cu exceptia cazului in care locuiesti la tropice).
Semintele si nucile
Semintele si nucile pot fi usor prajite si condimentate cu sare de mare sau shoyu. Nucile si semintele sunt dense in calorii, avand 150 – 200 de calorii per portie de 30 de grame. Astfel ca este foarte usor sa exagerezi cu consumul acestora fara sa iti dai seama. O portie de 30 de grame inseamna aproximativ un sfert de ceasca.
Zaharurile si indulcitorii
Alimentele dulci in mod natural (cum ar fi merele, dovlecii, fasolea adzuki si fructele uscate) sunt ideale pentru deserturi macrobiotice foarte bune. Evita zaharul, mierea, melasa, ciocolata si roscovele. Incearca, in schimb, sirop de orez, malt de orz si amazake (o bautura dulce din orez).
Timingul recomandat
In mod ideal, ar trebui sa mananci doar de doua sau trei ori pe zi si sa te opresti inainte de a te simti plin. In timpul meselor, incetineste ritmul si mananca in mod constient, ceea ce te va ajuta sa previi alimentatia in exces. In plus, mestecarea cu atentie a fiecarei guri de mancare va favoriza si digestia.
Carbohidratii complecsi, asa cum sunt cerealele integrale, au nevoie de o anumita enzima din saliva pentru a fi absorbite complet. Straduieste-te sa mesteci fiecare gura de 50 pana la 100 de ori. Daca ti se pare descurajant, poti incepe cu mestecarea de 20 – 30 de ori a fiecarei imbucaturi.
Ponturi si resurse
Este important ca in cadrul unei diete macrobiotice sa eviti procesarea si sa te rezumi la alimente intregi – de preferinta organice si locale, ori de cate ori este posibil. Utilizeaza moduri de a gati cu continut scazut de grasimi, in special metode pe baza de apa, cum ar fi brasarea, gatirea la aburi sau fierberea.
Cei care urmeaza cu strictete dieta macrobiotica pregatesc mancarea numai in vase din otel inoxidabil, smalt, lemn, sticla sau vase din ceramica si evita sa gateasca cu energie electrica (in cuptoare cu microunde sau cuptoare electrice).
Argumente pro
Pune accent pe ingrediente sanatoase
Dieta macrobiotica este saraca in grasimi, zahar si alimente procesate de orice fel. Este bogata in fibre si alimente sanatoase si nutritive, cum ar fi cerealele integrale si legumele. Asadar, trecerea la o dieta macrobiotica va spori alegerile inteligente. Cu toate acestea, expertii spun ca nu este necesar sa consumi o dieta complet organica.
Poate avea beneficii pentru sanatate
Potrivit practicienilor, dieta macrobiotica poate proteja impotriva unei serii de boli cronice si poate incetini procesul de imbatranire. Desi exista putine dovezi stiintifice pentru aceste afirmatii, cercetarile preliminare au aratat ca o dieta macrobiotica poate oferi unele beneficii pentru sanatate:
- Diabet. Intr-un raport publicat in 2014, cercetatorii au analizat rezultatele a patru studii desfasurate pe durata a 21 de zile si au constatat ca adoptarea unei diete macrobiotice a contribuit la imbunatatirea controlului glicemiei si la reducerea riscului cardiovascular la adultii cu diabet. In plus, un studiu din 2015 a sugerat ca dieta macrobiotica poate favoriza reducerea nivelurilor anumitor markeri de rezistenta la insulina si inflamatie (doi factori majori in dezvoltarea si progresia diabetului). Dieta macrobiotica poate contribui, de asemenea, si la scaderea in greutate. Insa de la publicarea acestor studii, s-au facut multe cercetari privind valoarea planurilor alimentare cu continut redus de carbohidrati si a celor keto in cazul persoanelor cu diabet zaharat. Toate persoanele care sufera de diabet ar trebui sa stea de vorba cu un nutritionist pentru a stabili un plan alimentar individualizat, care sa ii ajute sa isi atinga obiectivele de sanatate si care sa se incadreze in stilul lor de viata. Nu exista o dieta universal valabila pentru toate persoanele cu diabet.
- Cancer: Unele studii sugereaza ca urmarea unei diete macrobiotice poate contribui la reducerea riscului de cancer la anumite persoane, insa nu au fost efectuate studii clinice randomizate, pe termen lung, pentru a aborda aceasta relatie. In plus, sunt importanti si alti factori precum reducerea aportului de carne rosie si procesata, mentinerea unei greutati sanatoase, exercitiile fizice, reducerea stresului, evitarea fumatului si alti factori ce tin de stilul de viata. Daca iti plac alimentele din aceasta dieta si te simti confortabil sa o incerci, s-ar putea ca aceste beneficii potentiale chiar sa merite! Cu toate acestea, dieta are si dezavantaje, de care ar trebui sa fii constient.
Argumente contra
Este o dieta restrictiva
Pentru ca nu include produse de origine animala, e posibil ca dieta macrobiotica sa nu contina o serie de nutrienti importanti (inclusiv proteine, vitamina B12 , fier, magneziu si calciu). De aceea, expertii avertizeaza ca poate fi prea restrictiva. Daca alegi o dieta macrobiotica, trebuie sa te asiguri ca ai suficiente surse de nutrienti pe baza de plante. Unele persoane pot avea nevoie si de suplimente nutritive pentru a-si indeplini nevoile nutritive.
Este o dieta care consuma timp
Echilibrarea tuturor factorilor nutritionali si de viata care intra in alcatuirea unei diete macrobiotice este o misiune complicata si care necesita timp, iar implementarea si interpretarea pot varia foarte mult. Dieta macrobiotica necesita deci timp pentru planificare, cumparaturi, pregatire si gatit si poate fi costisitoare. Ingredientele organice locale sunt adesea mai greu de gasit si mai scumpe decat ingredientele conventionale, chiar si cele minim procesate.
Diete similare
Desi alte diete nu cuprind filozofia macrobiotica a echilibrarii corpului prin dieta si stil de viata, exista cateva diete care au mai multe aspecte in comun.
Dieta macrobiotica
Nutritie generala. Dieta elimina alimentele procesate, toate produsele de origine animala cu exceptia fructelor de mare in cantitate limitata, precum si majoritatea zaharurilor. Acest lucru o face mai restrictiva decat ar recomanda majoritatea expertilor.
Aspect practic. Respectarea stricta a unei diete macrobiotice este o provocare, deoarece este dificil sa stabilesti care sunt alimentele potrivite pentru tine. Iar daca reusesti sa o faci, acele alimente tind sa fie destul de scumpe, iar obtinerea si prepararea lor consuma destul de mult timp.
Sustenabilitate. Desi este conceputa pentru a fi o dieta de viata, restrictiile si provocarile dietei macrobiotice pe termen lung se pot dovedi prea dificile pentru multe persoane.
Dieta cu alimente integrale
Nutritie generala: Dieta cu alimente intregrale acopera toate grupele alimentare majore, astfel incat ofera o nutritie echilibrata.
Aspect practic: la fel ca in cazul dietei macrobiotice, dieta cu alimente integrale interzice alimentele procesate. Acest lucru poate creste atat cheltuielile pentru cumparaturi, cat si timpul alocat pregatirii meselor.
Sustenabilitate: daca cei care o urmeaza pot depasi inconvenientele practice, aceasta poate fi o dieta pe termen lung. Cu toate acestea, este important sa iti mentii flexibilitatea pentru a te proteja impotriva alimentatiei dezordonate .
Dieta pescatariana
Nutritie generala: aceasta dieta este similara cu dieta macrobiotica, fiind in mare parte o dieta vegetariana, dar include si peste si fructe de mare. O diferenta este ca pescatarianii pot consuma alte produse de origine animala, cum ar fi oua si produse lactate (dar fara carne rosie sau carne de pasare). In mod special datorita acestor surse de proteine si minerale, dieta pescatariana este echilibrata nutritional.
Aspect practic: Dieta pescatariana nu este o dieta formala, cu reguli stabilite, astfel incat utilizatorii sunt liberi sa o interpreteze oricum doresc. Nu toata lumea este familiarizata cu modul de a gati peste, dar este o abilitate care poate fi invatata.
Sustenabilitate: Aceasta este o dieta simplu de tinut, ce poate fi urmata in siguranta pe termen lung si este suficient de flexibila pentru a permite utilizatorilor sa o faca sa functioneze pentru ei.
Dieta Okinawa
Nutritie generala: La fel ca si dieta macrobiotica, dieta Okinawa este saraca in grasimi si bogata in fibre, continand multe legume si putin peste. Cu toate acestea, ea include foarte putine cereale, deci te-ar putea priva de substante nutritive importante.
Aspect practic: Aceasta dieta pune accent pe unele alimente care nu sunt foarte familiare multor europeni, cum ar fi pasta de miso, pepenele amar si algele marine. Ea are, de asemenea, un continut scazut de calorii, care e posibil sa nu fie suficient de satisfacator pentru unii dintre cei care o incearca.
Sustenabilitate: numarul mic de calorii, combinat cu un numar limitat de alimente recomandate, ar putea face din dieta Okinawa un tip de dieta greu de respectat pe termen lung.
Varianta macrobiotica ultra-restrictiva Oshawa
Orice dieta este, inainte de toate, un exercitiu de vointa. Acest lucru se aplica mai ales daca vorbim despre diete stricte, cum este dieta Oshawa, varianta primordiala a dietei macrobiotice.
Dieta Oshawa – principii de baza
Premisa de la care porneste dieta Oshawa este aceea conform careia toate lucrurile, inclusiv alimentele, sunt compuse din energie yin si yang.
In America de Nord, foarte multi oameni au descoperit ca aplicarea acestor principii alimentatiei poate fi facuta cu un remarcabil succes pentru atenuarea a diferite afectiuni critice de sanatate. Asa se face ca dieta s-a transformat intr-un timp foarte scurt intr-o dieta cu potential de vindecare.
Unii teoreticieni ai dietei macrobiotice, inclusiv George Oshawa, subliniaza faptul ca yin si yang sunt calitati relative si nu pot fi determinate decat prin comparatie. Astfel, se considera ca toate alimentele au aceste doua proprietati, una dintre ele fiind dominanta.
Alimentele yang sunt cele compacte, dense, grele, fierbinti, pe cand alimentele yin sunt usoare, reci si dispersate.
Orezul brun, cerealele integrale (orz, mei, ovaz, quinoa, secara, orez) sunt considerate alimente in care yinul si yangul sunt intr-un echilibru aproape perfect. Asadar, listele cu alimente macrobiotice, care determina ca un aliment este yin sau yang, le compara cu cerealele integrale.
Clasificarea alimentelor intr-una dintre cele doua categorii, yin sau yang, poate fi realizata luand in considerare factorii de crestere si structura lor.
Asadar, energia yin determina:
- cresterea intr-un climat cald;
- alimente cu o concentratie mare de apa;
- fructe si frunze;
- alimente care cresc mult deasupra solului;
- alimente calde, aromate;
Energia yang, in schimb, determina:
- cresterea intr-un climat rece;
- alimente uscate;
- cozi, radacini si seminte;
- alimente care cresc in pamant;
- alimente sarate sau acre;
Foarte important este ca aceasta dieta sa nu fie urmata de femeile insarcinate sau care alapteaza. Schimbarile majore in alimentatie in astfel de situatii pot duce la complicatii si nu ar trebui facute decat sub atenta supraveghere a medicului. Aceeasi regula se aplica si in cazul copiilor.
Singurul obiectiv al dietei este purificarea spiritului si a trupului
De asemenea, orice iti aduce beneficii, poate cauza si prejudicii. Acelasi lucru se poate spune si despre dieta Ohsawa. Tocmai de aceea ea nu trebuie urmata pe o perioada extinsa de timp (nu mai mult de 10 zile) sau cu prea multa strictete.
Abordarea nutritionala conventionala sustine ca fiecare individ are nevoie de o anumita cantitate de proteine, grasimi, carbohidrati, minerale si vitamine. Aceste valori sunt bazate pe statistica medie a nevoilor tuturor. Acest lucru face nutritia usor de inteles, insa exclude unicitatea si nevoile mereu schimbatoare ale fiecarui individ. Abordarea macrobiotica ia in considerare ca rezultatele vor fi diferite de la o persoana la alta si ca ceea ce astazi functioneaza, maine s-ar putea sa fie inutil.
Dieta Oshawa – planul alimentar
Dieta Oshawa are o durata de maxim 10 zile, timp in care vei manca 4 alimente principale. Le poti consuma fara restrictii cantitative si prepara in orice combinatie, prin fierbere, coacere, macinare sau sub forma de terci:
- grau;
- orez;
- mei;
- hrisca;
CITESTE SI: Dieta cu hrisca: cum sa slabesti 10 kg pe saptamana
Singurul lichid permis este apa, iar singurul condiment pe care il vei folosi in prepararea mancarurilor este sarea.
Mai bine de 90% din populatia globului are energie preponderent yin. Acest lucru este o urmare a nivelului mare de poluare, toxicitate si pesticide, care face ca majoritatea alimentelor sa fie yin.
Alimentele permise in planul alimentar al dietei Oshawa, fiind cele mai neutre, au scopul de restaura echilibrul dintre cele doua energii, yin si yang. Urmand aceasta cura de purificare, iti vei invata corpul sa traiasca in concordanta cu ordinea naturala, iar efectul va fi acela de sanatate si fericire.
Marele dezavantaj al acestei diete nu va fi senzatia de foame, ci lipsa gustului, fiind o dieta fada. Cele 10 zile se vor dovedi a fi foarte monotone din punctul de vedere al savorii, acesta fiind principalul factor care ii impiedica pe multi sa duca dieta la bun sfarsit.
Dieta Oshawa contine si o etapa intermediara, in timpul careia se presupune ca cel care a finalizat purificarea, va incepe sa inteleaga yinul si yangul in toate aspectele vietii sale si va invata cum sa traiasca o viata in deplin echilibru, in plin acord cu ordinea naturala.
Odata incheiata etapa intermediara, urmeaza etapa avansata. In acest punct, nu mai exista restrictii, ci o libertate deplina de a consuma orice aliment.
Pentru a incepe aceasta etapa, este necesara o intelegere deplina a alimentelor yin si yang si o deprindere de a manca in echilibru. Atunci cand cunoastem efectele fiecarui aliment, vom sti cum sa contrabalansam efectul, astfel incat sa mentinem un echilibru perpetuu, fizic si psihic.
Dieta Oshawa – maxima eficienta in detox
Specialistii in nutritie sunt de parere, asa cum aratam si mai sus, ca dietele macrobiotice – in special cea conceputa de George Oshawa- sunt deosebit de restrictive si ca pot duce la carente severe de calciu, vitamina B12, fier si magneziu, precum si de alte vitamine si minerale si in ultima instanta chiar la malnutritie si anemie. Insa, daca trebuie sa ne referim la obiectivul prinipal al dietei – detoxifierea si pierderea in greutate – trebuie sa recunoastem ca dieta Oshawa este una dintre cele mai eficiente diete existente.
Principalul avantaj al regimului Oshawa este tocmai eliminarea toxinelor si a grasimii in exces, precum si a emotiilor negative. Asadar, tinuta ca la carte, aceasta dieta nu doar ca favorizeaza eliminarea kilogramelor in plus, dar initiaza inclusiv un proces de purificare completa a trupului si a mintii.
Concluzie
O dieta macrobiotica incurajeaza organismul sa se vindece pe cale naturala. Atunci cand corpul nu este ingreunat de toxine si excese, va functiona mai bine si va avea puterea sa se vindece de orice afectiune. Totodata, atunci cand corpul este purificat, inclusiv mintea devine mai limpede.
In ciuda potentialelor beneficii pentru sanatate, dieta are un continut scazut de substante nutritive importante. In plus, folosirea sa pentru autotratarea unor afectiuni cronice ar putea fi daunatoare sanatatii atunci cand ea presupune evitarea sau intarzierea ingrijirii standard. Daca ai in plan sa incerci dieta macrobiotica, stai de vorba cu medicul si asculta-i recomandarile, cu atat mai mult daca ai o afectiune de sanatate precum diabetul sau bolile de inima.
Surse: https://www.topfitness.ro/dieta-oshawa-slabire-si-detoxifiere/
Buna dimineata am 37 de ani si am 1.73 si 70 de kg nu mai reusesc sa slăbesc deloc ce sfat imi dati va mulțumesc frumos
In acest regim nr.7 sunt permise doar cerealele mei, hrisca, orez brun si grâu, cu apa si ptr gust sare. Atât!
Se da jos cam 7 kg in 10 zile. Dupa cele 10 zile trebuie sa introduci cate putin din vechea alimentație, in prima zi sa introduci o leguma, o fructa apoi, supe ușoare si tot asa ,ca altfel te-ai chinuit degeaba.
Am 38 ani si 1,77. Am avut 65 de kg si in urma tratamentului hormonal pentru a rămâne însărcinată am reușit doar sa cântăresc 78. Sunt speriata si as vrea un sfat cum as putea reveni la greutatea de acum 3 ani?
Buna, Lavinia
Te sfatuiesc sa consulti un medic nutritionist si sa-i povestesti despre acest tratament hormonal pe care l-ai urmat si despre obiceiurile alimentare sau alte schimbari care au avut loc in viata ta in perioada in care au luat in greutate. Acesta va sti cu siguranta cum poti reveni la greutea pe care o aveai.
Numai bine!