Consumarea carnii zilnic poate crea un dezechilibru. De-a lungul evolutiei, oamenii nu au mancat doar carne, ci obisnuiau sa consume organele animalelor. Vanatorii si culegatori au mancat animalele in intregime, ceea ce inseamna muschi, organe si alte tesuturi.
Organele precum ficatul tind sa aiba mult mai multi micronutrienti decat muschii, cum ar fi vitamina A, vitamina B si fierul. Totusi, carnea este, de asemenea, foarte bogata in aminoacizi.
Studiile au demonstrat ca limitarea consumului metioninei (substanta ce se gaseste in carnea rosie) poate imbunatati metabolismul. Cu toate acestea, includerea mai multor tipuri de carne, dar si organe in dieta poate fi benefic pentru sanatate. In acest articol va vom prezenta diferite moduri de gatit carne.
Pentru inceput, ar trebui sa tineti cont ca ulieurile vegetale, indiferent daca este vorba despre uleiul de palmier sau cel de floarea soarelui, nu sunt intotdeauna cele mai bune alegeri. De altfel, prin procesul de prajire, nivelul toxicitatii carnii poate creste. Noi va recomandam sa optati pentru alte metode de preparare a carnii, care nu sunt deloc costisitoare.
Coacerea
De multi ani, gospodinele coc carnea in cuptor. Indiferent daca este vorba de prepararea la rotisor sau tava, aceasta metoda este mult mai benefica decat prajirea. In primul rand, veti stii ca nu se vor pierde nutirentii si aminoacizii. Totusi, din pacate, in urma coacerii carnea isi va pierde vitaminele. Ati putea evita acest lucru daca intr-o tava veti prepara si un sos. In acest mod veti fi sigur ca sucul care se scurge din carne in urma coacerii se va amesteca cu sosul.
Daca alegeti metoda coacerii intr-o tava, puteti alege atat un recipient care nu are capac, cat si unul care are. Ati putea improviza chiar dumneavoastra un capac pentru tava dumneavoastra folosind staniol. Retineti totusi ca nu toate tipurile de carne pot fi coapte. Aceasta metoda este des folosita pentru a prepara carnea de pasare sau peste.
Grill
O alta metoda foarte usoara de a prepara friptura este coacerea pe gril. Puteti achizitiona din comert o tigaie tip grill pe care sa o folositi oricand. Nu mai este nevoie de traditionalul gratar pe care l-ati fi asamblat in curte. Inainte de a prepara carnea pe grill, noi va sugeram sa taiati orice bucata care contine urme de grasime.
Totusi, aceasta tehnica are si ea dezavantajele ei. Carnea trebuie consumata imediat dupa ce a fost preparata, cat timp este calda. Daca se raceste, va fi mult mai greu de mestecat si digerat.
Fierbere
Aceasta metoda este eficienta daca vreti sa preparati o supa sau o salata. Acest mod de preparare al carnii este cel mai sanatos, insa aveti grija la cantitatea de sare pe care o folositi. In cazul in care vreti sa preparati supe, noi va sugeram sa folositi carne cu urme de grasime.
In acest mod supa va fi aromata si nu va mai fi nevoie sa cumparati condimente care imita gustul de pasare sau porc. De altfel, pentru salata va trebui doar sa fierbeti carnea in apa cu sare.