Dieta perfecta… cu un strop de gust in plus
Dincolo de legumele proaspete, fructele zemoase si cerealele satioase, o dieta perfecta atat pentru sanatate, cat si pentru silueta, ar trebui sa includa cateva condimente, mirodenii si ierburi care pe langa faptul ca ofera o aroma deosebita, au si numeroase proprietati valoroase de care este pacat sa nu profitam.
De la o dieta sanatoasa la o dieta perfecta
– Chimen: merge de minune pe paste, in orez, cu fasolica, mazare sau cartofi la cuptor si are puternice proprietati antiinflamatorii si antioxidante, contribuind chiar la stoparea cresterii tumorilor. Mai mult, acesta amelioreaza greturile si starile de nervozitate, imbunatateste metabolismul si intareste imunitatea.
– Turmenic: in supe sau pe o fripturica delicioasa, turmenicul ne protejeaza de bolile neurodegenerative, stabilizeaza nivelul glicemiei si scade riscul de diabet de tip II, previne aparitia artritei, a accidentrelor cerebrale sau a atacurilor de cord si are puternice proprietati antiinflamatorii si anticancerigene, diminuand riscul de cancer de colon, de prostata sau pulmonary.
– Ghimbir: ghimbirul trebuie sa se regaseasca intr-o dieta perfecta nu doar pentru ca este o sursa excelenta de antioxidanti, intareste sistemul imunitar si previne aparitia semnelor imbatranirii, dar este si extrem de eficient impotriva arsurilor, a balonarii, a durerilor de cap si a greturilor, reduce colesterolul si inflamatiile, diminueaza febra si previne aparitia artritei. Incearca-l in cocktailuri sau in dressing-uri pentru salate.
– Scortisoara: scortisoara este o adevarata minune, aceasta regleaza tensiunea arteriala si scade nivelul de colesterol rau – LDL, imbunatateste digestia si memoria, ne ajuta sa indepartam durerile de cap, tusea si respiratia urat mirositoare. In dulciurile de casa, presarata peste orezul cu lapte, in orice combinatie iti doresti, neaparat de adaugat in dieta perfecta!
– Ardei iute uscat (pudra de ardei iute): capsaicina este elementul – minune care confera iutimea acestei legume si care contribuie la ameliorarea problemelor vasculare, diminueaza riscul de cancer de piele sau de colon su ne ajuta sa consumam mai putine calorii de-a lungul zilei. Pe langa toate acestea, ardeiul iute contine vitamina A, C, B3, E, potasiu, magneziu, fier sau mangan.
– Menta: sursa bogataa de vitaminele C si A, menta imbunatateste digestia si ajuta la ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil. De vis alaturi de un iaurt racoritor sau o portie de branza ricotta!
Gustari aromate pentru o dieta perfecta!
Asadar, aminteste-ti de aceste mici minuni ale naturii atunci cand pregatesti masa sau cand iti este pofta de o gustare si bucura-te din plin de proprietatile curative!
Condimentele pot reprezenta ceva foarte savuros. Dar obiceiul de a adauga prea mult si prea des condimente diverse poate produce probleme digestive. Menta este foarte placuta si se poate savura asa cum scrie in articolul nostru. Dar abuzul de menta poate duce la relaxarea sfincterului esofagian inferior (sfincter cu actiune). In aceasta viata totul se face cu masura. Putem sa ne oferim placeri de acest tip si ne putem juca sau distra in bucatarie. Dar probabil ca tocmai a apela cu masura la aceste bunatati le face mai placute.