Din cosul cu fructe si legume de toamna
Vremea s-a mai racorit, copacii si-au schimbat putin coloritul si astfel un nou anotimp isi face simtita prezenta. Toamna are un parfum aparte, parfum de castane coapte, de placinta de dovleac si de alte minunatii culinare. O multime de fructe si legume de toamna invadeaza pietele si, cu putin noroc, isi vor face loc si in cosul tau de cumparaturi. Caci nu trebuie sa uiti: consumul de fructe si legume de sezon este extrem de sanatos!
Cele mai sanatoase fructe si legume de toamna
MERE – Dulci sau acrisoare, merele sunt delicioase atat crude, cat si coapte. Asigura-te doar ca mananci si coaja, care este extrem de bogata in substante benefice pentru inima (flavonoide).
Alte beneficii pentru sanatate:
- pline de antioxidanti
- 4 grame de fibre dietetice per fruct
PASTARNAC – cu o aroma dulceaga, aceasta leguma poate fi adaugata ca ingredient in numeroase retete, cum ar fi: mancare de orez, piure, supe sau sosuri.
Beneficii pentru sanatate:
- Bogat in potasiu
- Sursa buna de fibre
PERE – gustul dulce si suculent al acestor fructe le-a transformat in adevarate vedete ale toamnei. Gatite, capata o aroma fabuloasa, asa ca nu ar fi rau sa le incerci si in varianta coapta sau fiarta.
Beneficii pentru sanatate:
- Sursa buna de vitamina C si cupru
- 4 grame de fibre per fruct
CONOPIDA – delicioasa aburita, piure sau ingredient in supe.
Beneficii pentru sanatate:
- Compusii sai ajuta la prevenirea cancerului
- Fitonutrientii continuti reduc nivelul de colesterol
- Sursa excelenta de vitamina C
DOVLEAC – gustul dulce si textura speciala il fac ideal pentru placinte, prajituri si chiar budinca!
Beneficii pentru sanatate:
- Bogat in potasiu si fibre
- Sursa buna de vitamina B
CARTOFI DULCI – cu un continut nutritiv mai bogat decat cel al omologilor sai albi, acestia sunt excelenti copti si, in plus, pierd mai putine vitamine decat prin fierbere.
Beneficii pentru sanatate:
- Sursa excelenta de vitamina A
- Bogati in fier
- Beneficii antiinflamatorii
CURMALE – sunt delicioase fierte in tocane, tocate in deserturi, sau umplute cu crema de branza sau migdale.
Beneficii pentru sanatate:
- Sarace in grasimi
- Bogate in fibre, potasiu
CASTANE – inchei cu fructele mele de toamna preferate, mirosul si gustulor lor fiind sinonime cu acest anotimp. Pot fi consumate coapte sau fierte, adaugate in supe sau umpluturi.
Beneficii pentru sanatate:
- Sarace in grasimi
- Bogate in vitaminele B6 si E
- Sursa importanta de hidrati de carbon, fosfor, lecitina si vitamina C.
- Sursa buna de fibre
- Contin tiamina si riboflavina
Tie care iti plac cel mai mult? 🙂
Intradevar toamna are si ea beneficile ei; ca fructe mie imi plac perele si prunele, iar ca legume conopida; aceste daruri ale naturii aduc foarte multe beneficii pentru sanatatea oamenilor, care trebuie sa inteleaga importanta lor in alimentatie..