Sport…pe stomacul gol
In speranta obtinerii unor rezultate mai rapide, de multe ori mergem la sala sau facem miscare…pe stomacul gol! Recunoaste, si tu ai facut acest lucru, si eu si multi altii…dar ai obtinut ce-ti doreai mai usor? Greu de crezut.
De ce? Pentru ca se pare ca exercitiile pe stomacul gol nu sunt deloc eficiente, din contra…
Efortul pe stomacul gol = in zadar
Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa dai iama in frigider inainte de a pleca spre sala, dar nici sa lesini pe drum, de foame; calea de mijloc este cea mai scurta catre silueta pe care ti-o doresti!
Conform unor studii publicate in Strenght and Conditioning Journal, sportul pe stomacul gol nu mareste arderea de calorii, dar slabeste performanta. Motivul? Cantitatea de calorii arsa atunci cand faci exercitii pe stomacul gol nu este obtinuta in intregime din arderea grasimilor, ci o mare parte rezulta din arderea proteinelor, adica a elementelor care stau la baza formarii tesutului muscular. Cu alte cuvinte, riscul este cel al diminuarii masei musculare si al slabirii muschilor, in general.
Studiu pe stomacul gol
Rezultatele studiului realizat pe ciclisti impartiti in 2 grupe – una formata din sportivi care au mancat ceva inainte de cursa, cealalta formata din cei care s-au abtinut – au aratat faptul ca aceste calorii derivate din proteine determina ingustarea si contractarea muschilor. De aceea, este recomandat sa nu faci efort fizic pe stomacul gol, dar nici sa mananci exact inainte, ci la cateva ore distanta.
Ce ar trebui sa mananci inainte de a exersa? Gustari de maxim 200 calorii, cum ar fi un iaurt, fructe (bananele sunt cele mai recomandate), o portie micuta de paste, orez sau fulgi de ovaz. Aceste alimente, care nu cresc nivelul glicemiei, iti confera energia necesara antrenamentului si te ajuta sa arzi mai multe calorii, eliminand astfel surplusul inestetic de grasime in diverse parti ale corpului.
De ce nu trebuie sa te antrenezi pe stomacul gol?
Dezavantajele sportului pe stomacul gol se traduc intr-o stare de oboseala rapida si nejustificata, letargie, ameteala sau deshidratare, deoarece aceasta practica iti priveaza atat corpul cat si creierul de hrana. Fara energia furnizata de alimentatie, nu vei reusi sa-ti aduci antrenamentul la o intensitate ridicata, numarul de calorii arse va scadea, iar performanta ta va avea de suferit.
Asadar, nu te infometa ci trateaza-ti corpul asa cum se cuvine inaintea unui antrenament ca la carte!