Facem sau nu sport dupa o noapte imbibata in alcool?

Dupa o noapte de baut, nu este intotdeauna usor sa te trezesti a doua zi si sa transpiri la sala. Si, in plus, e oare sanatos sa faci asta? In general ideea ca „transpiratia”, adica eliminarea toxinelor din sistem, pare sa usureze unele dintre simptomele unei dimineti de mahmureala ne face sa ne taram pana la sala dupa ce am baut alcool o noapte intreaga.

Majoritatea medicilor nu cred ca aceasta teorie functioneaza cu adevarat, mai ales daca efectele secundare sunt severe.

Specialistii sunt de parere ca nu este deloc o idee buna, mai ales daca ai baut atat de mult incat starea ta de dimineata este una extrem de proasta. Cel mai probabil vei fi deshidratat, ceea ce inseamna ca nu vei putea face sport.

Cel mai dificil si mai periculos moment in care poti face sport este atunci cand esti deshidratat. Pentru ca alcoolul este un diuretic care te face sa elimini apa in exces si electroliti, cel mai probabil te vei trezi complet deshidratat in dimineata de dupa un chef.

Exercitiile fizice in aceasta stare pot agrava simptomele consumului de alcool din seara dinainte: gandeste-te la reactii adverse precum ameteala, tremurat, greata si slabiciune. Si toata discutia despre transpiratia care elimina toxinele… nu este nimic altceva decat un mit! Mai mult decat atat, corpul uman nu prea „transpira” alcool.

Aproximativ 98% din alcoolul pe care il consumi este metabolizat – sau „descompus”- in ficat si mai putin de 1% din alcool este eliberat prin porii pielii atunci cand transpiri. Insa chiar si 1% este suficient sa te faca sa mirosi ca in noaptea precedenta! Deci, da, se poate spune oarecum ca transpiri alcool…

Majoritatea expertilor spun ca hidratarea adevarata, mancarea sanatoasa si odihna te vor readuce in joc cel mai repede, daca ti-ai facut de cap in noaptea precedenta.

Pregateste-ti corpul

Facem sau nu sport dupa o noapte imbibata in alcool? 1

Daca vrei totusi sa faci sport in ciuda tuturor riscurilor, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le retii, astfel incat sa iti faci mai mult bine decat rau. In general, cel mai important lucru este sa-ti asculti corpul.

Desi nu exista instructiuni oficiale privitoare la exercitiile fizice in dimineata de dupa o betie, exista cercetari care arata ca performanta, rezistenta si puterea sunt reduse dupa ingestia unor cantitati de alcool mai mari decat cele normale, iar in unele cazuri chiar si la consumul unor cantitati foarte mici de alcool.

Pentru ca alcoolul afecteaza abilitatile motorii, metabolismul, rezistenta aeroba si hidratarea, cel mai bine este sa astepti pana te hidratezi foarte bine, pana cand poti manca o masa buna fara sa iti fie greata si pana cand scapi de durerile de cap si abia apoi sa treci la exercitii fizice.

Asteapta, asadar, pana cand corpul tau se simte mai bine inainte de a face miscare, astfel incat sa eviti accidentele si sa nu pui un stres inutil asupra corpului in timpul unei stari de deshidratare.
Incearca aceste ponturi pentru a-ti reintra in forma inainte de sport.

1. Ia-o incet

Cel mai probabil, dimineata de dupa o petrecere cu mult alcool nu este cel mai minunat moment pentru a te antrena pentru un maraton, sau pentru a te apuca de antrenamentul tau preferat HIIT. Insa nu e complet interzis sa te apropii de sala de sport! Daca vrei neaparat sa lucrezi la sala, incearca antrenamente care nu necesita mult efort, dar care te fac totusi sa transpiri.

Daca esti mahmur, exercitiile de intensitate mai mica sunt cele mai sigure activitati. Poti incerca stretching, Pilates pe saltea, Yoga (dar nu hot yoga), mers pe jos, etc.

2. Mananca inainte

Facem sau nu sport dupa o noapte imbibata in alcool? 2

Daca decizi sa te antrenezi, nu te baza doar pe cafea pentru a avea combustibilul de care ai nevoie. O masa inainte de exercitiile fizice contribuie la prevenirea hipoglicemiei – scaderea nivelului zaharului din sange – si te va ajuta sa te simti mai bine inainte de a arde calorii.

Optimizeaza antrenamentul si amplifica-ti energia mancand cu cel putin o ora inainte de a incepe, in mod ideal ceva cu un echilibru bun de carbohidrati si proteine: poate fi un smoothie sau niste fulgi de ovaz cu migdale sau o banana. Tine hamburgerii si cartofii prajiti la distanta in situatia in care esti!

3. Bea apa

Controleaza deshidratarea consumand un pahar de apa cu aproximativ 15 minute inainte de a ajunge la sala – studiile arata ca aceasta este durata de timp necesara pentru ca apa sa inceapa sa iti energizeze antrenamentul. Daca astepti pana ti-e sete, va fi prea tarziu!

Pentru a-ti optimiza antrenamentul atunci cand esti mahmur, este esential sa continui sa te hidratezi la fiecare 10-15 minute, consumand cantitati mari de lichid. Prioritatea este sa ingerezi multa apa des, iar dupa antrenament poti lua o masa buna, cu carbohidrati.

4. Apasa frana

Se intampla sa crezi ca esti pregatit sa faci miscare, insa corpul tau nu e pe aceeasi lungime de unda cu tine. Exista cateva semne care iti indica necesitatea unei zile de odihna sau, cel putin, a unei pauze in care sa te odihnesti, sa te hidratezi si sa te recuperezi inainte de a incerca sa faci din nou miscare.

Iata care sunt aceste semne:

  •  coordonarea afectata;
  •  lipsa concentrarii sau atentiei;
  •  deshidratarea severa;
  •  greata sau ameteala;
  •  senzatia ca se invarte totul.

Si, pana la urma, nu e vorba numai de semnalele corpului; gandeste-te bine: chiar vrei sa te dai jos din pat si sa faci sport cand te simti asa?!

5 moduri in care alcoolul iti afecteaza antrenamentul de fitness

Atunci cand vine vorba despre sanatate, alcoolul este in mod cert unul dintre lucrurile de evitat, iar faptul ca stai departe de alcool va permite corpului tau sa culeaga toate roadele fiecarui antrenament pe care il faci.

Renunta la bautura si vei observa performante mai bune si un antrenament mai placut. Daca totusi ai avut o noapte de scapare si te confrunti cu o stare de mahmureala, e bine sa stii si care sunt efectele alcoolului pentru rutina ta de fitness.

Deshidratare in tot organismul

Cand pielea ta seamana cu Sahara, stii clar ca cocktailurile de aseara si-au facut de cap cu tine. Alcoolul este un diuretic si elimina lichidele din organism, iar 90% din simptomele mahmurelii sunt un rezultat direct al deshidratarii.

Stim deja ca apa este esentiala pentru mentinerea sanatatii corpului in stare de functionare, insa ea ajuta si la reglarea temperaturii organismului, ceea ce poate face ca activitatea fizica sa fie dificila daca esti deshidratat.

Daca ai alcool in sistem, ritmul cardiac va creste mai repede decat de obicei, iar temperatura corpului va creste si ea semnificativ, ceea ce va face ca exercitiile fizice sa fie incomode.

De asemenea, vei transpira mai mult decat o faci in mod obisnuit, ceea ce iti va deshidrata in continuare corpul. Daca bei, incearca sa alternezi bautura alcoolica cu un pahar de apa; nu vei impiedica deshidratarea complet, dar vei reusi sa o mai reduci.

Oboseala musculara

Facem sau nu sport dupa o noapte imbibata in alcool? 3

Vinovatul responsabil pentru crampe – acidul lactic – se acumuleaza atunci cand bei alcool, ceea ce inseamna ca esti mult mai predispus sa ai parte de cateva momente mai dureroase in timpul antrenamentului in stare de mahmureala.

Alte aspecte pe care nu le vei putea evita sunt oboseala musculara si absenta hormonilor de crestere, ambele vitale atat pentru construirea muschilor, cat si pentru repararea acestora.

Daca bei in mod constant, timpul de recuperare dupa antrenament va fi unul mai lung si va fi foarte dificil sa construiesti masa musculara pe care ti-o doresti.

Puseuri de zahar

Alcoolul este in general plin de zahar, iar atunci cand un produs alimentar contine o incarcatura glicemica atat de mare, se transforma rapid in glucoza dupa ce este complet digerat.

Acest puseu brusc inseamna ca organismul are parte de inflamatie, ceea ce poate duce la retentie de apa, balonare si oboseala, cand incepe sa scada din nou. Niciuna dintre aceste stari nu este ideala pentru o sesiune de antrenament usoara.

Recomandarea specialistilor este sa eviti vinurile, cocktailurile sau bauturile cu siropuri, daca intentionezi sa faci miscare in zilele dupa o petrecere; aceste bauturi sunt pline de zahar si iti vor afecta foarte mult antrenamentul.

Metabolism lent

Din pricina stresului pe care alcoolul il provoaca sistemului digestiv, stomacul si intestinele devin lenese. Atunci cand sucul gastric este in cantitate mai mica, scade si viteza cu care organismul absoarbe nutrientii esentiali, ceea ce determina incetinirea metabolismului.

Opteaza pentru consumul de alimente bogate in substante nutritive (cum ar fi nucile si legumele de culoare verde inchis) inainte de a bea alcool, astfel incat sa poti ajuta sistemul digestiv sa functioneze la capacitate maxima. Vei reusi, astfel, sa limitezi efectele asupra metabolismului.

Pofte nesanatoase

Prima zi dupa o petrecere cu mult alcool vine de cele mai multe ori cu o ploaie de pofte pentru alimente grase, de unde si celebra pofta a britanicilor pentru micul dejun scaldat in ulei si prajeala.

Alcoolul stimuleaza cresterea nivelului unei substante chimice din creier, numita galanina, care ne face sa poftim la alimente bogate in grasimi. Senzatia de apatie si o dieta lipsita de substante nutritive inseamna ca organismul tau nu va fi alimentat in mod corect si astfel exercitiile fizice vor fi dificile.

Surse: https://www.morelabs.com/blogs/journal/the-morning-after-to-exercise-or-not-exercise

https://www.vogue.in/wellness/content/how-alcohol-impacts-your-fitness-routine

5/5 - (1 vote)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate