Fibre alimentare solubile si insolubile: diferente si beneficii

 

fibre alimentare solubile si insolubile

Fibre alimentare solubile si insolubile: beneficii

Faptul ca fibrele alimentare sunt foarte sanatoase si trebuie consumate in fiecare zi mai este un secret pentru nimeni: acestea reduc drastic riscul de boli de inima, de diabet si de cancer, regleaza tensiunea arteriala si ne ajuta sa dam jos kilogramele in plus, fara a ne lupta cu senzatia de foame. Fibrele se gasesc in cantitati mari in legume, fructe, nuci si semnite si, practic, reprezinta partea acestora pe care corpul nostru nu o poate digera. Insa care este diferenta dintre fibre alimentare solubile si insolubile?

Fibre alimentare solubile si insolubile

Fibrele solubile sunt acele fibre alimentare care atrag apa si formeaza un fel de substanta gelatinoasa, incetinind digestia si conferindu-ti o senzatie de satietate pentru mai mult timp. Acestea diminueaza nivelul colesterolului rau, reduc inflamatiile, dar si absorbtia grasimilor si a glucozei in sange, motiv pentru care pot reprezenta o arma puternica in lupta impotriva diabetului. Cele mai bogate surse de fibre solubile sunt fulgii de ovaz,  merele, citricele, capsunile, morcovii, fasolea, broccoli, perele, semintele de in, castravetii, telina sau taratele.

CITESTE SI: Nuci si seminte – perfecte pentru practicantii de fitness&culturism

Cum mancam fulgii de ovaz si de ce sunt esentiali intr-o dieta

Fibrele insolubile nu se dizolva in apa si sunt eliminate in stare aproape intacta. Acestea sunt fibrele care faciliteaza trecerea alimentelor prin sistemul digestiv, controleaza aciditatea si au efect laxativ, motiv pentru care persoanele care sufera de constipatie, de scaun neregulat sau care doresc sa scape de cateva kilograme ar trebui sa aiba o dieta bogata in astfel de fibre insolubil. Cele mai importante surse de fibre insolubile sunt graul integral, nucile, orzul, cuscus, orezul brun, dovleceii, broccoli, varza, rosiile, fasolea verde, legumele cu frunze verzi si legumele radacinoase, stafidele, strugurii.

Fibre alimentare solubile si insolubile: mportanta lor intr-o alimentatie sanatoasa

Din pacate, noi consumam, in medie, 10 – 15g de fibre alimentare pe zi, in conditiile in care cantitatea recomandata este de 25 – 30g pentru femei si 40g pentru barbati. Consumul de fibre alimentare este esential pentru protectia impotriva cancerului, in special a celui de colon, de prostata sau de mamar, motiv pentru care trebuie sa ne asiguram ca ii oferim zilnic organismului nostru cantitatea de fibre alimentare necesara bunei functionari, consumand in cadrul fiecarei mese legume, fructe, seminte sau nuci. Iata aici Top 10 alimente bogate in fibre!

Si ar mai fi un aspect extrem de important, in special pe perioada verii: deoarece fibrele absorb o cantitate semnificativa de apa, o dieta bogata in fibre trebuie insotita de o hidratare corespunzatoare! De asemenea, conteaza mult si tipul de lichide consumat, asadar evita bauturile cu un continut mare de cafeina sau energizantele,  deoarece acestea conduc la deshidratare, si consuma cat mai multe sucuri naturale si apa.

Pofta buna! 🙂

5/5 - (2 votes)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate