Accelerarea metabolismului si factori determinanti
Iata o veste buna: corpul uman este o masinarie de ars calorii; orice activitate, de la a respira la a dormi implica arderea caloriilor. Reprezentand ritmul in care corpul uman consuma energia, un metabolism accelerat te ajuta sa slabesti mai usor, insa exista si cativa factori care influenteaza rata metabolismului, printre care: greutatea si inaltime, sexul (femeile au un metabolism mai incet decat barbatii), varsta (odata cu inaintarea in varsta, nivelul ratei metabolice descreste), masa musculara si grasimea corporala, regimul de viata (sedentar/ activ), dar si AND-ul.
Totusi, chiar si tinand cont de factorii pe care nu ii putem modifica, atunci cand vine vorba accelerarea metabolismului, exista cateva trucuri de care ar trebui sa profitam din plin.
Accelerarea metabolismului – trucuri zilnice
– Exercitiile cardio: un studiu publicat in Medicine & Science in Sports & Exercise a demonstrat beneficiile antrenamentului de rezistenta: persoanele care au pedalat timp de 50 de minute pe o bicicleta stationara au ars cu 190 de calorii mai mult decat rata lor metabolica de baza in urmatoarele 14 ore dupa efort, acestea pe langa cele peste 500 de calorii arse prin exercitiul fizic. Ce ne recomanda specialistii? Cel putin 2 sedinte de 45 de minute de efort intens pe saptamana, pentru a ne bucura de “efectul prelungit” al exercitiilor fizice. De asemenea, si exercitiile de forta sunt extrem de importante pentru accelerarea metabolismului, masa musculara fiind fiind unul dintre factorii esentiali pentru accelerarea metabolismului.
– Somn suficient: daca te gandeai ca, daca stai treaza mai multe ore, ai sanse sa arzi mai multe calorii… mai gandeste-te o data! O singura noapte pierduta reduce rata metabolica de repaus cu aproximativ 5% in primele ore ale zilei urmatoare, conform unui studiu publicat in American Journal of Clinical Nutrition. Mai mult, se pare ca femeile care dorm doar 4 ore pe noapte consuma (prin alimentatie) cu aproximativ 330 de calorii mai mult a doua zi decat cele care dorm, in medie,8 – 9 ore pe noapte.
– NU infometarii: daca vrei sa slabesti, nu infometarea este raspunsul, pentru ca desi organismul se poate obisnui sa functioneze cu putine calorii, metabolismul va incetini si te vei confrunta cu o lipsa de energie de lunga durata. De asemenea, indicat este sa consumi aceeasi cantitate de alimente pe care o consumai in 3 mese zilnice, in 5 mese, iar contrar credintei ca nu trebuie sa mananci dupa ora 6 seara, o gustare mica si usoara inainte de culcare este chiar recomandata, pentru ca altfel nivelul de zahar din sange va fi sub limita normala undeva in jurul orei 9 seara.
– Trucuri de miscare: se pare ca, daca misti bratele pe langa corp atunci cand mergi in loc de a tine mainile in buzunar, poti arde chiar si cu 10% mai multe calorii decat in mod normal. O alta strategie pe care o poti aplica este sa alegi, in loc de asfalt, un teren cu pamant sau iarba atunci alergi sau sa duci greutati mici in maini atunci cand faci jogging.
– Anumite alimente: se pare ca exista cateva alimente care accelereaza metabolismul, printre care: migdalele (care asigura si o senzatie de satietatate de lunga durata datorita continutului mare de fibre), iaurtul slab (datorita continutului mare de calciu), somonul si celelalte tipuri de peste bogate in acizi grasi Omega 3, ardeiul iute care intensifica arderile datorita capsaicinei continute sau o ceasca de ceai verde dimineata.
Accelerare metabolism – un obiectiv zilnic
Se pare ca rata metabolica a corpului uman scade cu 10 – 15% la fiecare 10 ani, motiv pentru care, daca vrem sa intensificam arderile si sa prevenim depunerile de grasime, trebuie sa acordam o atentie deosebita alimentatiei, odihnei, dar mai ales miscarii zilnice.
Articolul asta contine prea multi de ‘se pare’. Folositi mai putin diateza reflexiva impersonala daca stiti cu adevarat ceva, altfel ‘se pare’ ca nu prea stiti mare lucru, doar spuneti din auzite…