Este adevarat, nu toate fructele si legumele pot fi congelate sau cel putin nu-si pastreaza gustul propriu, devenind apoase si serbede. Exista insa fructe si legume care isi mentin o buna parte din dulceata si gustul minunat pe care il au in varianta proaspata, pastrand in acelasi timp si o cantitate considerabila de antioxdanti si nutrienti esentiali.
7 fructe si legume congelate, perfecte pentru iarna
Afinele
Foarte bogate in vitaminele C, E, niacina si acid folic, afinele sunt sarace in calorii – o cana de afine contine 84 calorii, 3,6 grame fibre si o cantitate mare de antioxidanti. Catechina, substanta pe care o contin afinele, sprijina procesul de slabire, in special in zona abdomenului. Afinele ard grasimile si scad nivelul de colesterol “rau”, contribuind la intinerirea pielii prin productia de colagen.
Ciresele
Ciresele contin vitaminele A, B, C, E si mineralele magneziu, fosfor, zinc, fier, mangan, calciu si potasiu. Ciresele sunt antioxidanti puternici, ajutand la tratarea unor afectiuni precum constipatia sau reumatismul. O substanta pe care o contin ciresele si care poarta numele de antocianina este esentiala pentru reducerea inflamatiei, a grasimii abdominale si la eliminarea colesterolului.
Murele
Sunt la randul lor pline de vitamine si antioxidanti, sunt folosite ca remedii pentru diferite afectiuni si, nu in ultimul rand, sunt dulci si foarte gustoase. O cana de mure contine 8 g fibre si 60 calorii, deci sunt perfecte la dieta. Murele ajuta la reducerea degradarii celulelor din muschi, fenomen normal in timpul antrenamentelor, care duce mai departe la oboseala musculara.
Mango
Fructul de mango este si el foarte bogat in vitaminele C si B6, cele doua fiind foarte importante in producerea de hemoglobina. Compusii pe care ii contin aceste fructe fac oxigenul sa circule in organism pentru pastrarea nivelului de energie optim. In plus, mango contine antioxidanti care impiedica dezvoltarea celulelor canceroase.
Spanacul
Spanacul este cunoscut in intreaga lume pentru calitatea lui de a regenera sistemul digestiv. Spanacul ajuta la cresterea musculara si poate fi mancat in stare naturala. O portie de 100 g spanac crud poate contine, pe langa vitaminele A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, K, E, PP, si 510 mg sodiu, 5 mg fier, 37 mg magneziu, 49 mg calciu, 375 mg potasiu, si o cantitate considerabila de antioxidanti. Spanacul gatit are mai mult fier decat necesarul zilnic al organsimului. Este bine sa-l combini cu mancaruri care ajuta la integrarea fierului in organism, ca pestele, broccoli, portocalele sau carnea fara grasimi.
Morcovii
Morcovii au proprietati energizante, mai ales cand sunt consumati sub forma de sucuri, eliminand starea de oboseala permanenta specifica sezonului rece. Morcovii congelati isi pastreaza si proprietatile digestive, au efecte diuretice benefice, ajutand la echilibrarea tranzitului intestinal. Mineralele care se gasesc in morcovi contribuie la distrugerea bacteriilor din cavitatea bucala. Vitamina A si beta-carotenul sprijina vederea, iar potasiul reduce riscul aparitiei bolilor de inima.
Conopida
Aceasta leguma ajuta la reducerea aparitiei cancerului de prostata si de colon. Acest lucru se datoreaza vitaminei C, care sprijina imunitatea. Este o leguma cu o cantitate mica de calorii, bogata in potasiu si foarte satioasa . Este o alternativa perfecta la mancarurile bogate caloric.